Fermierii din România vor încasa o sumă mai mică pentru subvențiile agricole dacă nu vor fi cheltuiți banii alocați pentru eco-scheme, noile scheme de plată din agricultură concepute să susțină o agricultură care protejează mediul, climă, una sustenabilă, digitalizată. Banii alocați pentru aceste subvenții se vor pierde în fiecare an dacă nu vor fi accesați de fermieri, nu se pot transfera la alte scheme de plată din agricultură.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, avertizează că agricultura din România va pierde în fiecare an 550 de milioane de euro din bugetul alocat subvențiilor APIA, Pilonul 1 Plăți directe, dacă procentul pentru eco-scheme rămâne de 30% atât cât solicită Parlamentul European. Deci, 30% din plafonul alocat subvențiilor agricole să fie rezervat doar pentru plata acestor eco-scheme. Eco-schemele ar urma să fie implementate din anul 2023, când noua Politică Agricolă Comună își intră în drepturi.
"Dacă pentru Pilonul 1 noi stabilisem un maxim de 20% din Pilonul 1 (plăți directe n.r.) să intre pe acele eco-scheme în condițiile în care acele eco-scheme, dacă banii nu sunt cheltuiți se pierd în fiecare an și discutăm de sume foarte mari. Cei din Parlamentul European doresc 30%. 30% sunt 550 de milioane de euro pe an pentru România, bani care, dacă nu sunt toți cheltuiți pe eco-scheme îi pierdem anual.
Pentru Pilonul 2, pentru partea de investiții, unde au rămas vreo 7 miliarde de euro, se dorește iarăși aproape 40% componentă de mediu, climă, digitlizare. Sunt, probabil, investiții în care poți ca aceste componente mediu, climă, digitalizare să fie 40% sau să depășească, dar majoritatea dintre investiții, de care are nevoie acum agricultura românească nu îndeplinesc aceste exigențe. Niciun ministru al agriculturii nu a acceptat condițiile impuse de Parlamentul European. Parlamentarii europeni să meargă în țară, fiecare de unde provine, să discute cu agricultorii și apoi să vină la o nouă rundă de negocieri. Ăsta este stadiul negocierii Programului Național Strategic și a politicii agricole comune din perioada următoare", a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la sfârșitul săptămânii trecute, la Constanța, unde s-a întâlnit cu fermierii.
Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică sau pentru digitalizare. Sunt scheme de plată vountare pentru fermieri, dar obligatorii pentru statele membre UE.
În octombrie 2020, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice asupra mediului înconjurător. În centrul discuţiilor a figurat sistemul "eco-schemelor", propuse de Comisia Europeană pentru a "înverzi" agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri.
Printre sugestiile Executivului comunitar se află agricultura ecologică, folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan - un gaz de seră puternic - emanat de animale şi stocarea carbonului în sol.