PLATĂ SUBVENȚII APIA. Plafonul alocat României de Uniunea Europeană pentru plata subvențiilor agricole din acest an este de 1.891.805.000 de euro. Din această sumă, 15% revine pentru plata sprijinului cuplat zootehnic și vegetal. AGROINFO a făcut un calcul pentru a estima suma care va fi alocată pentru plata acestei subvenții europene.
Potrivit Ordonanței de Urgență pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, publicată de Ministerul Agriculturii, în vederea finanțării sprijinului cuplat se utilizează maximum 15% din plafonul național anual prevăzut în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013, astfel cum a fost modificată de anexa III din Regulamentul (UE) 2020/2220 din care cel puțin 2% este utilizat pentru a sprijini producția de culturi proteice.
Plafonul național alocat României, prevăzut de Regulamentul (UE) 2020/2220, pentru anul 2021 este de 1.891.805.000 de euro. Din această sumă, un procent de maxim 15%, poate fi un procent mai mic, revine pentru plata sprijinului cuplat de care beneficiază atât fermierii din sectorul vegetal, cât și crescătorii de animale. Astfel, suma maximă destinată acestor plăți făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru anul 2021, este de 283.770.750 de euro. Este o estimare, noi am calculat folosind procentul maxim stabilit de Regulamentul UE pentru plata sprijinului cuplat pentru acest an.
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat de MADR, sprijinul cuplat în sectorul vegetal se acordă anul acesta și anul viitor pentru următoarele culturi:
a) soia;
b) lucernă;
c) leguminoase boabe pentru industrializare: mazăre boabe și fasole boabe;
d) cânepă pentru ulei și/sau fibră;
e) orez;
f) sămânță de cartof;
g) hamei;
h) sfeclă de zahăr;
i) tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
j) castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
k) legume cultivate în spații protejate:
(i) legume cultivate în sere: tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
(ii) legume cultivate în solarii: tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
l) fructe pentru industrializare: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
m) cartof timpuriu pentru industrializare.
Pentru anii 2021 și 2022, crescătorii de animale iau sprijin cuplat pentru:
a) bovine;
b) ovine;
c) caprine;
d) viermi de mătase.
La specia bovine se acordă sprijin cuplat pentru următoarele categorii:
a) bivoliţe de lapte;
b) taurine din rase de carne şi metişii acestora: vaci și tauri din rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne, vaci metise cu rase de carne și tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne;
c) vaci de lapte, precizează proiectul de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul MADR.
Pentru a beneficia de sprijinul cuplat fermierii trebuie:
a) să respecte aceste CONDIȚII PENTRU ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ACEST AN!
b) să facă dovada în anul înființării culturii, că utilizează sămânță certificată oficial potrivit prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante, republicată, cu excepția fermierilor participanți la schema simplificată pentru micii fermieri.
c) să respecte condițiile specifice aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, precizează proiectul Ordonanța de Urgență pentru aprobarea plăților directe 2021-2022 din agricultură, publicat pe site-ul MADR.