Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Subvenție de 5.000 euro/fermier pentru micii fermieri!

Publicat: 20 decembrie 2022 - 20:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Subvenție de 5.000 euro/fermier pentru micii fermieri cultivatori de legume, creșterea bugetului pentru plata subvenției astfel încât să beneficieze cât mai mulți fermieri, schimbarea condițiilor pentru încasarea banilor, sunt câteva dintre solicitările formulate către Guvern și Ministerul Agriculturii de Uniunea Salvăm Țăranul Român. USTR a transmis acum un comunicat pentru Agroinfo.

"Astazi am transmis catre Guvernul Romaniei, MADR si Comisiile de Agriculutra din Parlamantul Romaniei urmatoarea adresa:

Analizand draftul de Hotarare pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de Tomate in spatii protejate pentru anul 2023 pus in consultare publica pe site-ul MADR inca din data de 13.12.2022, iar reprezentantii Ministerului inca nu au dat curs propunerilor noastre din ultimele doua adrese de a se organiza o intalnire de lucru cu reprezentantii Uniunii Salvam Taranul Roman, Departamentul de Dezvoltare Rurala din cadrul USTR transmite o noua comunicare catre Guvernul Romaniei, MADR, Comisiilor Pentru Agricultura din cele doua Camere(Senat si Camera Deputatiilor)

Salutam continuarea programelor de finantare lansate in anul 2022 si pentru anul 2023.

Pentru o mai buna implementare, gestionare si accesare mai facila de catre fermieri a acestor programe va prezentam solutiile si propunerile noastre pentru HG pus in consultare publica(Hotarare pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de Tomate in spatii protejate pentru anul 2023)

1.Propunem introducerea pentru ciclul 1 de productie si a altor legume pe langa Tomata: Ardei Gras, Ardei Capia, Ardei Gogosar, Castraveti si Vinete, iar acestea sa se regaseasca si pe ciclul 2 de productie, dand astfel posibilitatea fermierului de a alege singur tipul de cultura si timpul de plantare/recoltare si bineinteles eliminam riscul de a avea supraproductie si blocaj in piata cu un singur produs(Tomate)
Aceasta posibilitate de a alege tipul de cultura respectiv perioada de cultivare va contribui si la asigurarea unei productii constante, echilibrate si diversificate pe tot timpul anului.

2. Perioada de recoltare/vanzare propusa de dumneavoastra pana la care trebuiesc obtinute 3000 kilograme/1000 mp(10 iunie 2023) este total inadecvata pentru conditiile climaterice din Romania si va propunem prelungirea acesteia pana la 15.07.2022 data la care in mod obisnuit incepe recoltarea primelor legume cultivate in camp deschis.
In sprijinul acestei cereri de prelungire a datei recoltarii/vanzarii va prezentam cateva argumente de care reprezentantii MADR sa tina cont cel putin de aceasta data.
Conform tehnologiei de cultura a Tomatelor in spatii protejate regasita si in Tratatul de Legumicultura capitolul 13.1, tabelul 13.19, pagina 638, epoca de plantare a Tomatelor in solarii incepe pentru ciclul 1 din martie pana in aprilie(perioada in care conform DRAFT-ULUI beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze)iar perioada de recoltare a Tomatelor se face incepand cu luna mai, pentru Tomatele extratimpurii, iar pentru cele timpurii incepand cu luna iunie si pana in luna august. Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultura dupa minim 60-75 zile de la plantare.
Tot in sprijinul celor afirmate de noi va rugam sa consultati atat TRATATUL DE LEGUMICULTURA cat si alte lucrari de specialitate, institutii de invatamant de profil precum si specialistii statiunilor de cercetare legumicola existente la aceasta data in Romania.(SCDL BUZAU si SCDL BACAU, ICDLF VIDRA etc).
Pentru buna desfasurare a programului si pentru ca aceasta sa fie accesat de catre un numar cat mai mare de fermieri va propunem ca pentru ciclul 1 productia de Tomate destinata comercializarii sa fie de 3000kg/1000mp si perioada de valorificare sa fie prelungita pana la data de 15 iulie, data de la care incepe recoltarea Tomatelor cultivate in camp deschis.
Tot in sprijinul solicitarii noastre de a prelungi perioada de recoltare/vanzare a legumelor pana la data de 15 IULIE 2023 si de a introduce alte categorii de legume (Ardei Gras, ardei Capia, Ardei Gogosar, Castraveti si Vinete) va punem la dispozitie adresa numarul 275/14.02.2022 emisa de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti(ASAS). Consideram ca fermierii trebuie sa fie stimulati pentru a aplica corect tehnologia de cultura a Tomatelor si nu trebuie sa fie constransi pentru a aplica diverse metode de maturare si coacere fortata a fructelor.
Toate aceste argumente sustin o productie sanatoasa, gustoasa si de calitate superioara pentru hrana consumatorului roman.

3.Cerem de asemenea suplimentara bugetului total propus prin proiectul de HG de la suma de 53.142.000 euro la 95.000.000 euro tot pentru a da posibilitatea cat mai multor fermieri legumicultori sa fie finantati prin programul de sustinere a cultivacultorilor de legume in spatii protejate sa fie finantati prin program, considerand ca suma propusa spre a fi bugetata in anul 2023 este insuficienta si neadecvata la nevoile de finantare ale legumicultorilor si ale Sectorului, preconizand dupa analizele noastre faptul ca pentru anul 2023 se vor inscrie in acest program aproximativ 20-25.000 fermieri.

4.In sustinerea cresterii bugetului total alocat acestei forme de sprijin cerem cresterea plafonului sumei/beneficiar de la 3000 euro la 5000 euro tinandu-se cont de cateva aspecte: cresterea preturilor la inputuri, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili solizi si lichizi, etc..., cresterea costurilor cu forta de munca, inflatia accentuata din acest an si cu tendinte de crestere pentru anul 2023(16, 6% conform ultimelor date comunicate de catre INS, pentru anul in curs).
Lipsa altor programe de finantare pentru sector.
Diminuarea bugetului total alocat/an pentru SCV-Legume cultivate in spatii protejate de la 13.300.000 euro/an la 2.600.000 euro/an rezultand o suma de doar aproximativ 800-1000 euro/beneficiar/an.
In speranta ca veti tine cont de solutiile si propunerile noastre va rugam sa convocati o intalnire de urgenta cu reprezentantii sectorului atat la Guvern, Parlament si Ministerul Agriculturii.
Pentru alte detalii si prezentarea altor variante de lucru Compartimentul de Dezvoltare Rurala si specialistii din cadrul Uniunii Salvam Taranul Roman va stau la dispozitie.

Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) - Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) - Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt - Ion Păunel, Președinte
Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia - Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt - Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Cooperativa Ferma Ardeleană, Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat - Claudiu Breazu, Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița - Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana Line - Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"

Vizualizat: 26114 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii