KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

„Succesurile” echipei Oros: Nici proiecte, nici biștari!

Publicat: 07 iunie 2021 - 07:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a pierdut şansa de a moderniza agricultura. Comisia Europeană nu a dorit să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj. Din cele peste 8 miliarde euro din PNRR, cât era estimat bugetul pentru Agricultură, din care 6,5 miliarde euro ar fi urmat să curgă spre irigații, România va primi 230 milioane de euro pentru desecări și programul privind liceele agricole şi învăţământul dual.

Explicaţia oficială pe care ne-o livrează candid ministrul Agriculturii este că proiectul privind strategia de gestionare a apei „nu era suficient de verde”.
A fost verde închis în în noiembrie 2020, când a ajuns primul draft la CE, iar România era trecută cu cel mai verde program de rezilienţă – 64,8%! Ei bine, de atunci şi până acum strategia de gestionare a apei s-a decolorat în aşa hal încât le-a început să le miroasă a ... flori de nu-mă-uita nasurilor fine ale experţilor comunitari.

Ciudat este că în şase luni CE şi-a schimbat complet poziţia, atitudinea faţă de irigaţiile, de nevoile agriculturii româneşti. 

Nu cumva se încearcă blocarea acestui proiect din varii motive?!

Ministrul Oros are o explicaţie justificativă: “avem 9.600 de kilometri de canale principale. Unii au spus că ne-am prezentat cu soluţii învechite, dar noi porneam de la ceea ce aveam”. La care a adăugat ingredientele: soluţii tehnologice noi, impermeabilizare cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizare, sisteme SCADA, iar soluţie mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că era.

oros-fan_b

Ei bine! Dacă se ştia că la UE tendinţa de inovare este în expansiune, de ce nu s-a venit cu un proiect NOU pe irigaţii, cu o strategie inovativă, cu o viziune dincolo de orizontul de gândire limitat al inteligenţei ministeriale? Sistemul de irigaţii trebuia reformat din temelii. Experţii au arătat că nu trebuie să urci apa din Dunăre pe 7 trepte de pompare să irigi culturile! De ce nu se fac mari acumulări şi gravitaţional prin canale, conducte apa să fie direcţionată spre marile câmpuri cultivate? Explica destul de bine (pentru Zf) Vasile Datcu, APA Brăila : „Noi avem o problemă structurală pentru că apa este împinsă de la vale la deal, în timp ce în celelalte ţări curge normal. De aceea, se uită şi cei de la Bruxelles la programul nostru de reabilitare pentru că ei ştiu că nu este sustenabil să investeşti decât pentru a reabilita treapta I şi treapta a II-a şi noi avem 7 trepte de pompare. Altminteri, nu rentează economic. Pentru un ha am nevoie de 1.000 t de apă şi pierderile de apă pe canal sunt de 20-30%.“

Ce-au făcut strategii hidropoliticii româneşti? S-au dus cu mortu’ (infrastructura principală de irigaţii) bine coafat, la impermeabilizat, digitalizat, tehnologizat să-l reînvie CE cu bani europeni!

Mai mult decât atât, ministrul Cristian Ghinea recunoaşte că nu a existat niciodată o posibilitate reală de includere a proiectului pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații prin PNRR, deoarece a existat o diferență de viziune din partea CE!!

Deci, întâi, trebuie să punem la punct un sistem național de management al apei.

Să vedeţi dimensiunea prostiei sau a incompetenţei: din cele 15 măsuri propuse de MADR în PNRR, s-a aprobat finanţare doar pentru 3: desecare, pentru liceele agricole şi învăţământul dual, (cu Ministerul Învăţământului) şi platformele de colectare dejecţii (cu Ministerul Mediului).

S-a văzut limpede că în ministerul lui Oros nu există niciun... cap limpede?

Alte răsunătoare „succesuri” căzute la finanţare: reţeaua naţională de depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare româneşti, băncile de gene şi proiectul privind colectarea lânei.

Întrebat cine se face rsponsabil pentru acest eşec, ministrul devine cinic şi ipocrit: „În primul rând nu este un eşec, aşa cum a fost alcătuit programul. Îmi este greu să găsesc un vinovat”

(Îmi vin în minte versurile lui Miron Radu Paraschivescu: al cărei final este: „Da’ acu am rămas bleg,/Amărât şi plin de jeg/Ca nărozii ăi mai mari /Nici proiecte, nici… biştari!”).

 

 

 

 

Vizualizat: 1187 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

12 iunie 2021 - 19:07

Un număr de 214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova şi Oltenia, în ultima săptămână în ţară fiind lansate 986 de rachete antigrindină, mai mult de jumătate din consumul din acest sezon, a anunţat sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

12 iunie 2021 - 10:12

Controalele în fermele vegetale și de animale care cer subvențiile APIA aferente acestui an sunt făcute de patru instituții: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională Fitosanitară.

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

12 iunie 2021 - 08:12

Conform declarației de avere, ministrul agriculturii Adrian Oros câștigă lunar două salarii mai mult decât decente. Șeful MADR deține terenuri în județul Cluj, o casă și două apartamente. Dar are și o datorie mare la bancă, scadentă în 2033.

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

11 iunie 2021 - 19:59

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis ”Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”.

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

11 iunie 2021 - 18:57

La această dată sunt active un număr de 142 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 3 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 36.366 de porcine (animale afectate din focarele active), anunță astăzi, 11 iunie 2021, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

11 iunie 2021 - 18:12

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a convocat astăzi, 11 iunie 2021, în ședință șefii centrelor județene APIA. Principalul subiect a fost autorizarea la plată a subvențiilor aferente anului de cerere 2020. Banii, în conturile fermierilor până la termenul limită de 30 iunie 2021. Alte subiecte au vizat verificările pe care le demarează APIA pentru cererile fermierilor depuse anul acesta.

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

11 iunie 2021 - 10:38

Tragedie pentru apicultorii botoşăneni. Milioane de albine din zona comunei Unţeni dar şi din împrejurimi au murit în ultima perioadă. Stupii au rămas aproape goi iar apricultorii spun că au rămas fără munca de o viaţă, scrie adevărul.ro

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

11 iunie 2021 - 09:35

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

11 iunie 2021 - 07:56

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de două scheme de plată, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. Una dintre obligațiile crescătorilor pentru a încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este respectarea perioadei de reținere a animalelor în exploatațiile agricole precizate în cererea unică de plată.

Urgent APIA!

Urgent APIA!

11 iunie 2021 - 06:57

Plata subvențiilor APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează fermierii, crescătorii de animale că doar astăzi, 11 iunie 2021, mai pot solicita subvențiile agricole aferente acestui an. După data de 11 iunie 2021, APIA nu mai primește cererile fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii