Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Suplimentarea ajutorului de minimis pentru acest an pentru fermieri!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 19:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Majorarea plafonului pentru ajutorul de minimis cu 35 milioane euro și garantarea cuantumului subvenției de 4000 euro/beneficiar eligibil, solicită ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Președintele Sindicatului. Ion Păunel, a transmis un comunicat, în această seară, pentru Agroinfo.

"Analizând draftul de hotărâre pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSȚINERE A PRODUCȚIEI DE LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis către MADR urmatoarele observații si propuneri :

Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spații protejate precum și perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT ( 10 iunie ) sunt imposibil de atins de către potențialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spații protejate regasită și în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie ( perioadă în care conform DRAFT –ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începand cu luna iunie și până în luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultați atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât și alte lucrări de specialitate, instituții de învățământ de profil precum, și specialiștii stațiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZÂU si SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).

Pentru buna desfășurare a programului și pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri vă propunem ca pentru ciclul 1 producția de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp și perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm că fermierii trebuie să fie stimulați pentru aplica corect tehnologia de cultura a tomatelor și nu trebuie să fie constranși pentru a aplica diverse metode de maturare și coacere forțată a fructelor.
Toate aceste argumente susțin o producție sănătoasă, gustoasă și de calitate superioară pentru hrana consumatorului român.

Conform art. 11 si art. 12 din DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înființarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare.
Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
Susținem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucratorilor DAJ și în conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că alocarea de forța umană și financiară nu s-ar justifica având în vedere faptul că vizita expertilor înainte de recoltare justifică și înființarea culturii.

Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.
Având în vedere că un singur beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producție , la un calcul sumar putem observa că doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată.

Din experiența anilor precedenți putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscriși în program un număr de 20000-25000 de solicitanți.

În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puțin 35 milioane euro și garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.

Propunem introducerea în ciclul 1 de producție și a următoarelor legume, pe lângă tomate:
- ardei gras, kapia, gogoșar și iute 1600 kg/1000 mp
castraveți , 3000 kg /1000 mp
vinete, 2000 kg /1000 mp
fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,
iar acestea să se regăsească și pentru ciclul 2 de producție alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducție de tomate în piața și pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care il cultivă și perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.

Pentru ceapă verde și salată vă reamintim că acestea se comercialiează atât în piețele agroalimentare cât și către piețele de engross, și retail la legatură /bucata , și nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităților comercializate cât și fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare .

Propunem transformarea kg în bucați /legături astfel :
Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
Salată 3000 buc /1000 mp"

Ion Păunel, SPA Olt

Vizualizat: 9338 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii