De anul viitor, fermierii rămân fără subvenția pentru motorina consumată de tractoarele și utilajele agricole. Până acum, fermele din Germania primeau deducere de impozit în valoare de aproape jumătate din prețul carburantului. Nu se vor mai aplica nici facilitățile fiscale pentru vehicule. Fermierii au ieșit marți cu tractoarele blocând străzile din Berlin.
Guvernul german va trebui să facă anul viitor economii de miliarde de euro. Săptămâni la rând, coaliția a negociat diverse formule de posibile tăieri din cheltuielile publice. Într-un final s-a decis: se trece cu creionul roșu, între altele, peste capitolul protecția climei, se reduc banii pentru promovarea mașinilor electrice și a energiei solare. Și fermierii germani ar trebui să-și aducă contribuția la compresia bugetară - cu aproximativ un miliard de euro. Urmează să fie eliminate subvenția pentru motorina agricolă și scutirea actuală de la taxa auto pentru vehiculele agricole.
Influenta Asociație a Fermierilor Germani nu este însă de acord cu aceste măsuri și a convocat o mare demonstrație la Berlin. Mii de fermieri au venit, marți cu peste 1500 de tractoare și au blocat complet drumul către Poarta Brandenburg.
Ministrul Agriculturii, huiduit
Când ministrul Agriculturii Cem Özdemir (Alianța 90 / Verzii) a urcat pe scena amplasată lângă Poarta Brandenburg a fost întâmpinat cu huiduieli. "Dispari!", i-au strigat protestatarii. Politicianul ecologist nu are oricum prea multă trecere printre fermieri: cei mai mulți dintre cei aproximativ 300.000 de membri ai asociației au în mod tradițional opțiuni conservatoare.
Özdemir speră însă ca lucrurile să se mai îndrepte. ”Nu cred că reducerile vor avea această amploare”, explică ministrul și promite: ”De aceea mă lupt în Cabinet - să mă asigur că nu se va întâmpla în această măsură”. Dar mesajul lui nu are prea multă trecere printre fermierii care scandează ”Alegeri anticipate” și ”Să plece semaforul”, trimitere la coaliția de guvernământ roșu-galben-verde de la Berlin, compusă din social-democrați, liberali și ecologiști.
”Ai nevoie de trei ori pe zi de un fermier”
Tim Noelle are 23 de ani și este dezamăgit de clasa politică. A făcut o plimbare de 17 ore cu tractorul din Lüdenscheid (landul Renania de Nord-Vestfalia) pentru a-și exprima nemulțumirea. „Vrei să mănânci? Ai nevoie de cel puțin trei ori pe zi de un fermier”, scrie pe mașina cu care a venit la Berlin. "Sunt supărat pe guvernul-semafor. Nu suntem vaca de muls a națiunii", spune fermierul, intervievat de reporterii DW. Noelle provine dintr-o familie de fermieri, conduce o mică firmă de servicii agricole și se plânge că se smulge pielea de pe branșa sa.
De anul viitor ar urma să rămână fără subvenția pentru motorina consumată de tractoarele și mașinile sale agricole. Până acum, fermele primeau deducere de impozit în valoare de aproape jumătate din prețul carburantului. Nu se vor mai aplica nici subvențiile fiscale pentru vehicule, care pentru Noelle ”se ridică la între 250 și 800 de euro pe an pentru vehicul". În Germania, numerele de înmatriculare ale mașinilor scutite de impozite au culoare verde, în locul negrului folosit la majoritatea vehiculelor.
”Fără acest tip de sprijin guvernamental, industria agricolă nu va supraviețui”, avertizează Birgit Locher pentru DW. Femeia crește porci și cultivă hamei și diverse alte plante într-o localitate de la malul lacului Constanța, din sudul Germaniei. "Motorina agricolă este subvenționată în aproape toate statele UE. Iar noi să nu mai primim acest sprijin? Este pur și simplu prea mult și nu vom permite asta". În plus, adaugă Locher, costurile standardelor de bunăstare a animalelor cresc foarte mult.
Organizațiile de mediu salută eliminarea subvențiilor
Președintele asociației fermierilor, Joachim Rukwied, critică și el de pe scenă coaliția semafor. Discursul îi este primit cu multe aplauze și un concert puternic de claxoane în fața Porții Brandenburg. Ministrul Özdemir vrea să sprijine fermierii, asta le-a promis la demonstrația de la Berlin. Și ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP, liberal) s-a declarat, într-un interviu, ”deschis alternativelor”.
În schimb, asociațiile de mediu precum Greenpeace consideră eliminarea subvențiilor drept un gest necesar, pentru că motorina agricolă este dăunătoare climei. Martin Hofstetter, expertul agricol al Greenpeace, nu se teme că, după o asemenea măsură, fermele ar muri. Situația economică din agricultura germană s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii doi ani. Profitul mediu al companiilor a urcat la un nivel record de 115.400 de euro, o creștere de 45 la sută față de anul precedent.
Președintele asociației fermierilor Rukwied amenință însă cu noi proteste în toată țara, începând din 8 ianuarie, în cazul în care politicienii nu revin asupra măsurilor bugetare: urmează un „ianuarie fierbinte. Vom fi prezenți peste tot, într-un mod pe care țara nu l-a mai trăit până acum”.