SUBVENȚII APIA. Subvenția APIA pe hectar de care beneficiază fermierii români este sub media europeană, care este situată undeva la cca 247 de euro pe hectar. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus când va ajunge fermierul român să încaseze această subvenție de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat miercuri seara, în cadrul emisiunii România 9 TVR1 dacă n-ar putea România să negocieze o subvenție APIA pe hectar pentru fermierii români apropiată de suma de care beneficiază fermierii din vestul Europei.
Nu. Pentru că negocierile s-au făcut atunci de negociatorul-șef. Astea au fost condițiile negociate, s-a semnat, în dezinteresul agricultorului român, cu siguranță. Nu știu ce s-a obținut la schimb pentru că negocierea a fost la pachet atunci. Acolo scrie că abia în 2026 se va ajunge la convergență. Convergență înseamnă că România și Bulgaria care au intrat ultimele (în UE n.r.) vor ajunge la media europeană.
Tocmai de aceea noi, statele care au intrat mai târziu, avem permisiunea să dăm sprijinul cuplat voluntar, prin care din anvelopa generală dăm pe anumite sectoare aflate în dificultate bani în plus ca să creștem intensitatea de sprijin și dăm acest ajutor național tranzitoriu, ANT, bani de la bugetul național, tot pe acele sectoare aflate în dificultate. Cele două măsuri de sprijin care vin în compensare în unele domenii de activitate în agricultură acoperă, să zic așa, sau apropie subvenția de media europeană, a declarat ministrul Oros.
Media Uniunii Europene este de 247 de euro pe hectar. Așadar, fermierii români pot spera la această sumă pe hectar în 2026. Fermierii români beneficiază, pentru anul 2020, de o subvenție pe hectar, în medie, de cca 150-200 de euro, suma depinde de schemele de plăți pe suprafață pentru care este eligibil fermierul și de suprafața exploatată, dacă luăm în calcul plata redistributivă cu un cuantum pe hectar mult mai mare pentru intervalul de la 5 hectare la 30 de hectare inclusiv.
Vă reamintim cuantumul schemelor de plăți pe hectar pentru anul 2020:
VEGETAL
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha