Subvenție de 5.000 euro/fermier pentru micii fermieri cultivatori de legume, creșterea bugetului pentru plata subvenției astfel încât să beneficieze cât mai mulți fermieri, schimbarea condițiilor pentru încasarea banilor, sunt câteva dintre solicitările formulate către Guvern și Ministerul Agriculturii de Uniunea Salvăm Țăranul Român. USTR a transmis acum un comunicat pentru Agroinfo.
"Astazi am transmis catre Guvernul Romaniei, MADR si Comisiile de Agriculutra din Parlamantul Romaniei urmatoarea adresa:
Analizand draftul de Hotarare pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de Tomate in spatii protejate pentru anul 2023 pus in consultare publica pe site-ul MADR inca din data de 13.12.2022, iar reprezentantii Ministerului inca nu au dat curs propunerilor noastre din ultimele doua adrese de a se organiza o intalnire de lucru cu reprezentantii Uniunii Salvam Taranul Roman, Departamentul de Dezvoltare Rurala din cadrul USTR transmite o noua comunicare catre Guvernul Romaniei, MADR, Comisiilor Pentru Agricultura din cele doua Camere(Senat si Camera Deputatiilor)
Salutam continuarea programelor de finantare lansate in anul 2022 si pentru anul 2023.
Pentru o mai buna implementare, gestionare si accesare mai facila de catre fermieri a acestor programe va prezentam solutiile si propunerile noastre pentru HG pus in consultare publica(Hotarare pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de Tomate in spatii protejate pentru anul 2023)
1.Propunem introducerea pentru ciclul 1 de productie si a altor legume pe langa Tomata: Ardei Gras, Ardei Capia, Ardei Gogosar, Castraveti si Vinete, iar acestea sa se regaseasca si pe ciclul 2 de productie, dand astfel posibilitatea fermierului de a alege singur tipul de cultura si timpul de plantare/recoltare si bineinteles eliminam riscul de a avea supraproductie si blocaj in piata cu un singur produs(Tomate)
Aceasta posibilitate de a alege tipul de cultura respectiv perioada de cultivare va contribui si la asigurarea unei productii constante, echilibrate si diversificate pe tot timpul anului.
2. Perioada de recoltare/vanzare propusa de dumneavoastra pana la care trebuiesc obtinute 3000 kilograme/1000 mp(10 iunie 2023) este total inadecvata pentru conditiile climaterice din Romania si va propunem prelungirea acesteia pana la 15.07.2022 data la care in mod obisnuit incepe recoltarea primelor legume cultivate in camp deschis.
In sprijinul acestei cereri de prelungire a datei recoltarii/vanzarii va prezentam cateva argumente de care reprezentantii MADR sa tina cont cel putin de aceasta data.
Conform tehnologiei de cultura a Tomatelor in spatii protejate regasita si in Tratatul de Legumicultura capitolul 13.1, tabelul 13.19, pagina 638, epoca de plantare a Tomatelor in solarii incepe pentru ciclul 1 din martie pana in aprilie(perioada in care conform DRAFT-ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze)iar perioada de recoltare a Tomatelor se face incepand cu luna mai, pentru Tomatele extratimpurii, iar pentru cele timpurii incepand cu luna iunie si pana in luna august. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.
Tot in sprijinul celor afirmate de noi va rugam sa consultati atat TRATATUL DE LEGUMICULTURA cat si alte lucrari de specialitate, institutii de invatamant de profil precum si specialistii statiunilor de cercetare legumicola existente la aceasta data in Romania.(SCDL BUZAU si SCDL BACAU, ICDLF VIDRA etc).
Pentru buna desfasurare a programului si pentru ca aceasta sa fie accesat de catre un numar cat mai mare de fermieri va propunem ca pentru ciclul 1 productia de Tomate destinata comercializarii sa fie de 3000kg/1000mp si perioada de valorificare sa fie prelungita pana la data de 15 iulie, data de la care incepe recoltarea Tomatelor cultivate in camp deschis.
Tot in sprijinul solicitarii noastre de a prelungi perioada de recoltare/vanzare a legumelor pana la data de 15 IULIE 2023 si de a introduce alte categorii de legume (Ardei Gras, ardei Capia, Ardei Gogosar, Castraveti si Vinete) va punem la dispozitie adresa numarul 275/14.02.2022 emisa de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti(ASAS). Consideram ca fermierii trebuie sa fie stimulati pentru a aplica corect tehnologia de cultura a Tomatelor si nu trebuie sa fie constransi pentru a aplica diverse metode de maturare si coacere fortata a fructelor.
Toate aceste argumente sustin o productie sanatoasa, gustoasa si de calitate superioara pentru hrana consumatorului roman.
3.Cerem de asemenea suplimentara bugetului total propus prin proiectul de HG de la suma de 53.142.000 euro la 95.000.000 euro tot pentru a da posibilitatea cat mai multor fermieri legumicultori sa fie finantati prin programul de sustinere a cultivacultorilor de legume in spatii protejate sa fie finantati prin program, considerand ca suma propusa spre a fi bugetata in anul 2023 este insuficienta si neadecvata la nevoile de finantare ale legumicultorilor si ale Sectorului, preconizand dupa analizele noastre faptul ca pentru anul 2023 se vor inscrie in acest program aproximativ 20-25.000 fermieri.
4.In sustinerea cresterii bugetului total alocat acestei forme de sprijin cerem cresterea plafonului sumei/beneficiar de la 3000 euro la 5000 euro tinandu-se cont de cateva aspecte: cresterea preturilor la inputuri, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili solizi si lichizi, etc..., cresterea costurilor cu forta de munca, inflatia accentuata din acest an si cu tendinte de crestere pentru anul 2023(16, 6% conform ultimelor date comunicate de catre INS, pentru anul in curs).
Lipsa altor programe de finantare pentru sector.
Diminuarea bugetului total alocat/an pentru SCV-Legume cultivate in spatii protejate de la 13.300.000 euro/an la 2.600.000 euro/an rezultand o suma de doar aproximativ 800-1000 euro/beneficiar/an.
In speranta ca veti tine cont de solutiile si propunerile noastre va rugam sa convocati o intalnire de urgenta cu reprezentantii sectorului atat la Guvern, Parlament si Ministerul Agriculturii.
Pentru alte detalii si prezentarea altor variante de lucru Compartimentul de Dezvoltare Rurala si specialistii din cadrul Uniunii Salvam Taranul Roman va stau la dispozitie.
Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) - Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) - Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt - Ion Păunel, Președinte
Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia - Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt - Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Cooperativa Ferma Ardeleană, Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat - Claudiu Breazu, Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița - Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana Line - Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"