Dacă în Ungaria crescătorii primesc subvenția de 800 euro pe animal, în România în cazul unor unor ferme industriale, subvenția nu depășește 250-300 de euro pe cap de vacă, a declarat Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro, pentru Pro TV.
Din 7 milioane de vaci, România mai are un milion și 200 de mii de vaci, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul sunt în gospodării țărănești, iar țară noastră importă masiv carne și lapte. Dacă vorbim de micii crescători de vaci, atunci subvenția APIA încasată de aceștia pe cap de vacă este departe de 200 de euro/cap. Micii crescători de vaci se încadrează doar la ajutorul național tranzitoriu, ANTZ, subvenție achitată de la bugetul de stat, cu un cuantum mult inferior subvenției europene, sprijin cuplat vegetal, SCZ, despre care vorbește reprezentantul Asociației Holstein Ro. Și la toate acestea se adaugă și inepția cu data istorică la vaci care-i exclude pe mulți crescători de la ajutorul național tranzitoriu, în schimb, aberant, banii din subvenții merg către cei care nu mai au vaci, dar au avut la data istorică sau de referință.
Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: "Dacă în Ungaria primesc crescătorii subvenție de 800 euro pe animal, în România în cazul unor unor ferme industriale, subvenția nu depășește 250 -300 de euro" (este vorba despre sprijinul cuplat zootehnic, SCZ n.r).
Dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei de vaci din Pantelimon: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.
Alexandru Baciu, proprietar Ferma Baciu, Călărași: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie.”
Toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și disparția specialiștilor din agricultură.
sursă declarații Pro TV