ECHILIBRU ÎNTRE FERMIERII MARI ȘI FERMIERII MICI! Trebuie să insistăm mai mult ca niciodată pe nevoia unui echilibru între fermierii mari și fermierii mici, a spus eurodeputatul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, referindu-se la măsurile de sprijin stabilite pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC). Cu alte cuvinte, e nevoie de o împărțire echitabilă a ajutoarelor din agricultură între cei mari și cei mici.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am transmis faptul că astăzi suntem în linie dreaptă în ceea ce înseamnă votarea dosarelor Politicii Agricole Comune, un document extrem de important care va influența viața fermierilor în următorii 7 ani de zile. În noua PAC, trebuie să insistăm mai mult ca niciodată pe nevoia unui echilibru între fermierii mici și fermierii mari. Pe de-o parte, fermierii mici activează în zone care sunt mai puțin predispuse pentru o agricultură intensivă. În același timp, ei sunt furnizori de bunuri și servicii de calitate, asigurând păstrarea spațiului rural. Fermierii mari produc de asemenea bunuri de calitate. Fermierii mici și mari acționează pe paliere diferite, însă acestea sunt inseparabile, a subliniat vicepreședintele Comisiei AGRI.
De asemenea, europarlamentarul a făcut un apel la fermierii români prin care-i îndeamnă să acceseze noile scheme care vor fi pentru înverzire în perioada 2021-2027. Probabil, este o referire la eco-schemele care vin cu o serie de obligații și de sancțiuni pentru fermieri și despre care ministrul agriculturii Adrian Oros spune că sunt riscante și că România e în pericol să piardă banii alocați pentru acestea.
Avem astăzi previzionate 30% din fondurile alocate pe partea de înverzire. Fac un apel la fermieri să nu aibă nicio rezervă în a accesa acești bani. Avem nevoie de măsuri care să combată seceta, măsuri de înverzire. Vor fi resurse financiare consistente. La nivelul UE s-a pus o sumă de bani importantă la dispoziția statelor membre. Aceste sume vor fi accesibile în baza unor planuri strategice bine definite. În concluzie, în noua Politica Agricolă Comună trebuie să punem un accent mai mare pe condiția fermierilor, ca aceștia să aibă venituri mai mult decât decente, iar consumatorii să se bucure de o hrană sănătoasă și la prețuri corecte! A spus europarlamentarul Daniel Buda, în cadrul unui webinar, organizat marți, 13 octombrie 2020, de Eco Ruralis.