Sunt aproape 10 miliarde de euro care le vor fi împărțite fermierilor, crescătorilor de animale din România în noua politică agricolă 2023-2027. Cum împarte Ministerul Agriculturii acești bani, ce sume sunt alocate pentru schemele de plată pe hectar, dar și pentru bunăstarea animalelor?
Ministerul Agriculturii propune ca 9,98 de miliarde de euro, din cele 15,9 miliarde de euro, să fie alocate pentru plăți directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în timp ce bugetul pentru intervenții sectoriale din FEGA va fi de 0,26 de miliarde de euro. Bugetul pentru dezvoltarea rurală va avea o alocare bugetară de 5,65 de miliarde de euro.
Din cele 9,98 de miliarde de euro, cei mai mulți bani, 4,69 de miliarde de euro vor fi alocate plăților pe baza schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) – 47%, în timp ce pentru finanțarea agriculturii ecologice prin eco-scheme se vor acorda 2,29 de miliarde de euro – 25%.
Pentru sprijinul cuplat, 1,49 de miliarde de euro – 15%. Din cele 5,65 de miliarde de euro alocate dezvoltării rurale, circa două miliarde de euro ar urma să fie direcționate pentru finanțarea proiectelor având ca obiectiv protecția climei, a mediului și bunăstarea animalelor, iar 2,79 de miliarde de euro sunt prinse la capitolul alte intervenții.
Pentru fermieri, Planul Național Strategic propune îmbunătățirea poziției lor în lanțul valoric și dezvoltarea zonelor rurale prin investiții de infrastructură la scară mică, îmbunătățirea veniturilor producătorilor agricoli și menținerea competitivității agricole a României la nivelul UE, cât și în raport cu statele terțe, sprijinirea fermelor de familie şi întinerirea generațiilor de fermieri.