Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Subvenția APIA mare dezbină oierii! Federația ROMOVIS se opune categoric ca SCZ să fie dat pentru toate ovinele!

Publicat: 20 octombrie 2023 - 15:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Națională a Crescatorilor de Ovine - ROMOVIS, Biroul Federal, ne-a transmis astăzi, 20 octombrie 2023, scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și ministrului agriculturii Florin Barbu. Federația Romovis avertizează că decizia de a acorda sprijin cuplat zootehnic pentru venit tuturor ovinelor din Baza Națională de Date este alarmantă, populistă și va provoca un dezastru. ROMOVIS solicită o întâlnire de urgență la Guvern.

"BIROUL FEDERAL

Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine - ROMOVIS, organizație profesionala înființată în 2006, ce are in componenta 45 de asociatii, din 40 de județe ale României.
PRESEDINTE - Cioranu Nicolaie, Arad
SECRETAR GENERAL - dr.ing. Ionică Nechifor,Botoșani
Vicepresedinti ; -
Buda Ghe. Maramureș
Agafitei Ion, Vaslui
Ing. Tap Pop Nicolaie, Salaj
Bratu Vasile, Sibiu
Mihaiescu Ghe.Timisoara


Dl Prim- Ministru , Marcel CIOLACU.
Dl Ministru Florin BARBU

În cadrul Ministerului Agriculturii , după consultarea cu Asociațiile Profesionale ale oierilor ( 48 de Asociații din țară) , Sindicatul Fermierilor și reprezentanții neafiliați , din data de 16 August 2023, a fost notificat la Comisia Europeană , forma finală privind Sprijinul Cuplat pentru Venit în Zootehnie(SCVZ), pentru anul 2024.

În urma unor presiuni din zona politicului, oameni de afaceri și fermieri care nu doresc să se integreze în anumite reguli și Reg. Europene , a fost trimisă o a doua notificare către C.E., unde se menționează: SCVZ se acordă la toate animalele din Baza de Date Națională ( RNE) , gestionată de ANSVSA!

ALARMANT ȘI POPULIST

ARGUMENTE:
Prin împărțirea bugetului la tot ce există în RNE , Asociațiile nu mai contează , toată munca de selecție în vederea ameliorării animalelor , se distruge . Impactul nu este doar de moment ci pe termen lung!!!
CE , atenționează lipsa de performanță la ovine si caprine în România , măsură de dificultate în sector , pentru care se acordă SCVZ .
Intenția MADR de a acorda SCVZ la tot ce înseamnă ovine și caprine în România , o să devină în viitor nu doar în dificultate, ci dramatică , întrucât fermierii vor părăsi Controlul Producțiilor și Registrul Genealogic al rasei. Reluarea procesului de selecție și ameliorare , o să fie extrem de greoi și de durată !!! Practic cu această măsură, în 2024 ne întoarcem la perioada 1997-2007 , când Registrele Genealogice a raselor de oi și capre, erau inexistente !!!

Un dezastru care se produce imediat , este pierderea locurilor de muncă la cca 2500 de tineri ingineri angajați astăzi la ASOCIAȚIILE Oierilor , ACREDITATE pentru COP și RG.

Chiar vrem asta?

oi capra bani_b

Activitatea Asociațiilor , după 14 ani de muncă și convingere de a ne alinia la standardele țărilor membre UE , unde Controlul Producțiilor și Registrele Genealogice se efectuiază la 80% din populația unei specii , se face praf !!!!, fiindcă fermeirii noștri , încă nu sunt familiarizați ( sunt mai tradiționaliști) că doar așa își sporesc veniturile în ferme și prin performanță putem intra în competiție cu statele deja dezvoltate la nivelul UE.
Cu siguranță 90% dintre oieri , vor renunța la animale cu Origine și Performanță cunoscută, fără să conștientizeze că devenim importatori de material biologic, reproducători masculi netestați și care, poate influența dramatic rasele noastre , mai mult de cât atât , există riscul introducerii în țară a scrapiei prin reproducătorii achiziționați , aspect convenabil pentru competitorii nostri în valorificarea producțiilor la export!
Prin nerespectarea regulilor și indiferența față de performanță la rasele de oi și capre din România, devenim un sector haotic, fără date concrete în statistici, fără indicatori de performanță , fără rase specializate pe una sau mai multe producții !!!!
Domnule Prim-Minisru, domnule Ministru , tragem un semnal de alarmă !!!!!
NU DISTRUGEȚI AMELIORAREA RASELOR DIN ROMÂNIA , ve-ți rămâne în istoria fermierilor din zootehnie , ca fiind cei care au dat cu piciorul în progresul genetic la ovine și caprine, doar de dragul de a obține voturi și de a opri câțiva( 2%) scandalagii, care nu vor să respecte nici o regulă !!!!

Vă rog pe final , să analizați bine situația , fiindcă Asociațiile reprezintă cca 70% din rândul crescătorilor de oi din România, nu ne dorim astăzi un protest întrucât sperăm să rezolvăm la masa negocierilor , toate nemulțumirile , dar în caz de nu suntem ascultați , o să venim cu miile la MADR și Guvern !!!!

Solicităm o întâlnire urgentă Luni 23.Octombrie 2023 , în cazul în care nu avem un răspuns, ne vom prezenta la MADR , cât și la Guvern !!!

Mulțumesc."

Vizualizat: 1591 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii