Adama
Agreena
AGRICOVER

Suplimentarea ajutorului de minimis pentru acest an pentru fermieri!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 19:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Majorarea plafonului pentru ajutorul de minimis cu 35 milioane euro și garantarea cuantumului subvenției de 4000 euro/beneficiar eligibil, solicită ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Președintele Sindicatului. Ion Păunel, a transmis un comunicat, în această seară, pentru Agroinfo.

"Analizând draftul de hotărâre pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSȚINERE A PRODUCȚIEI DE LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis către MADR urmatoarele observații si propuneri :

Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spații protejate precum și perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT ( 10 iunie ) sunt imposibil de atins de către potențialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spații protejate regasită și în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie ( perioadă în care conform DRAFT –ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începand cu luna iunie și până în luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultați atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât și alte lucrări de specialitate, instituții de învățământ de profil precum, și specialiștii stațiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZÂU si SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).

Pentru buna desfășurare a programului și pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri vă propunem ca pentru ciclul 1 producția de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp și perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm că fermierii trebuie să fie stimulați pentru aplica corect tehnologia de cultura a tomatelor și nu trebuie să fie constranși pentru a aplica diverse metode de maturare și coacere forțată a fructelor.
Toate aceste argumente susțin o producție sănătoasă, gustoasă și de calitate superioară pentru hrana consumatorului român.

Conform art. 11 si art. 12 din DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înființarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare.
Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
Susținem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucratorilor DAJ și în conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că alocarea de forța umană și financiară nu s-ar justifica având în vedere faptul că vizita expertilor înainte de recoltare justifică și înființarea culturii.

Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.
Având în vedere că un singur beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producție , la un calcul sumar putem observa că doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată.

Din experiența anilor precedenți putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscriși în program un număr de 20000-25000 de solicitanți.

În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puțin 35 milioane euro și garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.

Propunem introducerea în ciclul 1 de producție și a următoarelor legume, pe lângă tomate:
- ardei gras, kapia, gogoșar și iute 1600 kg/1000 mp
castraveți , 3000 kg /1000 mp
vinete, 2000 kg /1000 mp
fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,
iar acestea să se regăsească și pentru ciclul 2 de producție alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducție de tomate în piața și pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care il cultivă și perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.

Pentru ceapă verde și salată vă reamintim că acestea se comercialiează atât în piețele agroalimentare cât și către piețele de engross, și retail la legatură /bucata , și nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităților comercializate cât și fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare .

Propunem transformarea kg în bucați /legături astfel :
Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
Salată 3000 buc /1000 mp"

Ion Păunel, SPA Olt

Vizualizat: 10202 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii