ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Suplimentarea ajutorului de minimis pentru acest an pentru fermieri!

Publicat: 10 ianuarie 2022 - 19:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Majorarea plafonului pentru ajutorul de minimis cu 35 milioane euro și garantarea cuantumului subvenției de 4000 euro/beneficiar eligibil, solicită ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. Președintele Sindicatului. Ion Păunel, a transmis un comunicat, în această seară, pentru Agroinfo.

"Analizând draftul de hotărâre pentru aprobarea PROGRAMULUI DE SUSȚINERE A PRODUCȚIEI DE LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE PENTRU ANUL 2022 am transmis către MADR urmatoarele observații si propuneri :

Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spații protejate precum și perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT ( 10 iunie ) sunt imposibil de atins de către potențialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spații protejate regasită și în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din martie până în aprilie ( perioadă în care conform DRAFT –ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începand cu luna iunie și până în luna august „. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.

În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultați atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât și alte lucrări de specialitate, instituții de învățământ de profil precum, și specialiștii stațiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZÂU si SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).

Pentru buna desfășurare a programului și pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri vă propunem ca pentru ciclul 1 producția de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp și perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis. Totodată considerăm că fermierii trebuie să fie stimulați pentru aplica corect tehnologia de cultura a tomatelor și nu trebuie să fie constranși pentru a aplica diverse metode de maturare și coacere forțată a fructelor.
Toate aceste argumente susțin o producție sănătoasă, gustoasă și de calitate superioară pentru hrana consumatorului român.

Conform art. 11 si art. 12 din DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înființarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare.
Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
Susținem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucratorilor DAJ și în conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că alocarea de forța umană și financiară nu s-ar justifica având în vedere faptul că vizita expertilor înainte de recoltare justifică și înființarea culturii.

Am observat că bugetul alocat acestui sprijin este de numai 45 milioane euro.
Având în vedere că un singur beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producție , la un calcul sumar putem observa că doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată.

Din experiența anilor precedenți putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscriși în program un număr de 20000-25000 de solicitanți.

În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puțin 35 milioane euro și garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.

Propunem introducerea în ciclul 1 de producție și a următoarelor legume, pe lângă tomate:
- ardei gras, kapia, gogoșar și iute 1600 kg/1000 mp
castraveți , 3000 kg /1000 mp
vinete, 2000 kg /1000 mp
fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,
iar acestea să se regăsească și pentru ciclul 2 de producție alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducție de tomate în piața și pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care il cultivă și perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.

Pentru ceapă verde și salată vă reamintim că acestea se comercialiează atât în piețele agroalimentare cât și către piețele de engross, și retail la legatură /bucata , și nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităților comercializate cât și fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare .

Propunem transformarea kg în bucați /legături astfel :
Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
Salată 3000 buc /1000 mp"

Ion Păunel, SPA Olt

Vizualizat: 9743 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

04 august 2022 - 13:45

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA. 

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

04 august 2022 - 11:27

Astăzi, 4 august 2022, situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, comunicatî de Ministerul Agriculturii. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii