Adama
Agreena
AGRICOVER

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

Publicat: 24 februarie 2021 - 21:35
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

Sunt situații reclamate de fermieri în care proprietarul terenului agricol încasează subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru suprafețele date în arendă unui fermier, lucrate de fermierul respectiv, iar fermierul rămâne doar cu munca, nu și cu subvenția care i s-ar cuveni. Ministrul agriculturii spune că fermierii ar scăpa de acest necaz și banii pentru agricultură nu ar mai fi fraudați dacă subvențiile APIA ar fi acordate pe factură și legate de producție. Legarea subvențiilor de producție ar fi o soluție și pentru fermele din zootehnie, consideră șeful MADR.
 
Eu aș da subvenție doar pe factură, ar fi cea mai corectă modalitate, din punct de vedere economic, de acordare a subvenției. Știm cu toții că subvențiile din Pilonul 1, conform regulamentului (european n.r.), nu se pot da, nu sunt legate de producție. Eu aș vrea să fie legate de producție. Nu sunt. Sunt pe suprafață sau pe animal.

Legat de afirmațiile pe care le-am făcut la întâlnirea cu fermierii care mi-au semnalat că acest fapt, să zic așa, iarăși specific doar spațiului nostru, în care nu fermierul primește întotdeauna subvenția, ci de multe ori proprietarul terenului pentru că percepe, ca să zic așa, la negru o arendă de la fermier, fără să înregistreze un contract de arendă, cum ar fi corect, dar în același timp, depune la APIA, pe propria răspundere, acea cerere unică prin care spune că el lucrează pământul. Deci, din start, face o faptă penală.

Există o adeverință dată de primărie, unde primăria trebuie să-și asume că acel om lucrează pământul. Dacă acel prim act ar fi corect, nu s-ar mai întâmpla nimic ilegal. În momentul în care am anunțat anul trecut, la dezbaterile cu fermierii că vom cere documentul în plus, pentru a certifica că ei lucrează pământul, au apărut două inconveniente, unul de natură legislativă, regulamentul nu permite la cererea unică de plată să ceri documente în plus, pentru că acea cerere unică de plată este, practic, o declarație pe propria răspundere că tu lucrezi terenul și este o faptă penală dacă minți.

În schimb, regulamentul permite să faci controale în plus, la sesizări, dar mulți fermieri evită să facă sesizări. La sesizări se poate verifica dacă fermierul nu ia subvenția, doar că fermierii nu vor să sesizeze, vor să rezolve altcineva. Și cazul celălalt sau partea cealaltă este următoarea, mi-au spus fermierii, domnu' ministru, când dumneavoastră ați spus acest lucru, m-au și sunat proprietarii de la care arendez terenul și au spus, anul ăsta faci și pentru mine factură de motorină, de pesticide, de îngrășăminte, de semințe.

Deci, nici așa nu se poate rezolva, pentru că s-a găsit o altă modalitate de a eluda realitatea. Sunt puși fermierii atunci când își cumpără semințe sau, în general, inputuri să facă factură și pentru cel care le închiriază terenul, pentru că au auzit că anul ăsta s-ar putea să le cerem. Deci, au găsit soluția de a frauda, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

 

Vizualizat: 7152 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

23 iulie 2024 - 19:48

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro).

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

23 iulie 2024 - 11:59

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de subvenții suplimentare. APIA a transmis astăzi către Agroinfo precizări privind încasarea sumelor de bani aferente acestui an. 

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

23 iulie 2024 - 08:48

Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

23 iulie 2024 - 07:31

Un nou ajutor financiar pentru fermieri anunțat de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ticu
|
02. 25, 2021. Thursday 08:35
Va dau exemplu un primar din jud Botoșani de peste 8 ani ia subvenția pe fiul său pentru terenuri nelucrate de el..chiar si in ziua de astazi ia subvenții.. a făcut si proiect pentru utilaje agricole la care are acum un tractor fendt nou cu toata gama de utilaje la el cu contracte false la care ei nu au nici o factură de sămânță..erbicide..ingrasaminte..etc..sa dovedească ca lucrează ei terenurile si le lucrează alti fermieri ..la care pe ăia i-a reținut de la adeverința APIA nu le-a eliberat iar fermierul respectiv se judecă si in ziua de astazi cu primăria..mai frumos a avut si control de la apia si s-a nimerit în ziua când fermierul care lucrează terenul treera porumbul..iar din urmă dom primar cu cei de la APIA le arătau terenul unde îl treera fermierul..pe atât se vede ca sunt mana-n mână cu cei de la APIA..ia daca l-ar lua de peste 8 ani in urmă la purificat sa dea dovezi pentru ce a luat subvenția.. nu are absolut nimic ce să dea..dar na e dom primar..cum sa mai aiba incredere fermierii in primarii daca tocmai ei fac fraudă si iau bani fara sa puna mana pe un pai..iar altii nu mai stiu de griji..munca sudoare..si pe ei ce-i intereseaza..sau ce stiu ei..sa treaca timpul si sa ia banii..in aceste persoane noi fermierii sa avem.incredere?NICIODATĂ..DOAR LEGATURA INTRE FERMIER SI APIA..ATÂT..sa nu mai aibă treabă primăriile..fermierul sa raspunda daca lucrează sau nu..nu sa ii întreba pe primar că el zice ca nu il lucrează bine mersi fermieri.. Nu ii da adeverința si il lucrează primarul si isi da pentru el..DOVEZI..ca l-a lucrat pana acum si il va lucra si de acum daca vrea subvenții.E CEVA NORMAL ASA CEVA..DOVEZI.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii