Adama
Vinasa Rompak

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

Publicat: 02 mai 2024 - 07:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Cerințe specifice de acordare a intervenției Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS)

Intervenția măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS) se acordă pe beneficiar, pentru tineretul femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 luni la data livrării la abator, la greutatea de minimum 450 kg în viu/cap, pentru care se încheie un angajament voluntar, respectiv 01 ianuarie-31 decembrie.

Plata compensatorie a eco-schemei PD-08 se acordă pentru efectivul livrat din exploatatiile aflate sub angajament, echivalent UVM, iar pentru calculul echivalent UVM se utilizează următorii coeficienţi de conversie a animalelor:
a) 0,4 UVM pentru bovine sub șase luni;
b) 0,6 UVM pentru bovine de la șase luni la 2 ani;
c) 1,0 UVM pentru bovine peste 2 ani.

Plata eco-schemei se acordă pentru următoarele tipuri de sprijin:
 PD-08-1 creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecăruianimal;
 PD-08-2 asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă;
 PD-08-3 asigurarea unor rații furajere optimizate.

Cele 3 tipuri de angajamente de bunăstare disponibile pentru tineretul bovin la îngrășat vor fi accesate printr-o combinație de minim două angajamente, fiind obligatorie aplicarea angajamentului – „creșterea cu cel puțin 15% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal”.

Varianta 1: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
Varianta 2: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Varianta 3: 1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație + 2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor + 3. asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pe lângă cerințele generale și cerințele de bază relevante, beneficiarii trebuie să îndeplinească cerințele de eligibilitate, după cum urmează:
- solicită sprijin prin această eco-schemă pentru un efectiv livrat/ an/ beneficiar, de maximum 5000 de capete tineret bovin la îngrășat;
- tineretul bovin trebuie să fie deținut în exploatație minimum 6 luni până la data livrării în vederea sacrificării;
- sacrificarea animalelor se efectuează la abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinului nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minimum 450 kg în viu/cap iar vârsta la livrare a animalelor este de maxim 32 de luni.
Pentru ecoschema PD-08, perioada de minimum 6 luni în care animalele sunt ţinute în exploataţie trebuie să se suprapună integral cu anul de cerere sau, după caz, parţial cu anul curent de cerere şi cu anul anterior de angajament.

Indicatori cerințe specifice PD-08
Pentru sprijinul PD-08-1 – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal (cuantum 174,04 EURO/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal, exploatat în sistemul semi-intensiv și/sau intensiv, în perioada de stabulație a anului de cerere, un spațiu util din adăpost cu 15 % mai mare decât standardul minim prevăzut în Ordinul nr. 10/2023;

masura bunast_b

Pentru sprijinul PD-08-2 – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă (cuantum 18,22 euro/UVM):
 crescătorul utilizează o cantitate de materiale sub formă de așternut de cel puțin 3 kg/cap tineret bovin /zi.

Pentru sprijinul PD-08-3 – asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (cuantum 55,53 euro/UVM):
 crescătorul asigură fiecărui animal rație furajeră optimizată, echilibrată din punct de vedere nutritiv, respectiv proteina brută din furaj trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 10%-20% din substanța uscată, care trebuie să aibă valoarea cuprinsă între 40-90%.

Documente specifice PD-08
Documente care însoțesc solicitarea eco-schemei PD-08 în cererea de plată:
 schița grajd/ spațiu creștere, (din suprafața totală construită se elimină suprafața aferentă spațiului de hrănire dacă este amplasat pe sol, suprafața
stâlpi, etc.).

Documentele care însoțesc deconturile justificative pentru PD-08:
Decontul justificativ prevăzut la Anexa 1 se depune semestrial:
- până la data de 31 iulie a anului de cerere pentru activitatea din perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului de angajament,
- până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea din perioada 1 iulie – 31 decembrie a anului de angajament.
Deconturile justificative:
Documente/ evidențe care atestă îndeplinirea cerințelor de eligibilitate din cadrul eco-schemei PD-08, se depun împreună cu decontul justificativ PD-08 :
 Efectivul solicitat

efectiv_b


 Suma solicitată pe fiecare exploatație 

total xplo_b


 Lista documentelor atașate și controlul vizual al decontului justificativ 
Documente justificative pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate:
• documente de intrare, în funcție de proveniență: (copii de pe facturi de achizitie,
documente de circulație, certificate sanitare veterinare, filă/file din carnetul de comercializare împreună cu atestatul de producător, acte mutatie, acte fătări, după caz)
• copia documentului/documentelor lor de ieșire, după tipul abatorizării:
• copia documentelor de livrare către abator autorizat sanitar veterinar;
• copia avizului de însoțire a animalelor de la exploatația cu cod ANSVSA abatorul autorizat sanitar veterinar;
• copia documentelor care dovedesc moartea animalului.
• copiile rapoartelor de clasificare;
• documente pentru sacrificare în regim de prestare servicii:
• copia avizului de livrare de la crescător la abator;
• copia facturii de prestare a serviciului de abatorizare;
• copiile rapoartelor de clasificare.
• documente pentru sacrificare în abatorul propriu autorizat:
• copie după documentul de circulație pentru mișcarea din fermă în abator;
• copie după raportul de abatorizare.
• situatia centralizatoare a intrărilor și ieșirilor pentru perioada aferentă decontului, întocmită pe baza documentelor de intrare – ieșire, din care rezultă trasabilitatea de la intrare în exploatație până la livrarea către abator și îndeplinirea cerințelor referitoare la perioada de 6 luni, livrarea către abator la o greutate de minim 450 kg în viu și vârsta la data livrării către abator atât pe suport electronic, cât și pe suport de hârtie.
doc unu_bdoc doi_b

Vizualizat: 7908 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii