Grantul (subvenția) acordat fermelor și firmelor din industria alimentară pentru capital de lucru este de maxim 120.000 euro/beneficiar, anunță Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru, publicată pe 6 mai 2022 în Monitorul Oficial. Suma minimă pe care o pot lua fermierii români este de 5.000 euro/beneficiar. Care sunt condițiile pentru obținerea unui grant pentru capital de lucru?
Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor din domeniul industriei agroalimentare:
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:
a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro.
Valoarea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat, care trebuie să fie liberă de ajutor de stat, la constituirea capitalului de lucru, în procent de 15% din valoarea grantului solicitat.
Fondurile alocate pentru acordarea de granturi pentru capital de lucru în cadrul POC 2014—2020 sunt în valoare totală de 250.000.000 euro, din care 149.225.400 euro, respectiv 125.000.000 euro FEDR-REACT EU și 24.225.400 euro cofinanțare de la bugetul de stat, se alocă din bugetul POC 2014—2020 prin axa prioritară 4 — acțiunea 4.1.2 — Capital de lucru și 100.774.600 euro de la bugetul de stat prin aplicarea mecanismului de supracontractare prevăzut de art. 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.
BENEFICIARI
Granturile pentru capital de lucru se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, IMM-urilor (întreprinderilor mici și mijlocii n.r.) din domeniile de activitate: agricultură, piscicultură și acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, a căror activitate curentă a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.
Lista domeniilor de activitate afectate de efectele pandemiei COVID-19, eligibile, este următoarea:
AGRICULTURĂ
0111 — Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase
0112 — Cultivarea orezului
0113 — Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor
0116 — Cultivarea plantelor pentru fibre textile
0119 — Cultivarea altor plante din culturi nepermanente
0121 — Cultivarea strugurilor
0124 — Cultivarea fructelor semințoase și sâmburoase
0125 — Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi
0126 — Cultivarea fructelor oleaginoase
0127 — Cultivarea plantelor pentru prepararea băuturilor
0128 — Cultivarea condimentelor, plantelor aromatice, medicinale și a plantelor de uz farmaceutic
0129 — Cultivarea altor plante permanente
0130 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire
0141 — Creșterea bovinelor de lapte
0142 — Creșterea altor bovine
0143 — Creșterea cailor și a altor cabaline
0145 — Creșterea ovinelor și caprinelor
0146 — Creșterea porcinelor
0147 — Creșterea păsărilor
0149 — Creșterea altor animale
0150 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
0161 — Activități auxiliare pentru producția vegetală
0162 — Activități auxiliare pentru creșterea animalelor
0163 — Activități după recoltare
0164 — Pregătirea semințelor
0311 — Pescuitul maritim
0312 — Pescuitul în ape dulci
0321 — Acvacultura maritimă
0322 — Acvacultura în ape dulci
Secțiunea C — Industria prelucrătoare
INDUSTRIE ALIMENTARĂ
1011 — Prelucrarea și conservarea cărnii
1012 — Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre
1013 — Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)
1020 — Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor
1031 — Prelucrarea și conservarea cartofilor
1032 — Fabricarea sucurilor de fructe și legume
1039 — Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor n.c.a.
1041 — Fabricarea uleiurilor și grăsimilor
1042 — Fabricarea margarinei și a altor produse comestibile similare
1051 — Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor
1052 — Fabricarea înghețatei
1061 — Fabricarea produselor de morărit
1062 — Fabricarea amidonului și a produselor din amidon
1071 — Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
1072 — Fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie
1073 — Fabricarea macaroanelor, tăiețeilor, cușcușului și a altor produse făinoase similare
1081 — Fabricarea zahărului
1082 — Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase
1083 — Prelucrarea ceaiului și cafelei
1084 — Fabricarea condimentelor ingredientelor
1085 — Fabricarea de mâncăruri preparate
1086 — Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate și alimentelor dietetice
1089 — Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.
1091 — Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă
1106 — Fabricarea malțului
1107 — Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice; producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate
1721 — Fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton
CONDIȚII
Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă/operațională, respectiv din activitatea de exploatare, în unul din ultimele trei exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse la Agenția Națională de Administrare Fiscală;
b) dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de 15% din valoarea grantului, la data acordării grantului pentru capital de lucru, cofinanțare care este liberă de ajutor de stat, potrivit prevederilor legale în vigoare;
c) mențin sau, după caz, suplimentează numărul de salariați, față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni de la data acordării granturilor, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri;
d) Codul CAEN REV 2 pentru care se solicită ajutor de stat era autorizat potrivit prevederilor legale în vigoare la data de 31 decembrie 2019.
Beneficiarii pot utiliza granturile pentru capital de lucru, sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanțate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat în format electronic, pentru susținerea următoarelor cheltuieli angajate
după data de 1 februarie 2020:
a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat și/sau cheltuieli privind arenda sau redevența pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;
d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente/operaționale, cu excepția serviciilor de consultanță;
e) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente/operaționale;
f) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații și tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale;
g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului și bugetele locale.
Cheltuielile efectuate din granturi pentru capital de lucru trebuie să fie în legătură cu activitățile/subactivitățile codului CAEN pentru care s-a solicitat finanțare.
Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt evaluate și selectate la finanțare în ordinea depunerii cererii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate prevăzute în Procedura de implementare aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului, care va detalia modalitatea de implementare a schemei de ajutor de stat, și în limita fondurilor alocate, precizează Ordonanța de Urgență.
Grant pentru capital de lucru reprezintă măsura 2 din OUG, măsura 1 sunt microgranturile pentru agricultură de administrarea cărora se ocupă Ministerul Agriculturii, în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă pentru microgranturi, administratori sunt MADR și APIA, cererile pentru microgranturi urmînd să fie depuse la APIA, pentru granturi capital de lucru, măsura 2, administrator este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului, AIMMAIPE, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Astfel, cererile pentru granturi capital de lucru, cel mai probabl, se vor depune la aceste agenții. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că depunerea cererilor ar urma să înceapă pe data de 25 mai 2022 și că va comunica, printr-un ordin, cum trebuie să procedeze cei care vor să obțină un grant capital de lucru.