Ministerul Agriculturii a mutat banii de la o subvenție la alta, scrie pe Facebook fermierul Ștefan Gheorghiță, administrator la TRIAGROEXIM SRL. În urma transferului de sume, fără o suplimentare a bugetului, firește că unele subvenții APIA cresc, iar altele scad.
"MADR si modificarea PNS (Plan Național Strategic n.r.) sau din rău în mai rău.
MADR a transmis asociatiilor profesionale un proiect de modificare a PNS cu multe si mărunte propuneri. Asa cum spun mereu, unde nu ma pricep nu comentez, cum ar fi modificările la zootehnie sau apicultura.
În rest mai bag și eu nasul și îmi dau cu părerea.
Personal am reținut două aspecte pe care doresc să le aduc în atenție.
Primul aspect se referă la introducerea unui nou sprijin cuplat pentru porumb siloz, lucru care personal il inteleg pentru sprijinirea producătorilor de lapte și carne.
Normal ca daca introduci o nouă cheltuială trebuie să tai de la altele, cat timp bugetul nu creste. Logic si asta.
Doar ca în loc sa se taie uniform de la celelalte măsuri, avem diferențieri si surpriza alte masuri nu sunt diminuate ci crescute.
Atentie si la fenta MADR care zice câteodată ca subvenția scade ca au crescut suprafețele lucru care poate fi real, doar ca eu ma refer la modificarea bugetului total al măsurii care nu depinde de suprafață.
Dar revenind la materialul nostru, vedem în propunere ca se reduce cu 10% alocarea către fructe, cu 10-19% alocarea ptr leguminoase industrializate, cu 20-29% ptr soia si sfecla de zahar și cu 55% la semințe de plante furajere.
Acum printre altele ma gandesc de ce aceasta diferentiere? Chiar citeam ieri cum dl ministru Barbu se lauda cu sprijinul ptr sfecla, dar a uitat sa le spună fermierilor de ce se pregătește în laboratoarele ministerului.
Legat de soia este cea mai importata leguminoase, noi suntem printre puținele tari care o putem produce în UE, dar ne dam singuri la picioare..
În schimb creste alocarea cu 10% la legume și solarii care au si alte programe specifice de ajutor, lucerna si cartoful cu 35-55% si legumele pentru industrializare.
Lucerna este importanta, dar cu ce este mai importanta decât celelalte leguminoase. Cei care nu au zootehnie sau exporturi către țările Arabe ce vină au?
Al doilea aspect se referă la creșterea suprafeței Natura 2000 de la cca 1,4 milioane ha teren arabil si forestier la 4,23 milioane ha, culmea suprafata furnizata si actualizata de Comisie. Asa scrie în hârtii. Adica ăia ne-au chemat si au spus ei cât este, fiindca noi la noi în țară nu știm. Jenant.
Pentru cine nu realizează pericolul, dacă se va adopta regulamentul SUR privind utilizarea pesticidelor, aceste suprafete vor avea regim special si foarte restrictiv care vor falimenta fermele din acele zone.
Asta au gândit specialiștii MADR, dar la indicațiile cui? Apropo nu mai cred de mult in coincidente si ma intreb ce interese au trebuit fi ajutate?
Ce vor face asociatiile profesionale nu știu, deci nu ma întrebați pe mine.
Dar in rest fiecare dintre dvs poate judeca. In rest numai de bine," a analizat Ștefan Gheorghiță.