Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

Publicat: 24 februarie 2021 - 21:35
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

Sunt situații reclamate de fermieri în care proprietarul terenului agricol încasează subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru suprafețele date în arendă unui fermier, lucrate de fermierul respectiv, iar fermierul rămâne doar cu munca, nu și cu subvenția care i s-ar cuveni. Ministrul agriculturii spune că fermierii ar scăpa de acest necaz și banii pentru agricultură nu ar mai fi fraudați dacă subvențiile APIA ar fi acordate pe factură și legate de producție. Legarea subvențiilor de producție ar fi o soluție și pentru fermele din zootehnie, consideră șeful MADR.
 
Eu aș da subvenție doar pe factură, ar fi cea mai corectă modalitate, din punct de vedere economic, de acordare a subvenției. Știm cu toții că subvențiile din Pilonul 1, conform regulamentului (european n.r.), nu se pot da, nu sunt legate de producție. Eu aș vrea să fie legate de producție. Nu sunt. Sunt pe suprafață sau pe animal.

Legat de afirmațiile pe care le-am făcut la întâlnirea cu fermierii care mi-au semnalat că acest fapt, să zic așa, iarăși specific doar spațiului nostru, în care nu fermierul primește întotdeauna subvenția, ci de multe ori proprietarul terenului pentru că percepe, ca să zic așa, la negru o arendă de la fermier, fără să înregistreze un contract de arendă, cum ar fi corect, dar în același timp, depune la APIA, pe propria răspundere, acea cerere unică prin care spune că el lucrează pământul. Deci, din start, face o faptă penală.

Există o adeverință dată de primărie, unde primăria trebuie să-și asume că acel om lucrează pământul. Dacă acel prim act ar fi corect, nu s-ar mai întâmpla nimic ilegal. În momentul în care am anunțat anul trecut, la dezbaterile cu fermierii că vom cere documentul în plus, pentru a certifica că ei lucrează pământul, au apărut două inconveniente, unul de natură legislativă, regulamentul nu permite la cererea unică de plată să ceri documente în plus, pentru că acea cerere unică de plată este, practic, o declarație pe propria răspundere că tu lucrezi terenul și este o faptă penală dacă minți.

În schimb, regulamentul permite să faci controale în plus, la sesizări, dar mulți fermieri evită să facă sesizări. La sesizări se poate verifica dacă fermierul nu ia subvenția, doar că fermierii nu vor să sesizeze, vor să rezolve altcineva. Și cazul celălalt sau partea cealaltă este următoarea, mi-au spus fermierii, domnu' ministru, când dumneavoastră ați spus acest lucru, m-au și sunat proprietarii de la care arendez terenul și au spus, anul ăsta faci și pentru mine factură de motorină, de pesticide, de îngrășăminte, de semințe.

Deci, nici așa nu se poate rezolva, pentru că s-a găsit o altă modalitate de a eluda realitatea. Sunt puși fermierii atunci când își cumpără semințe sau, în general, inputuri să facă factură și pentru cel care le închiriază terenul, pentru că au auzit că anul ăsta s-ar putea să le cerem. Deci, au găsit soluția de a frauda, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 6329 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

23 aprilie 2021 - 07:13

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează despre situațiile în care se aplică sancțiuni la subvențiile acordate crescătorilor de animale și când se consideră că aceste plăți sunt necuvenite fermierilor.

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

23 aprilie 2021 - 06:48

Crescătorii de bovine care cer anul acesta cele două subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu, pot să modifice rasa bovinei ulterior depunerii cererii unice de plată.

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ticu
|
02. 25, 2021. Thursday 08:35
Va dau exemplu un primar din jud Botoșani de peste 8 ani ia subvenția pe fiul său pentru terenuri nelucrate de el..chiar si in ziua de astazi ia subvenții.. a făcut si proiect pentru utilaje agricole la care are acum un tractor fendt nou cu toata gama de utilaje la el cu contracte false la care ei nu au nici o factură de sămânță..erbicide..ingrasaminte..etc..sa dovedească ca lucrează ei terenurile si le lucrează alti fermieri ..la care pe ăia i-a reținut de la adeverința APIA nu le-a eliberat iar fermierul respectiv se judecă si in ziua de astazi cu primăria..mai frumos a avut si control de la apia si s-a nimerit în ziua când fermierul care lucrează terenul treera porumbul..iar din urmă dom primar cu cei de la APIA le arătau terenul unde îl treera fermierul..pe atât se vede ca sunt mana-n mână cu cei de la APIA..ia daca l-ar lua de peste 8 ani in urmă la purificat sa dea dovezi pentru ce a luat subvenția.. nu are absolut nimic ce să dea..dar na e dom primar..cum sa mai aiba incredere fermierii in primarii daca tocmai ei fac fraudă si iau bani fara sa puna mana pe un pai..iar altii nu mai stiu de griji..munca sudoare..si pe ei ce-i intereseaza..sau ce stiu ei..sa treaca timpul si sa ia banii..in aceste persoane noi fermierii sa avem.incredere?NICIODATĂ..DOAR LEGATURA INTRE FERMIER SI APIA..ATÂT..sa nu mai aibă treabă primăriile..fermierul sa raspunda daca lucrează sau nu..nu sa ii întreba pe primar că el zice ca nu il lucrează bine mersi fermieri.. Nu ii da adeverința si il lucrează primarul si isi da pentru el..DOVEZI..ca l-a lucrat pana acum si il va lucra si de acum daca vrea subvenții.E CEVA NORMAL ASA CEVA..DOVEZI.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii