Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenții APIA pe bovine reale! APIA a achitat ANT pentru 176.000 de vaci inexistente!

Publicat: 25 noiembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Actualizarea cât mai urgentă a numărului de bovine existente în fermele din România, întrucât la ora actuală se subvenţionează un mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice și un număr și mai mare de vaci, pe care aceștia nu le mai dețin. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine a fost plătit de APIA în 2020 pentru 176.000 de capete de vaci inexistente.

Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, face posibilă subvenționarea unor animale fictive. Crescătorii de vaci, asociațiile crescătorilor au solicitat mereu Ministerului Agriculturii ca baza de date cu bovinele existente în exploatațiile agricole să fie actualizată la zi, astfel încât banii să nu mai ajungă la cei care nu mai au vaci. Data de referință creează o uriașă nedreptate, îi lasă fără subvenții tocmai pe cei care cresc vaci și le dă subvenții celor care nu mai au vaci, dar au avut la data de referință, 31 ianuarie 2013. Când se vorbește despre plata ajutorului național tranzitoriu bovine se aduce mereu în discuție această aberație care determină o risipire a banilor de la bugetul de stat, pentru că ANT se achită de la bugetul de stat, nu este o subvenție europeană. 

Anul acesta s-a găsit soluția împărțirii bugetului ANT bovine, aferent plăților pentru cererile APIA din 2020, cu scopul ca banii să ajungă la cei care cresc vaci. O parte mică a mers către plata ANT și partea consistentă a sumei către plata unui ajutor Covid. Dar soluția nu a fost agreată de mulți dintre crescătorii de bovine, obligați să facă încă o cerere la APIA și să ducă la agenție încă un braț de acte, în plus, la un calcul, ANT + ajutor Covid a rezultat o sumă mai mică pe cap de vacă decât ajutorul național tranzitoriu primit de crescători cu un an înainte. ANT-ul de 5 lei/vacă a supărat pe mulți dintre fermieri, suma fiind ofensatoare. 

colaj-subventii-vaci_b

Din păcate, data de referință ANT bovine este menținută și pentru anul viitor, noua data de referință iunie 2018 urmând să intre în vigoare din 2023.

O situație făcută de Federația Pro Agro, transmisă către Agroinfo, arată că APIA a plătit în 2020 pentru anul 2019 ANT pentru 176.000 de vaci care nu mai există în fermele care au cerut această subvenție. 

"În contextul programelor de susţinere a vacii de carne şi a vacii de lapte, schemele de ajutor de stat A.N.T. (Ajutorul Naţional Tranzitoriu, n.r.) şi S.C.Z. (Sprijin Cuplat în sectorul Zootehnic, n.r.), la cererea membrilor Federaţiei Naţionale Pro Agro cu activităţi de creştere a bovinelor, considerăm că se impune ca situaţia de facto referitoare la numărul de bovine să fie actualizată cât mai urgent.

În fapt, prin raportarea la cifrele istorice nu se reuşeşte altceva decât subvenţionarea unui mare număr de fermieri fără ca aceştia să se mai califice.

Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fără temei, facem menţiunea că, în anul 2020, în programul A.N.T. 8 (carne) se află în plată un număr de 22.000 de ferme, respectiv un număr aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai îndeplinesc condiţiile. Este evident că, în contextul pandemiei Covid-19, aceste sume ar putea fi folosite de o manieră mult mai echitabilă, şi nu susţinând ferme care nu mai sunt eligibile", menționa organizația într-un comunicat transmis către Agroinfo, în februarie 2021. 

Pentru ANT bovine, aferent acestui an, încă nu s-a venit cu nicio soluție pentru evitarea datei de referință și pentru ca subvențiile să ajungă la cei care au cu adevărat vaci, nu să fie aruncați pe animale fictive. 

Vizualizat: 6384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii