Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

Publicat: 02 mai 2024 - 07:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Cerințe specifice de acordare a intervenției Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)

Intervenția măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS) se acordă pe beneficiar, pentru tineretul femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 luni la data livrării la abator, la greutatea de minimum 450 kg în viu/cap, pentru care se încheie un angajament voluntar, respectiv 01 ianuarie-31 decembrie.

Plata compensatorie a eco-schemei PD-08 se acordă pentru efectivul livrat din exploatatiile aflate sub angajament, echivalent UVM, iar pentru calculul echivalent UVM se utilizează următorii coeficienţi de conversie a animalelor:
a) 0,4 UVM pentru bovine sub șase luni;
b) 0,6 UVM pentru bovine de la șase luni la 2 ani;
c) 1,0 UVM pentru bovine peste 2 ani.

Plata eco-schemei se acordă pentru următoarele tipuri de sprijin:
 PD-08-1 creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecăruianimal;
 PD-08-2 asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă;
 PD-08-3 asigurarea unor rații furajere optimizate.

Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin la îngrășat vor fi accesate printr-o combinație de minim două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.

Varianta 1: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
Varianta 2: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Varianta 3: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pe lângă cerințele generale și cerințele de bază relevante, beneficiarii trebuie să îndeplinească cerințele de eligibilitate, după cum urmează:
- solicită sprijin prin această eco-schemă pentru un efectiv livrat/ an/ beneficiar, de maximum 5000 de capete tineret bovin la îngrășat;
- tineretul bovin trebuie să fie deținut în exploatație minimum 6 luni până la data livrării în vederea sacrificării;
- sacrificarea animalelor se efectuează la abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinului nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minimum 450 kg în viu/cap iar vârsta la livrare a animalelor este de maxim 32 de luni.
Pentru ecoschema PD-08, perioada de minimum 6 luni în care animalele sunt ţinute în exploataţie trebuie să se suprapună integral cu anul de cerere sau, după caz, parţial cu anul curent de cerere şi cu anul anterior de angajament.

Indicatori cerințe specifice PD-08
Pentru sprijinul PD-08-1 – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal (cuantum 174,04 EURO/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal, exploatat în sistemul semi-intensiv și/sau intensiv, în perioada de stabulație a anului de cerere, un spațiu util din adăpost cu 15 % mai mare decât standardul minim prevăzut în Ordinul nr. 10/2023;

masura bunast_b

Pentru sprijinul PD-08-2 – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă (cuantum 18,22 euro/UVM):
 crescătorul utilizează o cantitate de materiale sub formă de așternut de cel puțin 3 kg/cap tineret bovin /zi.

Pentru sprijinul PD-08-3 – asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (cuantum 55,53 euro/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal rație furajeră optimizată, echilibrată din punct de vedere nutritiv, respectiv proteina brută din furaj trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 10%-20% din substanța uscată, care trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 40-90%.

Documente specifice PD-08
Documente care însoțesc solicitarea eco-schemei PD-08 în cererea de plată:
 schița grajd/ spațiu creștere, (din suprafața totală construită se elimină suprafața aferentă spațiului de hrănire dacă este amplasat pe sol, suprafața
stâlpi, etc.).

Documentele care însoțesc deconturile justificative pentru PD-08:
Decontul justificativ prevăzut la Anexa 1 se depune semestrial:
- până la data de 31 iulie a anului de cerere pentru activitatea din perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului de angajament,
- până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea din perioada 1 iulie – 31 decembrie a anului de angajament.
Deconturile justificative:
Documente/ evidențe care atestă îndeplinirea cerințelor de eligibilitate din cadrul eco-schemei PD-08, se depun împreună cu decontul justificativ PD-08 :
 Efectivul solicitat

efectiv_b


 Suma solicitată pe fiecare exploatație 

total xplo_b


 Lista documentelor atașate și controlul vizual al decontului justificativ 
Documente justificative pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate:
• documente de intrare, în funcție de proveniență: (copii de pe facturi de achizitie,
documente de circulație, certificate sanitare veterinare, filă/file din carnetul de comercializare împreună cu atestatul de producător, acte mutatie, acte fătări, după caz)
• copia documentului/documentelor lor de ieșire, după tipul abatorizării:
• copia documentelor de livrare către abator autorizat sanitar veterinar;
• copia avizului de însoțire a animalelor de la exploatația cu cod ANSVSA abatorul autorizat sanitar veterinar;
• copia documentelor care dovedesc moartea animalului.
• copiile rapoartelor de clasificare;
• documente pentru sacrificare în regim de prestare servicii:
• copia avizului de livrare de la crescător la abator;
• copia facturii de prestare a serviciului de abatorizare;
• copiile rapoartelor de clasificare.
• documente pentru sacrificare în abatorul propriu autorizat:
• copie după documentul de circulație pentru mișcarea din fermă în abator;
• copie după raportul de abatorizare.
• situatia centralizatoare a intrărilor și ieșirilor pentru perioada aferentă decontului, întocmită pe baza documentelor de intrare – ieșire, din care rezultă trasabilitatea de la intrare în exploatație până la livrarea către abator și îndeplinirea cerințelor referitoare la perioada de 6 luni, livrarea către abator la o greutate de minim 450 kg în viu și vârsta la data livrării către abator atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie.
doc unu_bdoc doi_b

Vizualizat: 7714 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

10 septembrie 2024 - 10:56

Fermierii, crescătorii de animale care au accesat Pachetul 4 - culturi verzi din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte termenele APIA din septembrie pentru a beneficia anul acesta de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet.

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

10 septembrie 2024 - 08:30

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

09 septembrie 2024 - 19:18

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că toți fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de 100% vor primi o subvenție de 200 euro/hectar. Banii vor veni până pe 15 octombrie.

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

09 septembrie 2024 - 18:07

Cine are dreptul să încaseze subvenția APIA pe hectar? NU e deajuns să fii proprietar de teren ca să iei anual bani pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția APIA pe hectar i se cuvine celui care lucrează terenul, nu proprietarului, spune tranșant directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

09 septembrie 2024 - 17:39

Se agravează situația legată de pesta micilor rumegătoare, care ucide oi și capre. Numărul focarelor a depășit 60, în timp ce Laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și ministerul Agriculturii. Cea mai afectată localitate din România e în pragul falimentului din cauza bolii.

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

09 septembrie 2024 - 16:40

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de Ordin împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne în contextul eradicării pestei micilor rumegătoare (PMR).

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

09 septembrie 2024 - 11:16

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, ce are loc la Budapesta (Ungaria).

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

09 septembrie 2024 - 09:27

Ajutor de minimis micii fermieri pentru 2024-2025! Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii