Propunerile oierilor pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA. Așa cum v-a anunțat Agroinfo ieri, liderii mai multor asociații din oierit s-au întâlnit miercuri, 16 august, cu ministrul agriculturii Florin Barbu. Oierii au discutat propunerile pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA din oierit.
Practic, reprezentanții crescătorilor de oi au pus pe masa ministrului agriculturii propunerile făcute la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023, potrivit surselor MADR. Agroinfo a scris în premieră, imediat după întâlnirea de la Sibiu, despre aceste propuneri ce vizează modificări ale condițiilor de acordare a subvențiilor din oierit. La întâlnirea de la Sibu au participat Daniel Botănoiu, consilier de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, Florinel Bîrcă, director general Agenția Națională pentru Zootehnie, Iulian Bucur, secretar de stat în MADR, Cristian Laurențiu Mortasivu, director de cabinet al Președintelui ANSVSA, Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu. Miercuri, oierii au venit la ministrul agriculturii cu propunerile scrise pe hârtie la întâlnirea de la Sibiu.
Ce vor liderii oierilor prezenți la Sibiu și la discuțiile cu ministrul agriculturii? Punctul cel mai important vizează, cum era de așteptat, subvenția APIA cu cel mai mare cuantum din oierit, circa 20 euro/ovină, sprijinul cuplat zootehnic.
Așa cum a scris Agroinfo, reprezentanții oierilor solicită coborârea pragului minim de acordare a acestei subvenții de la 150 de capete ovine la 60 capete ovine, acest prag fiind valabil acum doar pentru oierii din zona montană.
"Pentru 2024, noi am insistat la un moment dat, ca pragul minim pentru sprijinul cuplat de venit din zootehnie să fie coborât de la 150 de capete la 60 de capete. Sigur, nu am înțeles de ce nu s-a dorit lucrul acesta pentru că noi ne dorim să facem performanță și am demonstrat că pe nuclee mici, dacă ne raportăm la zona montană sau chiar în celelalte zone, sunt foarte valoroase nuclee care sunt sub 150 (capete ovine n.r.). Dacă reușim să modificăm pragul este un lucru excepțional pentru că pe schema, pe care la un moment dat am prezentat-o Ministerului Agriculturii, în mod liniștit atingea ținta de 4 milioane de capete în 2027 ca și beneficiari ai sprijinului cuplat pentru venit în zootehnie. Este prima propunere care a fost stabilită aici cu toții, domnilor miniștri," a spus crescătorul de ovine Ionică Nechifor la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023.
O altă modificare pentru subvenția APIA mare este eliminarea raportului de un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine înregistrate sau neînregistrate în registrul genealogic al rasei, raport care ar fi învrăjbit mult timp crescătorii de oi din România.
"O altă problemă care ne-a dat bătăi de cap atât din 2014 până-n 2020 și care, la un moment dat, a și scindat oierii, ceea ce nu ne-am dorit niciodată și nu ne-am simțit bine atunci când un oier de-al nostru reproșa altui oier sau un președinte de asociație reproșa altui președinte și atunci am venit cu propunerea către dvs ca în 2024 să scoatem odată acel raport un mascul (berbec n.r.) cu certficat de origine la 35 de capete (femele ovine n.r.), pe de o parte, nu ne ajută cu nimic doar învrăjbește oierii, și o să vă explic de ce nu ne ajută. În al doilea rând, ne interesează, așa cum s-a notificat la Comisia Europeană, atingem o creștere, avem o creștere a efectivului de animale an de an, dar ne lipsește performanța, având argumentul de bază prin care s-a aprobat acest sprijin cuplat zootehnic.
Prin urmare, noi, pe schema care a venit am propus ca beneficiarii sprijinului cuplat zootehnic să fie cei care dețin animale în registrul genealogic, indiferent de clasa în care se află animalele respective, pentru că în programul de ameliorare este prevăzut foarte clar că niciun fermier nu poate să folosească altfel decât cei care sunt amelioratori sau cei care sunt în registrul genealogic de rasă pură și cred eu că prin chestiunea asta orice fermier din România care are animale la un anumit standard, corespunzător, poate să înscrie animalele într-una din secțiunile registrului genealogic și poate anul următor să fie beneficiarul sprijinului cuplat zootehnic. Nu îngrădim cu nimic pe nimeni. Dar vrem să facem o aliniere," a spus Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis.
Pentru ca aceste propuneri să devină realitate, trebuie aprobate de Comisia Europeană. În cazul unui răspuns pozitiv, modificările vor fi făcute pentru anul de cerere 2024.