Majorarea plafonului pentru ajutorul de minimis cu 35 milioane euro și garantarea cuantumului subvenției de 4000 euro/beneficiar eligibil, solicită ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Președintele Sindicatului. Ion Păunel, a transmis un comunicat, în această seară, pentru Agroinfo.
"Analizând draftul de hotărâre pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSȚINERE A PRODUCȚIEI DE LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis către MADR urmatoarele observații si propuneri :
Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spații protejate precum și perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT ( 10 iunie ) sunt imposibil de atins de către potențialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spații protejate regasită și în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie ( perioadă în care conform DRAFT –ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începand cu luna iunie și până în luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.
În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultați atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât și alte lucrări de specialitate, instituții de învățământ de profil precum, și specialiștii stațiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZÂU si SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).
Pentru buna desfășurare a programului și pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri vă propunem ca pentru ciclul 1 producția de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp și perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm că fermierii trebuie să fie stimulați pentru aplica corect tehnologia de cultura a tomatelor și nu trebuie să fie constranși pentru a aplica diverse metode de maturare și coacere forțată a fructelor.
Toate aceste argumente susțin o producție sănătoasă, gustoasă și de calitate superioară pentru hrana consumatorului român.
Conform art. 11 si art. 12 din DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înființarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare.
Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
Susținem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucratorilor DAJ și în conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că alocarea de forța umană și financiară nu s-ar justifica având în vedere faptul că vizita expertilor înainte de recoltare justifică și înființarea culturii.
Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.
Având în vedere că un singur beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producție , la un calcul sumar putem observa că doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată.
Din experiența anilor precedenți putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscriși în program un număr de 20000-25000 de solicitanți.
În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puțin 35 milioane euro și garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.
Propunem introducerea în ciclul 1 de producție și a următoarelor legume, pe lângă tomate:
- ardei gras, kapia, gogoșar și iute 1600 kg/1000 mp
castraveți , 3000 kg /1000 mp
vinete, 2000 kg /1000 mp
fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,
iar acestea să se regăsească și pentru ciclul 2 de producție alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducție de tomate în piața și pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care il cultivă și perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.
Pentru ceapă verde și salată vă reamintim că acestea se comercialiează atât în piețele agroalimentare cât și către piețele de engross, și retail la legatură /bucata , și nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităților comercializate cât și fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare .
Propunem transformarea kg în bucați /legături astfel :
Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
Salată 3000 buc /1000 mp"
Ion Păunel, SPA Olt