Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

„Succesurile” echipei Oros: Nici proiecte, nici biștari!

Publicat: 07 iunie 2021 - 07:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a pierdut şansa de a moderniza agricultura. Comisia Europeană nu a dorit să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj. Din cele peste 8 miliarde euro din PNRR, cât era estimat bugetul pentru Agricultură, din care 6,5 miliarde euro ar fi urmat să curgă spre irigații, România va primi 230 milioane de euro pentru desecări și programul privind liceele agricole şi învăţământul dual.

Explicaţia oficială pe care ne-o livrează candid ministrul Agriculturii este că proiectul privind strategia de gestionare a apei „nu era suficient de verde”.
A fost verde închis în în noiembrie 2020, când a ajuns primul draft la CE, iar România era trecută cu cel mai verde program de rezilienţă – 64,8%! Ei bine, de atunci şi până acum strategia de gestionare a apei s-a decolorat în aşa hal încât le-a început să le miroasă a ... flori de nu-mă-uita nasurilor fine ale experţilor comunitari.

Ciudat este că în şase luni CE şi-a schimbat complet poziţia, atitudinea faţă de irigaţiile, de nevoile agriculturii româneşti. 

Nu cumva se încearcă blocarea acestui proiect din varii motive?!

Ministrul Oros are o explicaţie justificativă: “avem 9.600 de kilometri de canale principale. Unii au spus că ne-am prezentat cu soluţii învechite, dar noi porneam de la ceea ce aveam”. La care a adăugat ingredientele: soluţii tehnologice noi, impermeabilizare cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizare, sisteme SCADA, iar soluţie mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că era.

oros-fan_b

Ei bine! Dacă se ştia că la UE tendinţa de inovare este în expansiune, de ce nu s-a venit cu un proiect NOU pe irigaţii, cu o strategie inovativă, cu o viziune dincolo de orizontul de gândire limitat al inteligenţei ministeriale? Sistemul de irigaţii trebuia reformat din temelii. Experţii au arătat că nu trebuie să urci apa din Dunăre pe 7 trepte de pompare să irigi culturile! De ce nu se fac mari acumulări şi gravitaţional prin canale, conducte apa să fie direcţionată spre marile câmpuri cultivate? Explica destul de bine (pentru Zf) Vasile Datcu, APA Brăila : „Noi avem o problemă structurală pentru că apa este împinsă de la vale la deal, în timp ce în celelalte ţări curge normal. De aceea, se uită şi cei de la Bruxelles la programul nostru de reabilitare pentru că ei ştiu că nu este sustenabil să investeşti decât pentru a reabilita treapta I şi treapta a II-a şi noi avem 7 trepte de pompare. Altminteri, nu rentează economic. Pentru un ha am nevoie de 1.000 t de apă şi pierderile de apă pe canal sunt de 20-30%.“

Ce-au făcut strategii hidropoliticii româneşti? S-au dus cu mortu’ (infrastructura principală de irigaţii) bine coafat, la impermeabilizat, digitalizat, tehnologizat să-l reînvie CE cu bani europeni!

Mai mult decât atât, ministrul Cristian Ghinea recunoaşte că nu a existat niciodată o posibilitate reală de includere a proiectului pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin PNRR, deoarece a existat o diferență de viziune din partea CE!!

Deci, întâi, trebuie să punem la punct un sistem național de management al apei.

Să vedeţi dimensiunea prostiei sau a incompetenţei: din cele 15 măsuri propuse de MADR în PNRR, s-a aprobat finanţare doar pentru 3: desecare, pentru liceele agricole şi învăţământul dual, (cu Ministerul Învăţământului) şi platformele de colectare dejecţii (cu Ministerul Mediului).

S-a văzut limpede că în ministerul lui Oros nu există niciun... cap limpede?

Alte răsunătoare „succesuri” căzute la finanţare: reţeaua naţională de depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare româneşti, băncile de gene şi proiectul privind colectarea lânei.

Întrebat cine se face rsponsabil pentru acest eşec, ministrul devine cinic şi ipocrit: „În primul rând nu este un eşec, aşa cum a fost alcătuit programul. Îmi este greu să găsesc un vinovat”

(Îmi vin în minte versurile lui Miron Radu Paraschivescu: al cărei final este: „Da’ acu am rămas bleg,/Amărât şi plin de jeg/Ca nărozii ăi mai mari /Nici proiecte, nici… biştari!”).

 

 

 

 

Vizualizat: 1750 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii