Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

Publicat: 02 mai 2024 - 07:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Cerințe specifice de acordare a intervenției Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)

Intervenția măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS) se acordă pe beneficiar, pentru tineretul femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 luni la data livrării la abator, la greutatea de minimum 450 kg în viu/cap, pentru care se încheie un angajament voluntar, respectiv 01 ianuarie-31 decembrie.

Plata compensatorie a eco-schemei PD-08 se acordă pentru efectivul livrat din exploatatiile aflate sub angajament, echivalent UVM, iar pentru calculul echivalent UVM se utilizează următorii coeficienţi de conversie a animalelor:
a) 0,4 UVM pentru bovine sub șase luni;
b) 0,6 UVM pentru bovine de la șase luni la 2 ani;
c) 1,0 UVM pentru bovine peste 2 ani.

Plata eco-schemei se acordă pentru următoarele tipuri de sprijin:
 PD-08-1 creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecăruianimal;
 PD-08-2 asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă;
 PD-08-3 asigurarea unor rații furajere optimizate.

Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin la îngrășat vor fi accesate printr-o combinație de minim două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.

Varianta 1: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
Varianta 2: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Varianta 3: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pe lângă cerințele generale și cerințele de bază relevante, beneficiarii trebuie să îndeplinească cerințele de eligibilitate, după cum urmează:
- solicită sprijin prin această eco-schemă pentru un efectiv livrat/ an/ beneficiar, de maximum 5000 de capete tineret bovin la îngrășat;
- tineretul bovin trebuie să fie deținut în exploatație minimum 6 luni până la data livrării în vederea sacrificării;
- sacrificarea animalelor se efectuează la abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinului nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minimum 450 kg în viu/cap iar vârsta la livrare a animalelor este de maxim 32 de luni.
Pentru ecoschema PD-08, perioada de minimum 6 luni în care animalele sunt ţinute în exploataţie trebuie să se suprapună integral cu anul de cerere sau, după caz, parţial cu anul curent de cerere şi cu anul anterior de angajament.

Indicatori cerințe specifice PD-08
Pentru sprijinul PD-08-1 – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal (cuantum 174,04 EURO/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal, exploatat în sistemul semi-intensiv și/sau intensiv, în perioada de stabulație a anului de cerere, un spațiu util din adăpost cu 15 % mai mare decât standardul minim prevăzut în Ordinul nr. 10/2023;

masura bunast_b

Pentru sprijinul PD-08-2 – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă (cuantum 18,22 euro/UVM):
 crescătorul utilizează o cantitate de materiale sub formă de așternut de cel puțin 3 kg/cap tineret bovin /zi.

Pentru sprijinul PD-08-3 – asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (cuantum 55,53 euro/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal rație furajeră optimizată, echilibrată din punct de vedere nutritiv, respectiv proteina brută din furaj trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 10%-20% din substanța uscată, care trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 40-90%.

Documente specifice PD-08
Documente care însoțesc solicitarea eco-schemei PD-08 în cererea de plată:
 schița grajd/ spațiu creștere, (din suprafața totală construită se elimină suprafața aferentă spațiului de hrănire dacă este amplasat pe sol, suprafața
stâlpi, etc.).

Documentele care însoțesc deconturile justificative pentru PD-08:
Decontul justificativ prevăzut la Anexa 1 se depune semestrial:
- până la data de 31 iulie a anului de cerere pentru activitatea din perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului de angajament,
- până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea din perioada 1 iulie – 31 decembrie a anului de angajament.
Deconturile justificative:
Documente/ evidențe care atestă îndeplinirea cerințelor de eligibilitate din cadrul eco-schemei PD-08, se depun împreună cu decontul justificativ PD-08 :
 Efectivul solicitat

efectiv_b


 Suma solicitată pe fiecare exploatație 

total xplo_b


 Lista documentelor atașate și controlul vizual al decontului justificativ 
Documente justificative pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate:
• documente de intrare, în funcție de proveniență: (copii de pe facturi de achizitie,
documente de circulație, certificate sanitare veterinare, filă/file din carnetul de comercializare împreună cu atestatul de producător, acte mutatie, acte fătări, după caz)
• copia documentului/documentelor lor de ieșire, după tipul abatorizării:
• copia documentelor de livrare către abator autorizat sanitar veterinar;
• copia avizului de însoțire a animalelor de la exploatația cu cod ANSVSA abatorul autorizat sanitar veterinar;
• copia documentelor care dovedesc moartea animalului.
• copiile rapoartelor de clasificare;
• documente pentru sacrificare în regim de prestare servicii:
• copia avizului de livrare de la crescător la abator;
• copia facturii de prestare a serviciului de abatorizare;
• copiile rapoartelor de clasificare.
• documente pentru sacrificare în abatorul propriu autorizat:
• copie după documentul de circulație pentru mișcarea din fermă în abator;
• copie după raportul de abatorizare.
• situatia centralizatoare a intrărilor și ieșirilor pentru perioada aferentă decontului, întocmită pe baza documentelor de intrare – ieșire, din care rezultă trasabilitatea de la intrare în exploatație până la livrarea către abator și îndeplinirea cerințelor referitoare la perioada de 6 luni, livrarea către abator la o greutate de minim 450 kg în viu și vârsta la data livrării către abator atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie.
doc unu_bdoc doi_b

Vizualizat: 7412 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Suplimentare sumă prime fermieri, crescători animale!

Suplimentare sumă prime fermieri, crescători animale!

21 mai 2024 - 20:17

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că au fost suplimentate fondurile pentru submăsura 17.1 prime de asigurare pentru fermieri, crescători animale. În același timp, fermierii anunță că nu vor renunța la protestul programat pentru 27 mai.

Anunț ASTĂZI premier Ciolacu: Export animale vii din fermele românești în Turcia!

Anunț ASTĂZI premier Ciolacu: Export animale vii din fermele românești în Turcia!

21 mai 2024 - 19:13

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi la Ankara, o decizie cu impact pentru fermierii români şi anume reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia. „Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vor putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu”, a mai spus şeful Executivului.

Ordin MADR subvenții APIA publicat acum în Monitorul Oficial!

Ordin MADR subvenții APIA publicat acum în Monitorul Oficial!

21 mai 2024 - 18:09

Ordinul nr. 199/2024 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 127/2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024 a fost publicat luni, 20 mai, în Monitorul Oficial. Ce schimbări aduce noul Ordin MADR în condițiile pentru plata subvențiilor APIA aferente acestui an?

Ce a reușit să facă o tânără familie de crescători de vaci! Parcă ar fi o fermă din Olanda!

Ce a reușit să facă o tânără familie de crescători de vaci! Parcă ar fi o fermă din Olanda!

21 mai 2024 - 17:14

Dacă înainte aveau 6 angajați în ferma de circa 120 de vaci, acum soții Radu mai au nevoie doar de doi, în rest se descurcă roboții. Ferma model a tinerei familii Radu.

Micii crescători împiedicați să ia subvenția APIA de 100 euro/vacă pentru pășunat!

Micii crescători împiedicați să ia subvenția APIA de 100 euro/vacă pentru pășunat!

21 mai 2024 - 12:00

Micii crescători de animale ne-au scris supărați că le este aproape imposibil să acceseze eco-schema PD 27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Micii fermieri obligați să se înscrie în SIMM dacă vor subvenții!

Micii fermieri obligați să se înscrie în SIMM dacă vor subvenții!

21 mai 2024 - 06:50

Fermierii care au accesat și în 2024 în programul Tomata sunt obligați să se înroleze într-o aplicație pe site-ul Ministerului Agriculturii, în vederea asigurării trasabilității producției de tomate.

Ministrul Barbu: Subvenții APIA și ajutoare de stat fermieri, 4 miliarde euro!

Ministrul Barbu: Subvenții APIA și ajutoare de stat fermieri, 4 miliarde euro!

20 mai 2024 - 20:22

Florin Barbu, ministrul agriculturii, a declarat că pentru prima oară în istoria României, Guvernul a alocat 2% din PIB-ul țării pentru agricultură, iar aceasta decizie este un pas important în sprijinirea fermierilor români și în dezvoltarea sectorului agricol național. 

Ce au făcut ASTĂZI doi crescători de vaci care nu au primit pășune!

Ce au făcut ASTĂZI doi crescători de vaci care nu au primit pășune!

20 mai 2024 - 17:56

Doi crescători de vaci din comuna Miroslava, județul Iași, disperați că nu au unde să-și pășuneze animalele, și-au dus vacile în fața primăriei comunei.

La mulți ani albinelor!

La mulți ani albinelor!

20 mai 2024 - 10:31

Ziua mondială a albinelor este marcată la 20 mai, în fiecare an, pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

20 mai 2024 - 09:43

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha, a anunțat directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

START recoltat orz 2023 în vestul țării!

START recoltat orz 2023 în vestul țării!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La bar

La bar
Bulă iese din bar cu Ştrulă: Detalii