Condiție obligatorie pentru obținerea de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a noii subvenții destinată micilor fermieri și gospodăriilor țărănești: deținerea efectivului de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee inscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ este obligatorie până la 30 septembrie 2023.
Termen APIA septembrie 2023!
Eco-schema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale (intervenţia PD-05) este prevăzută în cap. 5.1 din PS 2023-2027 și în art. 39-42 din Ordinul MADR nr. 80/2023. Se acordă ca plată anuală suplimentară pe suprafaţa de teren, conform art. 31 alin. (7) lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 2.115/2021.
Eco-schema se adresează fermelor de mici dimensiuni, respectiv gospodăriile tradiționale, majoritare în cadrul fermelor înscrise în IACS, definite la art. 1 alin. (1) lit. n) din OMADR nr. 80/2023 ca exploataţia de maximum 10 ha teren agricol (arabil, pajişte şi culturi permanente), în cadrul căreia fermierul deţine şi un efectiv de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee, cuprins între 0,3-1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, în anul de cerere.
Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
a) fermierul este beneficiar BISS (plata de bază pe suprafață, fosta SAPS);
b) dimensiunea exploataţiei agricole este de minimum 1 ha şi maximum 10 ha teren agricol, respectiv teren arabil - TA, pajişte permanentă - PP, culturi permanente - CP, cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP şi/sau de minimum 0,1 ha pentru CP.
Fermierii trebuie să îndeplinească această condiție generală obligatorie:
a) să deţină un efectiv de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, respectiv perioada aprilie-septembrie a anului de cerere;
Având în vedere că perioada minimă de deținere a animalelor în gospodărie este cuprinsă între lunile aprilie-septembrie, fermierul trebuie să se asigure că are înscrise în exploatație în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, începând cu 1 aprilie, numărul de animale cuprins între minim 0,3 UVM/ha și maxim 1 UVM/ha la nivelul întregii exploatații agricole.
Deținerea efectivului de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ este obligatorie până la 30 septembrie.
Informații obținute de Agroinfo de la APIA.