Ministerul Agriculturii a calculat subvențiile APIA pe hectar acordate în anul 2021 pentru cultura de sfeclă de zahăr. În total, fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție (APIA) suma de 1098,43 euro pe hectar. Problema este că-n România mai există doar două fabrici de zahăr, una dintre ele, cea de la Luduș fiind pe cale să se închidă. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, s-a întâlnit cu fermierii cultvatori de sfeclă de zahăr pentru a găsi soluții.
Ministrul Adrian Chesnoiu a avut luni, 28 martie 2022, o discuție în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zaharului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr a avut loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.
Pe parcursul discuției, ministrul a transmis că situația fabricii din Luduș este în atenția sa și a echipei de specialiști de la MADR, încă de când a fost anunțată intenția de a închide fabrica, la începutul anului 2022.
”Am purtat deja discuții cu omologul meu din Franța, Julien DENORMANDIE, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanții Grupului Tereos sunt deschiși pentru a purta un dialog constructiv. Intenția noastră este de a menține integritatea fizică a fabricii de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați”, a declarat ministrul Chesnoiu.
Reprezentanții fermierilor care cultivă sfecla de zahăr au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o soluție astfel încât să poată menține această cultură. În Transilvania se regăsesc circa 500 cultivatori din zona fabricii, care au investit în maşini şi utilaje, specifice cultivării și recoltării sfeclei de zahăr. De asemenea, cultura sfeclei de zahăr joacă un rol important în stabilirea asolamentelor în vederea rotaţiei culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.
Ministrul Chesnoiu a afirmat la finalul întâlnirii cu reprezentanții sectorului sfeclei de zahăr că dorește să mențină un dialog deschis cu aceștia, asigurându-i, totodată, de toată implicarea sa în identificarea unei soluții potrivite pentru activitatea lor. De asemenea, în cursul lunii aprilie, ministrul se va afla în zona Transilvaniei și va efectua o vizită la fabrica de zahăr de la Luduș.
Sectorul sfeclei de zahar este susținut financiar de către MADR. Astfel, raportat la anul 2021, pentru cultura de sfeclă de zahăr s-au acordat 1098,43 euro/ha, fonduri repartizate după cum urmează:
a) 95,47 euro/ha pentru plata unică pe suprafață:
b) 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha și 48,14 euro/ha peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv, pentru plata redistributiva;
c) 57,89 euro/ha pentru plata pentru înverzire;
d) 46 euro/ha pentru subvenționare motorină;
e) 11,94 euro/ha pentru ajutor național tranzitoriu;
f) 78,13 euro/ha pentru ajutor național tranzitoriu special sfecla ANT 6;
g) 804 euro/ha pentru sprijinul cuplat estimat, în funcție de suprafața eligibilă la APIA.