Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de două scheme de plată, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. Una dintre obligațiile crescătorilor pentru a încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este respectarea perioadei de reținere a animalelor în exploatațiile agricole precizate în cererea unică de plată.
Perioadă de reţinere – perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată, trebuie reținut în exploataţia inclusiv în evidențele acesteia, pentru care a depus cererea unică de plată sau transferat în alte exploatații ale solicitantantului sau în exploatațiile asociațiilor / cooperativelor / grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat.
Ovine/caprine - perioada de reținere pentru a beneficia de ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat:
Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ 9 trebuie să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe perioada de reţinere de 100 de zile până la data de 25 august 2021, inclusiv (finalul perioadei de reținere);
Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca animalele să râmână în proprietatea solicitantului pe durata transferului temporar.
Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată și/sau 25 de capete de femele caprine eligibile la plată, per exploataţia cu cod ANSVSA.
Animalele pentru care se solicită sprijin cuplat, SCZ-O ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute/menţinuţi pe o perioada de reținere de 100 zile până la data de 25 august 2021, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca proprietarul animalelor sa rămână solicitantul pe durata transferului temporar.
Femelele caprine şi/sau ţapii din exploataţie pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie menţinute/ menţinuţi pe o perioada de reținere de 100 zile până la data de 25 august 2021, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA, menţionată/ menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca proprietarul animalelor sa rămână solicitantul pe durata transferului temporar.
Bovine - perioada de reținere:
Crescătorii menţin animalele, solicitate pentru plata sprijinului cuplat taurine de carne, SCZ-TC, pe o perioadă de reținere de 6 luni până la data de 17.11.2021 inclusiv (finalul perioadei de reținere) în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor pe durata transferului temporar.
Crescătorii menţin animalele solicitate pentru plata sprijinului cuplat vaci de lapte, SCZ-VL, pe o perioada de reținere de 6 luni până la data de 17.11.2021 inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor pe durata transferului temporar).
Pentru sprijinul cuplat SCZ bivolițe de lapte:
Crescătorii menţin bivolițele de lapte solicitate pentru SCZ-FB pe o perioadă de reținere de 6 luni până la data de 17.11.2021, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca proprietarul animalelor sa rămână solicitantul pe durata transferului temporar.
IMPORTANT! Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
Nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și completările ulterioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor.
Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.
Circumstanța naturală: moartea unui animal ca urmare a unei boli, moartea unui animal, ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate fi considerat răspunzător; sacrificarea de necesitate a unui animal din cauze pentru care solicitantul nu poate fi considerat responsabil.
Animalele care fac obiectul reformei efectivului matcă (cazurile de îmbatrânire, de infertilitate, distocii la fătare) nu pot fi tratate ca și cazuri de circumstanță naturală.
Informații furnizate de APIA pentru Agroinfo.