OFICIAL. Crescătorii de porci și cei de pasăre din România nu beneficiază, la acest moment, de o subvenție directă. Singurul ajutor acordat acestor crescători este plata pentru bunăstarea animalelor. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri, la Bruxelles, în cadrul Consiliului AGRIFISH, să fie introduse pe lista sprijinului cuplat și carnea de porc și de pasăre.
Sprijinul cuplat pentru venit, România susține alocarea a cel puțin 15% (din bugetul pentru plățile directe n.r.). Solicităm în lista produselor eligibile pentru plăți cuplate să fie introduse și carnea de pasăre și porc, a cerut ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Consiliului AGRIFISH.
În cazul în care Consiliul AGRIFISH este de acord cu această nouă subvenție, adoptă această propunere, și este aprobată de către Comisia Europeană și Parlamentul European, crescătorii de porci și de păsări din România ar putea beneficia în noul exercițiu financiar 2021-2027 de acești bani.
În acest moment, de sprijin cuplat zootehnic (SCZ) beneficiază crescătorii de bovine, de bivolițe, cei de ovine și caprine și cei care se ocupă de viermi de mătase. SCZ este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal. Vă reamintim valorile acestei subvenții pentru anul de cerere 2019:
SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC!
Sprijin cuplat ovine/caprine 17,7173 euro/cap de animal = 84,1500 lei/cap de animal
Sprijin cuplat bivolițe de lapte 164,5207 euro/cap de animal = 781,4075 lei/cap de animal
Sprijin cuplat vaci de lapte 379,7155 euro/cap = 1.803,4967 lei/cap de animal
Sprijin cuplat taurine din rase de carne și metișii acestora 237,4446 euro/cap = 1.127,7668 lei/cap de animal
Sprijin cuplat viermi de mătase 78,2609 euro/kg = 371,7079 lei/kg.
Consiliul AGRIFISH (Agricultură și Pescuit) reunește miniștrii agriculturii din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit. Consiliul Agricultură și Pescuit adoptă acte legislative într-o serie de domenii care privesc agricultura, producția alimentară, dezvoltarea rurală și gestionarea pescuitului.
Consiliul adoptă, în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, acte legislative într-o serie de domenii legate de agricultură și pescuit. Printre domeniile politicii agricole se numără politica agricolă comună (PAC), normele privind piața internă pentru agricultură, silvicultura, producția ecologică, calitatea producției și siguranța produselor alimentare și a hranei pentru animale.