Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenția APIA de 20 euro/ovină încasată și de oierii care au doar 60 de ovine!

Publicat: 17 august 2023 - 06:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Propunerile oierilor pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA. Așa cum v-a anunțat Agroinfo ieri, liderii mai multor asociații din oierit s-au întâlnit miercuri, 16 august, cu ministrul agriculturii Florin Barbu. Oierii au discutat propunerile pentru schimbarea condițiilor de acordare a subvențiilor APIA din oierit.

Practic, reprezentanții crescătorilor de oi au pus pe masa ministrului agriculturii propunerile făcute la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023, potrivit surselor MADR. Agroinfo a scris în premieră, imediat după întâlnirea de la Sibiu, despre aceste propuneri ce vizează modificări ale condițiilor de acordare a subvențiilor din oierit.  La întâlnirea de la Sibu au participat Daniel Botănoiu, consilier de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, Florinel Bîrcă, director general Agenția Națională pentru Zootehnie, Iulian Bucur, secretar de stat în MADR, Cristian Laurențiu Mortasivu, director de cabinet al Președintelui ANSVSA, Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu. Miercuri, oierii au venit la ministrul agriculturii cu propunerile scrise pe hârtie la întâlnirea de la Sibiu. 

colaj-scz-berbeci_b

Ce vor liderii oierilor prezenți la Sibiu și la discuțiile cu ministrul agriculturii? Punctul cel mai important vizează, cum era de așteptat, subvenția APIA cu cel mai mare cuantum din oierit, circa 20 euro/ovină, sprijinul cuplat zootehnic.

Așa cum a scris Agroinfo, reprezentanții oierilor solicită coborârea pragului minim de acordare a acestei subvenții de la 150 de capete ovine la 60 capete ovine, acest prag fiind valabil acum doar pentru oierii din zona montană.

"Pentru 2024, noi am insistat la un moment dat, ca pragul minim pentru sprijinul cuplat de venit din zootehnie să fie coborât de la 150 de capete la 60 de capete. Sigur, nu am înțeles de ce nu s-a dorit lucrul acesta pentru că noi ne dorim să facem performanță și am demonstrat că pe nuclee mici, dacă ne raportăm la zona montană sau chiar în celelalte zone, sunt foarte valoroase nuclee care sunt sub 150 (capete ovine n.r.). Dacă reușim să modificăm pragul este un lucru excepțional pentru că pe schema, pe care la un moment dat am prezentat-o Ministerului Agriculturii, în mod liniștit atingea ținta de 4 milioane de capete în 2027 ca și beneficiari ai sprijinului cuplat pentru venit în zootehnie. Este prima propunere care a fost stabilită aici cu toții, domnilor miniștri," a spus crescătorul de ovine Ionică Nechifor la întâlnirea de lucru a asociațiilor oierilor afiliate la Romovis, desfășurată la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023.

O altă modificare pentru subvenția APIA mare este eliminarea raportului de un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine înregistrate sau neînregistrate în registrul genealogic al rasei, raport care ar fi învrăjbit mult timp crescătorii de oi din România.

"O altă problemă care ne-a dat bătăi de cap atât din 2014 până-n 2020 și care, la un moment dat, a și scindat oierii, ceea ce nu ne-am dorit niciodată și nu ne-am simțit bine atunci când un oier de-al nostru reproșa altui oier sau un președinte de asociație reproșa altui președinte și atunci am venit cu propunerea către dvs ca în 2024 să scoatem odată acel raport un mascul (berbec n.r.) cu certficat de origine la 35 de capete (femele ovine n.r.), pe de o parte, nu ne ajută cu nimic doar învrăjbește oierii, și o să vă explic de ce nu ne ajută. În al doilea rând, ne interesează, așa cum s-a notificat la Comisia Europeană, atingem o creștere, avem o creștere a efectivului de animale an de an, dar ne lipsește performanța, având argumentul de bază prin care s-a aprobat acest sprijin cuplat zootehnic.

Prin urmare, noi, pe schema care a venit am propus ca beneficiarii sprijinului cuplat zootehnic să fie cei care dețin animale în registrul genealogic, indiferent de clasa în care se află animalele respective, pentru că în programul de ameliorare este prevăzut foarte clar că niciun fermier nu poate să folosească altfel decât cei care sunt amelioratori sau cei care sunt în registrul genealogic de rasă pură și cred eu că prin chestiunea asta orice fermier din România care are animale la un anumit standard, corespunzător, poate să înscrie animalele într-una din secțiunile registrului genealogic și poate anul următor să fie beneficiarul sprijinului cuplat zootehnic. Nu îngrădim cu nimic pe nimeni. Dar vrem să facem o aliniere," a spus Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis.

Pentru ca aceste propuneri să devină realitate, trebuie aprobate de Comisia Europeană. În cazul unui răspuns pozitiv, modificările vor fi făcute pentru anul de cerere 2024. 

Vizualizat: 1628 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii