Fermierii care lucrează până-n 50 de hectare beneficiază în acest an de Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii, confirmă un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat pe site-ul acestuia.
Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii
Art. 30. - (1) Pentru a beneficia de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-02, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023-2027, CRISS, fermierii trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute în fişa intervenţiei din PS 2023-2027, după cum urmează:
a) fermierul este eligibil pentru plata BISS;
Plata de bază pe hectar 2024! Când sunt obligați fermierii să anunțe APIA! | Agroinfo.ro
b) exploataţia agricolă se încadrează în intervalul de suprafaţă 1-50 ha.
(2) Fermele care depăşesc 50 de hectare nu sunt eligibile pentru CRISS.
(3) Constituie condiţie artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată aferentă CRISS situaţiile în care fermierii şi-au fragmentat exploataţia după anul 2020 sau în care fermierii ale căror exploataţii sunt rezultatul fragmentării respective, în scopul obţinerii CRISS.
(4) Exploataţiile rezultate în urma fragmentării prevăzute la alin. (3) nu sunt eligibile la plata aferentă CRISS.
Art. 31. - În cazul transferului de exploataţie realizat între 2 fermieri, plata aferentă CRISS se acordă pentru suprafaţa totală rezultată în urma transferului, cu respectarea prevederilor art 29, alin 1 lit (b).
Art. 32. - Fără aduce atingere prevederilor art. 29 alin. (3), cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata aferentă CRISS sunt următoarele:
a) moştenirea;
b) vânzarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de închiriere/ concesiune/ arendă/ comodat din iniţiativa locatorului/concedentului/arendatorului/comodantului;
d) expropierea.