Actualizarea cât mai urgentă a numărului de bovine existente în fermele din România, întrucât la ora actuală se subvenţionează un mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice și un număr și mai mare de vaci, pe care aceștia nu le mai dețin. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine a fost plătit de APIA în 2020 pentru 176.000 de capete de vaci inexistente.
Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, face posibilă subvenționarea unor animale fictive. Crescătorii de vaci, asociațiile crescătorilor au solicitat mereu Ministerului Agriculturii ca baza de date cu bovinele existente în exploatațiile agricole să fie actualizată la zi, astfel încât banii să nu mai ajungă la cei care nu mai au vaci. Data de referință creează o uriașă nedreptate, îi lasă fără subvenții tocmai pe cei care cresc vaci și le dă subvenții celor care nu mai au vaci, dar au avut la data de referință, 31 ianuarie 2013. Când se vorbește despre plata ajutorului național tranzitoriu bovine se aduce mereu în discuție această aberație care determină o risipire a banilor de la bugetul de stat, pentru că ANT se achită de la bugetul de stat, nu este o subvenție europeană.
Anul acesta s-a găsit soluția împărțirii bugetului ANT bovine, aferent plăților pentru cererile APIA din 2020, cu scopul ca banii să ajungă la cei care cresc vaci. O parte mică a mers către plata ANT și partea consistentă a sumei către plata unui ajutor Covid. Dar soluția nu a fost agreată de mulți dintre crescătorii de bovine, obligați să facă încă o cerere la APIA și să ducă la agenție încă un braț de acte, în plus, la un calcul, ANT + ajutor Covid a rezultat o sumă mai mică pe cap de vacă decât ajutorul național tranzitoriu primit de crescători cu un an înainte. ANT-ul de 5 lei/vacă a supărat pe mulți dintre fermieri, suma fiind ofensatoare.
Din păcate, data de referință ANT bovine este menținută și pentru anul viitor, noua data de referință iunie 2018 urmând să intre în vigoare din 2023.
O situație făcută de Federația Pro Agro, transmisă către Agroinfo, arată că APIA a plătit în 2020 pentru anul 2019 ANT pentru 176.000 de vaci care nu mai există în fermele care au cerut această subvenție.
"În contextul programelor de susţinere a vacii de carne şi a vacii de lapte, schemele de ajutor de stat A.N.T. (Ajutorul Naţional Tranzitoriu, n.r.) şi S.C.Z. (Sprijin Cuplat în sectorul Zootehnic, n.r.), la cererea membrilor Federaţiei Naţionale Pro Agro cu activităţi de creştere a bovinelor, considerăm că se impune ca situaţia de facto referitoare la numărul de bovine să fie actualizată cât mai urgent.
În fapt, prin raportarea la cifrele istorice nu se reuşeşte altceva decât subvenţionarea unui mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice.
Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fără temei, facem menţiunea că, în anul 2020, în programul A.N.T. 8 (carne) se află în plată un număr de 22.000 de ferme, respectiv un număr aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai îndeplinesc condiţiile. Este evident că, în contextul pandemiei Covid-19, aceste sume ar putea fi folosite de o manieră mult mai echitabilă, şi nu susţinând ferme care nu mai sunt eligibile", menționa organizația într-un comunicat transmis către Agroinfo, în februarie 2021.
Pentru ANT bovine, aferent acestui an, încă nu s-a venit cu nicio soluție pentru evitarea datei de referință și pentru ca subvențiile să ajungă la cei care au cu adevărat vaci, nu să fie aruncați pe animale fictive.