În ultima perioadă, Direcția Națională Anticorupție (DNA), dar și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) au făcut cunoscute mai multe cazuri de fraudare a subvențiilor agricole. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultră (APIA), Adrian Pintea, a fost întrebat duminică, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, despre plățile APIA făcute pentru turma din pungă.
"Foarte mulți crescători de animale spun, domle, cum e posibil să primească subvenție când noi știm că nu are crotaliile la animale, știm că animalele nu sunt pe pășune?! Cum poate interveni aici APIA? Care este zona de control pentru ca instituția să-și dea seama de aceste lucruri?" L-a întrebat moderatorul Gabriel Gherghescu pe șeful APIA.
Director general APIA, Adrian Pintea
"În momentul în care APIA este sesizată, nu neapărat de către alt fermier, de către organele statului, și avem colaborări cu organele statului în acest sens, s-au făcut controale chiar comune. Normal că și APIA își dorește ca acest lucru să nu existe, dar pădure fără uscături nu există niciodată și ne dorim ca uscăturile să fie din ce în ce mai puține. Chiar de aceea, una dintre măsurile pe care APIA le-a luat în decursul anilor, am degrevat cumva APIA, în care am dat fiecare control, că noi nu ne pricepem la toate, dacă e pe zootehnie, să verifice Agenția Națională pentru Zootehnie, dacă e pe bunăstarea animalelor, cu sănătate, să verifice Autoritatea Națională Sanitară Veterinară.
Împreună cu colegii de la ANZ, cu instituții ale statului s-au făcut și se fac verificări în continuare. Lucrul bun este că au fost prinși, pentru că, de ce să nu recunosc, au fost situații, și-n toate cazurile, APIA, fondul subvențiilor nu a fost afectat, APIA, fiind parte civilă, acești bani se recuperează, pentru că noi avem inclusiv o colaborare cu ANAF-ul, astfel încât să pună sechestru, banii să fie recuperați. Repet, și pe vegetal și pe zootehnie sunt puține cazuri, dar, din păcate, sunt," a spus șeful APIA.