Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenția APIA de 109 euro pe vițelul la îngrășat!

Publicat: 18 februarie 2022 - 07:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cuantumul ajutorului pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat este estimat la 109,52 euro/UVM/an în Planul Național Strategic 2023-2027, afișat în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Subvenția este una dintre eco-schemele stabilite de MADR pentru crescătorii de animale. Care sunt condițiile obligatorii pentru încasarea banilor, cum se calculează suma, cine beneficiază?

"Eco-schema pentru îngrășarea tineretului bovin se acordă fermierilor activi care îndeplinesc următoarele condiții:

-să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete de tineret bovin cu vârsta de maxim 32 de luni.
- beneficiarul trebuie sa fie înregistrat în Baza de Date Electronică a ANSVSA și să dețină un cod de exploatație.
-beneficiarul deține autorizare/înregistrare sanitar veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA
- livrează animalele pentru sacrificare în abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinul nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- sunt eligibile doar efectivele ieșite din exploatație către abatoare autorizate
-se angajează să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice pe întreaga perioadă a angajamentului.
Beneficiarul:

-  crescător de animale care se încadrează în categoria fermierilor activ (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, dețin animalele înregistrate în RNE.

- deține o exploatație autorizată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin aceasta ecoschemă pentru tineret bovin la îngrășat.

Descrierea angajamentelor pentru eco-scheme
Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare

1. Creșterea cu cel puțin 10% a spațiului util din adăpost, alocat fiecărui animal în perioada de stabulație.

2. Menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 50%, de la 2kg/cap/zi la 3 kg/cap/zi.

3. Monitorizarea activității zilnice a animalelor
- monitorizarea fără soft: minim 3 observații/zi.
- monitorizarea cu soft: ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate (hiperactivitate), temperatura (abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile
Definirea beneficiarilor eligibili și condițiile de eligibilitate specifice legate de beneficiari și aria de aplicabilitate și, după caz, alte obligații relevante
Cerințe specifice:

Eco-schema se adresează crescătorilor de tineretul bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete tineret bovin la îngrășat
-efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
-greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap.
Standarde actuale

Proiect de ORDIN al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor şi a Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia ovinelor şi caprinelor- art. 12.

1. Suprafaţă disponibilă tineret bovin la îngrășat baseline:
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie până la 150 kg 1,5 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 150-220 kg – 1,7 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 221 -300 kg - 1,8 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie peste 300 kg - 2,5 mp

2. Adăposturile pentru tineretul bovin la îngrășat trebuie construite astfel încât sa permita animalelor să aibă acces la o zona de odihna confortabilă din punct de vedere fizic şi termic, drenată şi curăţată corespunzător şi care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp. Pentru aceasta se utilizează materiale higroscopice prin aplicarea a 2kg/cap/zi.
Proiect de ORDIN al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor şi a Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia ovinelor şi caprinelor.

3. Pentru înregistrarea informaţiilor, precum ingestia de alimente temperatura corporală, sunt utilizate dispozitive tehnologice, acestea trebuie să fie utilizate pentru monitorizarea stării de sănătate iar informaţiile trebuie să fie verificate cel puţin o dată pe zi.
Toate echipamentele mecanice sau automate indispensabile pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor trebuie inspectate cel puţin o dată pe zi.
Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare:

1. Suprafaţă disponibilă tineret bovin la îngrășat:
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie până la 150 kg 1,65 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 150-220 kg – 1,87 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 221 -300 kg - 1,98 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie peste 300 kg - 2,75 mp

2. Zona de odihnă în condiții superioare de bunăstare trebuie să fie în condiții de confort sporit prin aplicarea suplimentară a 1 kg/cap/zi de material absorbant (așternut)
3. Monitorizarea activității zilnice a animalelor:
- monitorizarea fără soft: minim 3 observații/zi.
- monitorizarea cu soft: ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate (hiperactivitate), temperatura (abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile

Cuantum total anual estimat:
1. creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație
76,57 euro/UVM * 200.000 UVM =15.314.000 euro
2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
10,91 euro/UVM * 200.000 UVM= 2.182.000 euro
3. monitorizarea activității zilnice a animalelor
22,04 euro/UVM * 200.000 UVM =4.408.000
Total =15.314.000 + 2.182.000 +4.408.000 =21.904.000

tineret-bovin-ingrasat_b

plan-tineret-bovin_b

Beneficiarii intervenției trebuie să respecte la nivelul întregii exploatații agricole condiționalitățile stabilite în temeiul Regulamentului(UE) 2021/2115 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și prevăzute în legislaţia naţională.
Cerințele de bază și cerințele specifice se aplică la nivelul întregii exploatații cu angajamente de bunăstare a animalelor.
O clauză de revizuire este prevăzută pentru angajamentele încheiate în cadrul acestei intervenții pentru a asigura ajustarea acestora în cazul modificării cerinţelor de bază pe care angajamentele trebuie să le depășească. În cazul în care adaptarea nu este acceptată de beneficiar, angajamentul încetează și rambursarea nu este solicitată pentru perioada în care angajamentul a produs efecte", este precizat în Planul Național Strategic. 

Vizualizat: 14498 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii