JUMĂTATE DE SUBVENȚIE! Suma alocată anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu la ovine/caprine, subvenția mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, reprezintă jumătate din suma alocată anul trecut pentru plata ANTZ aferent anului de cerere 2019.
Astfel, dacă anul trecut, Ministerul Agriculturii a alocat suma de 42.970.950 de euro pentru plata ajutorului național tranzitoriu la ovine/caprine, aferent anului de cerere 2019, anul acesta, pentru plata ANTZ ovine/caprine, aferent anului de cerere 2020, a fost alocată suma de 19.475.763 euro, precizează un proiect de hotărâre de Guvern, în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Practic, suma alocată pentru plățile din acest an reprezintă mai puțin de jumătate din suma alocată anul trecut.
Pentru anul de cerere 2019, crescătorii de ovine și/sau caprine au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un ajutor național tranzitoriu în cuantum de 4,7157 euro pe cap de animal, iar plățile s-au făcut anul trecut la cursul de 4,7496 lei pentru un euro. Anul acesta, presupunând că plățile vor fi făcute pentru același număr de ovine/caprine ca anul trecut, este de așteptat ca fermierii să încaseze, pentru cererile depuse în 2020, jumătate din acest cuantum, circa 2 euro și ceva pe cap de animal dat fiind plafonul mult mai mic alocat pentru plată. Pentru anul de cerere 2020, plățile sunt făcute de APIA în lei la un curs de 4,8725 lei pentru un euro. La un cuantum de 2 euro pe cap de animal, un crescător de ovine/caprine ar urma să încaseze circa 10 lei pe cap de animal.
Precizăm că APIA nu a comunicat deocamdată cuantumul pe cap de ovină/caprină pentru ajutorul național tranzitoriu aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul MADR, prin care este stabilit plafonul pentru plata ANTZ intră în vigoare odată cu aprobarea sa de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.
Pentru anul de cerere 2018, suma alocată pentru plata ANTZ ovine/caprine a fost de 46.877.400 euro. Potrivit noului regulament european, pentru anii de cerere 2021-2022, suma alocată pentru plata acestui ajutor va fi menținută la 50%, deci este de așteptat ca pentru acest an și pentru anul viitor, crescătorii de ovine/caprine să încaseze un cuantum pe cap de ovină/caprină apropiat de cuantumul care le va fi plătit anul acesta pentru cererile depuse în anul 2020.