Este modificată definiția fermierului activ, pentru că vrem ca banii UE să meargă către adevărații fermieri care se ocupă cu agricultura și nu către proprietarii de terenuri – până acum, s-a întâmplat și acest lucru, a spus europarlamentarul român Alin Mituța, într-un interviu G4Media. Noua definiție a fermierului activ va intra din 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună.
Reforma noii Politici Agricole Comune include o definiție obligatorie a agricultorului activ, pentru a sprijini adevărații fermieri, evitând astfel ca banii să ajungă în buzunarele altor beneficiari, spune eurodeputatul.
"Schimbăm ceea ce se numește definiția fermierului activ. De ce? Pentru că vrem ca banii europeni din agricultură să meargă către adevărații fermieri, către cei care chiar se ocupă cu agricultura și nu neapărat pentru proprietarii de terenuri. Se întâmpla în anii precedenți ca mulți bani să meargă pur și simplu către oameni care erau proprietari de terenuri, dar fără să fie fermieri și atunci s-au schimbat definițiile din regulamentele europene în așa fel încât banii să meargă către fermierii adevărați și fermierii activi", a spus eurodeputatul român (în foto).
Noua Politică Agricolă Comună (PAC) tocmai a fost votată în plenul Parlamentului European. România are o alocare de aproape 22 de miliarde de euro pe următorii șapte ani, prin noua PAC, cea mai mare de până acum, bani care trebuie folosiți pentru a moderniza acest sector.
România va putea accesa banii europeni doar după aprobarea programului dedicat – „Planul Național Strategic” – care trebuie prezentat de Guvernul României pana la 31 decembrie 2021 și negociat cu Comisia Europeană.