Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Subvenția APIA de 20 euro/ovină încasată și de oierii care au doar 60 de ovine!

Publicat: 17 august 2023 - 06:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Propunerile oierilor pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA. Așa cum v-a anunțat Agroinfo ieri, liderii mai multor asociații din oierit s-au întâlnit miercuri, 16 august, cu ministrul agriculturii Florin Barbu. Oierii au discutat propunerile pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA din oierit.

Practic, reprezentanții crescătorilor de oi au pus pe masa ministrului agriculturii propunerile făcute la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023, potrivit surselor MADR. Agroinfo a scris în premieră, imediat după întâlnirea de la Sibiu, despre aceste propuneri ce vizează modificări ale condițiilor de acordare a subvențiilor din oierit.  La întâlnirea de la Sibu au participat Daniel Botănoiu, consilier de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, Florinel Bîrcă, director general Agenția Națională pentru Zootehnie, Iulian Bucur, secretar de stat în MADR, Cristian Laurențiu Mortasivu, director de cabinet al Președintelui ANSVSA, Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu. Miercuri, oierii au venit la ministrul agriculturii cu propunerile scrise pe hârtie la întâlnirea de la Sibiu. 

colaj-scz-berbeci_b

Ce vor liderii oierilor prezenți la Sibiu și la discuțiile cu ministrul agriculturii? Punctul cel mai important vizează, cum era de așteptat, subvenția APIA cu cel mai mare cuantum din oierit, circa 20 euro/ovină, sprijinul cuplat zootehnic.

Așa cum a scris Agroinfo, reprezentanții oierilor solicită coborârea pragului minim de acordare a acestei subvenții de la 150 de capete ovine la 60 capete ovine, acest prag fiind valabil acum doar pentru oierii din zona montană.

"Pentru 2024, noi am insistat la un moment dat, ca pragul minim pentru sprijinul cuplat de venit din zootehnie să fie coborât de la 150 de capete la 60 de capete. Sigur, nu am înțeles de ce nu s-a dorit lucrul acesta pentru că noi ne dorim să facem performanță și am demonstrat că pe nuclee mici, dacă ne raportăm la zona montană sau chiar în celelalte zone, sunt foarte valoroase nuclee care sunt sub 150 (capete ovine n.r.). Dacă reușim să modificăm pragul este un lucru excepțional pentru că pe schema, pe care la un moment dat am prezentat-o Ministerului Agriculturii, în mod liniștit atingea ținta de 4 milioane de capete în 2027 ca și beneficiari ai sprijinului cuplat pentru venit în zootehnie. Este prima propunere care a fost stabilită aici cu toții, domnilor miniștri," a spus crescătorul de ovine Ionică Nechifor la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023.

O altă modificare pentru subvenția APIA mare este eliminarea raportului de un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine înregistrate sau neînregistrate în registrul genealogic al rasei, raport care ar fi învrăjbit mult timp crescătorii de oi din România.

"O altă problemă care ne-a dat bătăi de cap atât din 2014 până-n 2020 și care, la un moment dat, a și scindat oierii, ceea ce nu ne-am dorit niciodată și nu ne-am simțit bine atunci când un oier de-al nostru reproșa altui oier sau un președinte de asociație reproșa altui președinte și atunci am venit cu propunerea către dvs ca în 2024 să scoatem odată acel raport un mascul (berbec n.r.) cu certficat de origine la 35 de capete (femele ovine n.r.), pe de o parte, nu ne ajută cu nimic doar învrăjbește oierii, și o să vă explic de ce nu ne ajută. În al doilea rând, ne interesează, așa cum s-a notificat la Comisia Europeană, atingem o creștere, avem o creștere a efectivului de animale an de an, dar ne lipsește performanța, având argumentul de bază prin care s-a aprobat acest sprijin cuplat zootehnic.

Prin urmare, noi, pe schema care a venit am propus ca beneficiarii sprijinului cuplat zootehnic să fie cei care dețin animale în registrul genealogic, indiferent de clasa în care se află animalele respective, pentru că în programul de ameliorare este prevăzut foarte clar că niciun fermier nu poate să folosească altfel decât cei care sunt amelioratori sau cei care sunt în registrul genealogic de rasă pură și cred eu că prin chestiunea asta orice fermier din România care are animale la un anumit standard, corespunzător, poate să înscrie animalele într-una din secțiunile registrului genealogic și poate anul următor să fie beneficiarul sprijinului cuplat zootehnic. Nu îngrădim cu nimic pe nimeni. Dar vrem să facem o aliniere," a spus Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis.

Pentru ca aceste propuneri să devină realitate, trebuie aprobate de Comisia Europeană. În cazul unui răspuns pozitiv, modificările vor fi făcute pentru anul de cerere 2024. 

Vizualizat: 1162 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii