Crescătorii de oi din România beneficiază și-n anul 2022 de ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția APIA cea mai accesată din zootehnie. Anul 2022, la fel ca acest an, este unul de tranziție către noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, așa că nu vor fi schimbări mari în obținerea banilor de la APIA.
Ajutorul național tranzitoriu ovine, ANTZ 9, este plătit de la bugetul de stat, iar prima condiție pentru obținerea acestei subvenții este deținerea unui număr minim de 50 de capete ovine femele eligibile la plata APIA.
Potrivit Ordinului MADR nr. 45/2021, care stabilește criteriile de eligibilitate, condițiile specifice pentru schemele de plăți care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, regulile pentru obținerea ANT ovine rămân aceleași ca pentru anul 2021, fiind deja notificate la Comisia Europeană.
Astfel, ANTZ 9 se acordă fermierilor, crescători de ovine, pentru ovinele femele, identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, pentru care se solicită sprijin, să fie de minimum 50 de capete de femele ovine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic;
- efectivul de femele ovine pentru care se solicită ANTZ 9 să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ 9;
- efectivul de femele ovine pentru care se solicită ANTZ 9 să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe perioada de reţinere de 100 de zile;
- solicitantul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovine/caprine şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE, cu modificările și completările ulterioare.
Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată.
APIA va publica anul viitor, înainte de începerea campaniei de primire a cererilor unice de plată, un ghid pentru obținerea subvențiilor din zootehnie.