Subvenția pentru fermierul nou este o nouă formă de sprijin în agricultură de care vor beneficia fermierii, crescătorii de animale în anul 2023, potrivit Planului Național Strategic 2023-2027.
Conform PNS, document care stabilește toate condițiile de acordare a subvențiilor în perioada 2023-2027, fermierii noi, care se instalează ca șefi de exploatație agricolă pentru prima oară, beneficiază de o nouă plată directă, atât în vegetal, cât și-n zootehnie, chiar dacă au vârsta peste 40 de ani.
"Exploatație cu suprafață de minim 1 ha - Referitor la limita fizică de suprafață de 1 hectar aplicabilă într-o considerabilă parte a exploatațiilor din sectorul vegetal, s-a avut în vedere principiul simplificării administrative a PAC, respectiv, evitarea poverii administrative în implementare fiind asigurată, conform
calculului APIA, pentru acordarea unui sprijin direct în cuantum de 100 euro sunt necesare costuri de 1,50 euro. În plus, în categoria fermelor din sectorul vegetal la care se adresează limita de 1 ha se regăsește o mare parte din numărul fermelor mici, (total ferme cuprinse între 1-2 ha: 258.000 fermieri ce gestionează 372.105 ha) cu un rol social determinant pentru vitalitatea spațiului rural românesc.
Pragul valoric de minim 150 de euro se aplică în cazul exploatațiilor din sectorul zootehnic ce dețin mai puțin de 1 ha și care solicită sprijin legat de animale sub formă de plăți directe. În vederea evitării poverii administrative, plățile directe legate de animale care nu ating pragul valoric de 150 euro/exploatație nu vor fi acordate fermierilor.
Pragul valoric de 150 de euro a fost stabilit având în vedere evitarea creării unor sarcini administrative excesive în implementare. În urma analizei APIA, s-a constatat că pentru acordarea unui sprijin în cuantum de 150 euro sunt necesare costuri de 2,25 euro, astfel principiul simplificării administrative a PAC fiind respectat. În această ordine de idei, acordarea subvenției minime pentru acești fermieri reprezintă o contribuție certă la suplimentarea veniturilor din gospodăriile agricole cu un rol important în păstrarea vitalității spațiului rural. Pe termen mediu este posibil ca prin prezența lor și menținerea activității agricole în mediul rural să conducă la o dezvoltare sustenabilă social economică," precizează Plan Național Strategic.