Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Subvenții APIA pe bovine reale! APIA a achitat ANT pentru 176.000 de vaci inexistente!

Publicat: 25 noiembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Actualizarea cât mai urgentă a numărului de bovine existente în fermele din România, întrucât la ora actuală se subvenţionează un mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice și un număr și mai mare de vaci, pe care aceștia nu le mai dețin. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine a fost plătit de APIA în 2020 pentru 176.000 de capete de vaci inexistente.

Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, face posibilă subvenționarea unor animale fictive. Crescătorii de vaci, asociațiile crescătorilor au solicitat mereu Ministerului Agriculturii ca baza de date cu bovinele existente în exploatațiile agricole să fie actualizată la zi, astfel încât banii să nu mai ajungă la cei care nu mai au vaci. Data de referință creează o uriașă nedreptate, îi lasă fără subvenții tocmai pe cei care cresc vaci și le dă subvenții celor care nu mai au vaci, dar au avut la data de referință, 31 ianuarie 2013. Când se vorbește despre plata ajutorului național tranzitoriu bovine se aduce mereu în discuție această aberație care determină o risipire a banilor de la bugetul de stat, pentru că ANT se achită de la bugetul de stat, nu este o subvenție europeană. 

Anul acesta s-a găsit soluția împărțirii bugetului ANT bovine, aferent plăților pentru cererile APIA din 2020, cu scopul ca banii să ajungă la cei care cresc vaci. O parte mică a mers către plata ANT și partea consistentă a sumei către plata unui ajutor Covid. Dar soluția nu a fost agreată de mulți dintre crescătorii de bovine, obligați să facă încă o cerere la APIA și să ducă la agenție încă un braț de acte, în plus, la un calcul, ANT + ajutor Covid a rezultat o sumă mai mică pe cap de vacă decât ajutorul național tranzitoriu primit de crescători cu un an înainte. ANT-ul de 5 lei/vacă a supărat pe mulți dintre fermieri, suma fiind ofensatoare. 

colaj-subventii-vaci_b

Din păcate, data de referință ANT bovine este menținută și pentru anul viitor, noua data de referință iunie 2018 urmând să intre în vigoare din 2023.

O situație făcută de Federația Pro Agro, transmisă către Agroinfo, arată că APIA a plătit în 2020 pentru anul 2019 ANT pentru 176.000 de vaci care nu mai există în fermele care au cerut această subvenție. 

"În contextul programelor de susţinere a vacii de carne şi a vacii de lapte, schemele de ajutor de stat A.N.T. (Ajutorul Naţional Tranzitoriu, n.r.) şi S.C.Z. (Sprijin Cuplat în sectorul Zootehnic, n.r.), la cererea membrilor Federaţiei Naţionale Pro Agro cu activităţi de creştere a bovinelor, considerăm că se impune ca situaţia de facto referitoare la numărul de bovine să fie actualizată cât mai urgent.

În fapt, prin raportarea la cifrele istorice nu se reuşeşte altceva decât subvenţionarea unui mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice.

Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fără temei, facem menţiunea că, în anul 2020, în programul A.N.T. 8 (carne) se află în plată un număr de 22.000 de ferme, respectiv un număr aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai îndeplinesc condiţiile. Este evident că, în contextul pandemiei Covid-19, aceste sume ar putea fi folosite de o manieră mult mai echitabilă, şi nu susţinând ferme care nu mai sunt eligibile", menționa organizația într-un comunicat transmis către Agroinfo, în februarie 2021. 

Pentru ANT bovine, aferent acestui an, încă nu s-a venit cu nicio soluție pentru evitarea datei de referință și pentru ca subvențiile să ajungă la cei care au cu adevărat vaci, nu să fie aruncați pe animale fictive. 

Vizualizat: 6221 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii