Condiție obligatorie pentru încasarea subvenției pe hectarul de pășune de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Din 2022, pășunile, fânețele care nu au amenajamente pastorale vor fi excluse de la plata APIA, avertizează Prefectura Bihor.
"Începând de anul viitor, UAT-urile fără amenajamente pastorale aprobate în întregime prin hotărâri de consiliu local, respectiv care să includă toate terenurile indiferent de forma de proprietate (deţinute de persoane juridice, alte UAT-uri, persoane fizice cu fâneţe), nu vor mai beneficia de subvenţiile europene acordate prin intermediul APIA", se arată în comunicatul Cancelariei Prefectului.
În judeţul Bihor, din cele circa 160.000 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost cuprinse în proiectele de amenajamente pastorale doar circa 75.000 de hectare, adică în jur de 47%, motiv pentru care prefectul a organizat o videoconferinţă cu reprezentanţi ai UAT-urilor şi factori decidenţi din agricultură şi mediu pentru a urgenta întocmirea acestora. Situația este valabilă pentru întreaga țară, amenajamentele pastorale fiind în urmă în cele mai multe dintre județe, termenul limită pentru realizarea acestora a fost amânat de mai multe ori.
Totodată, precizează sursa, diminuarea suprafeţelor de păşuni şi fâneţe poate atrage penalităţi şi sancţiuni din partea Comisiei Europene, care monitorizează angajamentele fiecărei ţări la nivel european.
Din acest motiv, conducerea Prefecturii a solicitat ca amenajamentele pastorale din fiecare UAT să fie finalizate obligatoriu până în 31 decembrie 2021.
Elaborarea unui proiect de amenajament pastoral se efectuează în baza studiilor pedologice şi agrochimice, care sunt finanţate în proporţie de 100% de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Oficiul judeţean de studii pedologice şi agrochimice.