Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Subvenții APIA care cresc și subvenții APIA care scad!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 16:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a mutat banii de la o subvenție la alta, scrie pe Facebook fermierul Ștefan Gheorghiță, administrator la TRIAGROEXIM SRL. În urma transferului de sume, fără o suplimentare a bugetului, firește că unele subvenții APIA cresc, iar altele scad.

"MADR si modificarea PNS (Plan Național Strategic n.r.) sau din rău în mai rău.

MADR a transmis asociatiilor profesionale un proiect de modificare a PNS cu multe si mărunte propuneri. Asa cum spun mereu, unde nu ma pricep nu comentez, cum ar fi modificările la zootehnie sau apicultura.
În rest mai bag și eu nasul și îmi dau cu părerea.

Personal am reținut două aspecte pe care doresc să le aduc în atenție.

Primul aspect se referă la introducerea unui nou sprijin cuplat pentru porumb siloz, lucru care personal il inteleg pentru sprijinirea producătorilor de lapte și carne.
Normal ca daca introduci o nouă cheltuială trebuie să tai de la altele, cat timp bugetul nu creste. Logic si asta.

Doar ca în loc sa se taie uniform de la celelalte măsuri, avem diferențieri si surpriza alte masuri nu sunt diminuate ci crescute.
Atentie si la fenta MADR care zice câteodată ca subvenția scade ca au crescut suprafețele lucru care poate fi real, doar ca eu ma refer la modificarea bugetului total al măsurii care nu depinde de suprafață.

cerere apia 2023_b

Dar revenind la materialul nostru, vedem în propunere ca se reduce cu 10% alocarea către fructe, cu 10-19% alocarea ptr leguminoase industrializate, cu 20-29% ptr soia si sfecla de zahar și cu 55% la semințe de plante furajere.
Acum printre altele ma gandesc de ce aceasta diferentiere? Chiar citeam ieri cum dl ministru Barbu se lauda cu sprijinul ptr sfecla, dar a uitat sa le spună fermierilor de ce se pregătește în laboratoarele ministerului.

Legat de soia este cea mai importata leguminoase, noi suntem printre puținele tari care o putem produce în UE, dar ne dam singuri la picioare..
În schimb creste alocarea cu 10% la legume și solarii care au si alte programe specifice de ajutor, lucerna si cartoful cu 35-55% si legumele pentru industrializare.
Lucerna este importanta, dar cu ce este mai importanta decât celelalte leguminoase. Cei care nu au zootehnie sau exporturi către țările Arabe ce vină au?

Al doilea aspect se referă la creșterea suprafeței Natura 2000 de la cca 1,4 milioane ha teren arabil si forestier la 4,23 milioane ha, culmea suprafata furnizata si actualizata de Comisie. Asa scrie în hârtii. Adica ăia ne-au chemat si au spus ei cât este, fiindca noi la noi în țară nu știm. Jenant.

Pentru cine nu realizează pericolul, dacă se va adopta regulamentul SUR privind utilizarea pesticidelor, aceste suprafete vor avea regim special si foarte restrictiv care vor falimenta fermele din acele zone.

Asta au gândit specialiștii MADR, dar la indicațiile cui? Apropo nu mai cred de mult in coincidente si ma intreb ce interese au trebuit fi ajutate?
Ce vor face asociatiile profesionale nu știu, deci nu ma întrebați pe mine.

Dar in rest fiecare dintre dvs poate judeca. In rest numai de bine," a analizat Ștefan Gheorghiță. 

Vizualizat: 2964 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii