Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?
Cerințe specifice de acordare a intervenției Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)
Intervenția măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS) se acordă pe beneficiar, pentru tineretul femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 luni la data livrării la abator, la greutatea de minimum 450 kg în viu/cap, pentru care se încheie un angajament voluntar, respectiv 01 ianuarie-31 decembrie.
Plata compensatorie a eco-schemei PD-08 se acordă pentru efectivul livrat din exploatatiile aflate sub angajament, echivalent UVM, iar pentru calculul echivalent UVM se utilizează următorii coeficienţi de conversie a animalelor:
a) 0,4 UVM pentru bovine sub șase luni;
b) 0,6 UVM pentru bovine de la șase luni la 2 ani;
c) 1,0 UVM pentru bovine peste 2 ani.
Plata eco-schemei se acordă pentru următoarele tipuri de sprijin:
PD-08-1 creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecăruianimal;
PD-08-2 asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă;
PD-08-3 asigurarea unor rații furajere optimizate.
Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin la îngrășat vor fi accesate printr-o combinație de minim două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.
Varianta 1: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
Varianta 2: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Varianta 3: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pe lângă cerințele generale și cerințele de bază relevante, beneficiarii trebuie să îndeplinească cerințele de eligibilitate, după cum urmează:
- solicită sprijin prin această eco-schemă pentru un efectiv livrat/ an/ beneficiar, de maximum 5000 de capete tineret bovin la îngrășat;
- tineretul bovin trebuie să fie deținut în exploatație minimum 6 luni până la data livrării în vederea sacrificării;
- sacrificarea animalelor se efectuează la abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinului nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minimum 450 kg în viu/cap iar vârsta la livrare a animalelor este de maxim 32 de luni.
Pentru ecoschema PD-08, perioada de minimum 6 luni în care animalele sunt ţinute în exploataţie trebuie să se suprapună integral cu anul de cerere sau, după caz, parţial cu anul curent de cerere şi cu anul anterior de angajament.
Indicatori cerințe specifice PD-08
Pentru sprijinul PD-08-1 – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal (cuantum 174,04 EURO/UVM):
crescătorul asigură fiecărui animal, exploatat în sistemul semi-intensiv și/sau intensiv, în perioada de stabulație a anului de cerere, un spațiu util din adăpost cu 15 % mai mare decât standardul minim prevăzut în Ordinul nr. 10/2023;
Pentru sprijinul PD-08-2 – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă (cuantum 18,22 euro/UVM):
crescătorul utilizează o cantitate de materiale sub formă de așternut de cel puțin 3 kg/cap tineret bovin /zi.
Pentru sprijinul PD-08-3 – asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (cuantum 55,53 euro/UVM):
crescătorul asigură fiecărui animal rație furajeră optimizată, echilibrată din punct de vedere nutritiv, respectiv proteina brută din furaj trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 10%-20% din substanța uscată, care trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 40-90%.
Documente specifice PD-08
Documente care însoțesc solicitarea eco-schemei PD-08 în cererea de plată:
schița grajd/ spațiu creștere, (din suprafața totală construită se elimină suprafața aferentă spațiului de hrănire dacă este amplasat pe sol, suprafața
stâlpi, etc.).
Documentele care însoțesc deconturile justificative pentru PD-08:
Decontul justificativ prevăzut la Anexa 1 se depune semestrial:
- până la data de 31 iulie a anului de cerere pentru activitatea din perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului de angajament,
- până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea din perioada 1 iulie – 31 decembrie a anului de angajament.
Deconturile justificative:
Documente/ evidențe care atestă îndeplinirea cerințelor de eligibilitate din cadrul eco-schemei PD-08, se depun împreună cu decontul justificativ PD-08 :
Efectivul solicitat
Suma solicitată pe fiecare exploatație
Lista documentelor atașate și controlul vizual al decontului justificativ
Documente justificative pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate:
• documente de intrare, în funcție de proveniență: (copii de pe facturi de achizitie,
documente de circulație, certificate sanitare veterinare, filă/file din carnetul de comercializare împreună cu atestatul de producător, acte mutatie, acte fătări, după caz)
• copia documentului/documentelor lor de ieșire, după tipul abatorizării:
• copia documentelor de livrare către abator autorizat sanitar veterinar;
• copia avizului de însoțire a animalelor de la exploatația cu cod ANSVSA abatorul autorizat sanitar veterinar;
• copia documentelor care dovedesc moartea animalului.
• copiile rapoartelor de clasificare;
• documente pentru sacrificare în regim de prestare servicii:
• copia avizului de livrare de la crescător la abator;
• copia facturii de prestare a serviciului de abatorizare;
• copiile rapoartelor de clasificare.
• documente pentru sacrificare în abatorul propriu autorizat:
• copie după documentul de circulație pentru mișcarea din fermă în abator;
• copie după raportul de abatorizare.
• situatia centralizatoare a intrărilor și ieșirilor pentru perioada aferentă decontului, întocmită pe baza documentelor de intrare – ieșire, din care rezultă trasabilitatea de la intrare în exploatație până la livrarea către abator și îndeplinirea cerințelor referitoare la perioada de 6 luni, livrarea către abator la o greutate de minim 450 kg în viu și vârsta la data livrării către abator atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie.