Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

Publicat: 24 februarie 2021 - 21:35
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

Sunt situații reclamate de fermieri în care proprietarul terenului agricol încasează subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru suprafețele date în arendă unui fermier, lucrate de fermierul respectiv, iar fermierul rămâne doar cu munca, nu și cu subvenția care i s-ar cuveni. Ministrul agriculturii spune că fermierii ar scăpa de acest necaz și banii pentru agricultură nu ar mai fi fraudați dacă subvențiile APIA ar fi acordate pe factură și legate de producție. Legarea subvențiilor de producție ar fi o soluție și pentru fermele din zootehnie, consideră șeful MADR.
 
Eu aș da subvenție doar pe factură, ar fi cea mai corectă modalitate, din punct de vedere economic, de acordare a subvenției. Știm cu toții că subvențiile din Pilonul 1, conform regulamentului (european n.r.), nu se pot da, nu sunt legate de producție. Eu aș vrea să fie legate de producție. Nu sunt. Sunt pe suprafață sau pe animal.

Legat de afirmațiile pe care le-am făcut la întâlnirea cu fermierii care mi-au semnalat că acest fapt, să zic așa, iarăși specific doar spațiului nostru, în care nu fermierul primește întotdeauna subvenția, ci de multe ori proprietarul terenului pentru că percepe, ca să zic așa, la negru o arendă de la fermier, fără să înregistreze un contract de arendă, cum ar fi corect, dar în același timp, depune la APIA, pe propria răspundere, acea cerere unică prin care spune că el lucrează pământul. Deci, din start, face o faptă penală.

Există o adeverință dată de primărie, unde primăria trebuie să-și asume că acel om lucrează pământul. Dacă acel prim act ar fi corect, nu s-ar mai întâmpla nimic ilegal. În momentul în care am anunțat anul trecut, la dezbaterile cu fermierii că vom cere documentul în plus, pentru a certifica că ei lucrează pământul, au apărut două inconveniente, unul de natură legislativă, regulamentul nu permite la cererea unică de plată să ceri documente în plus, pentru că acea cerere unică de plată este, practic, o declarație pe propria răspundere că tu lucrezi terenul și este o faptă penală dacă minți.

În schimb, regulamentul permite să faci controale în plus, la sesizări, dar mulți fermieri evită să facă sesizări. La sesizări se poate verifica dacă fermierul nu ia subvenția, doar că fermierii nu vor să sesizeze, vor să rezolve altcineva. Și cazul celălalt sau partea cealaltă este următoarea, mi-au spus fermierii, domnu' ministru, când dumneavoastră ați spus acest lucru, m-au și sunat proprietarii de la care arendez terenul și au spus, anul ăsta faci și pentru mine factură de motorină, de pesticide, de îngrășăminte, de semințe.

Deci, nici așa nu se poate rezolva, pentru că s-a găsit o altă modalitate de a eluda realitatea. Sunt puși fermierii atunci când își cumpără semințe sau, în general, inputuri să facă factură și pentru cel care le închiriază terenul, pentru că au auzit că anul ăsta s-ar putea să le cerem. Deci, au găsit soluția de a frauda, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 6990 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ticu
|
02. 25, 2021. Thursday 08:35
Va dau exemplu un primar din jud Botoșani de peste 8 ani ia subvenția pe fiul său pentru terenuri nelucrate de el..chiar si in ziua de astazi ia subvenții.. a făcut si proiect pentru utilaje agricole la care are acum un tractor fendt nou cu toata gama de utilaje la el cu contracte false la care ei nu au nici o factură de sămânță..erbicide..ingrasaminte..etc..sa dovedească ca lucrează ei terenurile si le lucrează alti fermieri ..la care pe ăia i-a reținut de la adeverința APIA nu le-a eliberat iar fermierul respectiv se judecă si in ziua de astazi cu primăria..mai frumos a avut si control de la apia si s-a nimerit în ziua când fermierul care lucrează terenul treera porumbul..iar din urmă dom primar cu cei de la APIA le arătau terenul unde îl treera fermierul..pe atât se vede ca sunt mana-n mână cu cei de la APIA..ia daca l-ar lua de peste 8 ani in urmă la purificat sa dea dovezi pentru ce a luat subvenția.. nu are absolut nimic ce să dea..dar na e dom primar..cum sa mai aiba incredere fermierii in primarii daca tocmai ei fac fraudă si iau bani fara sa puna mana pe un pai..iar altii nu mai stiu de griji..munca sudoare..si pe ei ce-i intereseaza..sau ce stiu ei..sa treaca timpul si sa ia banii..in aceste persoane noi fermierii sa avem.incredere?NICIODATĂ..DOAR LEGATURA INTRE FERMIER SI APIA..ATÂT..sa nu mai aibă treabă primăriile..fermierul sa raspunda daca lucrează sau nu..nu sa ii întreba pe primar că el zice ca nu il lucrează bine mersi fermieri.. Nu ii da adeverința si il lucrează primarul si isi da pentru el..DOVEZI..ca l-a lucrat pana acum si il va lucra si de acum daca vrea subvenții.E CEVA NORMAL ASA CEVA..DOVEZI.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii