ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Subvenția APIA de 109 euro pe vițelul la îngrășat!

Publicat: 18 februarie 2022 - 07:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cuantumul ajutorului pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat este estimat la 109,52 euro/UVM/an în Planul Național Strategic 2023-2027, afișat în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Subvenția este una dintre eco-schemele stabilite de MADR pentru crescătorii de animale. Care sunt condițiile obligatorii pentru încasarea banilor, cum se calculează suma, cine beneficiază?

"Eco-schema pentru îngrășarea tineretului bovin se acordă fermierilor activi care îndeplinesc următoarele condiții:

-să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete de tineret bovin cu vârsta de maxim 32 de luni.
- beneficiarul trebuie sa fie înregistrat în Baza de Date Electronică a ANSVSA și să dețină un cod de exploatație.
-beneficiarul deține autorizare/înregistrare sanitar veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA
- livrează animalele pentru sacrificare în abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinul nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
- sunt eligibile doar efectivele ieșite din exploatație către abatoare autorizate
-se angajează să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice pe întreaga perioadă a angajamentului.
Beneficiarul:

-  crescător de animale care se încadrează în categoria fermierilor activ (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, dețin animalele înregistrate în RNE.

- deține o exploatație autorizată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin aceasta ecoschemă pentru tineret bovin la îngrășat.

Descrierea angajamentelor pentru eco-scheme
Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare

1. Creșterea cu cel puțin 10% a spațiului util din adăpost, alocat fiecărui animal în perioada de stabulație.

2. Menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 50%, de la 2kg/cap/zi la 3 kg/cap/zi.

3. Monitorizarea activității zilnice a animalelor
- monitorizarea fără soft: minim 3 observații/zi.
- monitorizarea cu soft: ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate (hiperactivitate), temperatura (abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile
Definirea beneficiarilor eligibili și condițiile de eligibilitate specifice legate de beneficiari și aria de aplicabilitate și, după caz, alte obligații relevante
Cerințe specifice:

Eco-schema se adresează crescătorilor de tineretul bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete tineret bovin la îngrășat
-efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
-greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap.
Standarde actuale

Proiect de ORDIN al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor şi a Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia ovinelor şi caprinelor- art. 12.

1. Suprafaţă disponibilă tineret bovin la îngrășat baseline:
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie până la 150 kg 1,5 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 150-220 kg – 1,7 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 221 -300 kg - 1,8 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie peste 300 kg - 2,5 mp

2. Adăposturile pentru tineretul bovin la îngrășat trebuie construite astfel încât sa permita animalelor să aibă acces la o zona de odihna confortabilă din punct de vedere fizic şi termic, drenată şi curăţată corespunzător şi care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp. Pentru aceasta se utilizează materiale higroscopice prin aplicarea a 2kg/cap/zi.
Proiect de ORDIN al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor şi a Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia ovinelor şi caprinelor.

3. Pentru înregistrarea informaţiilor, precum ingestia de alimente temperatura corporală, sunt utilizate dispozitive tehnologice, acestea trebuie să fie utilizate pentru monitorizarea stării de sănătate iar informaţiile trebuie să fie verificate cel puţin o dată pe zi.
Toate echipamentele mecanice sau automate indispensabile pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor trebuie inspectate cel puţin o dată pe zi.
Condiții suplimentare care depășesc standardele superioare:

1. Suprafaţă disponibilă tineret bovin la îngrășat:
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie până la 150 kg 1,65 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 150-220 kg – 1,87 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie între 221 -300 kg - 1,98 mp
• tineret bovin la îngrașat cu o greutate vie peste 300 kg - 2,75 mp

2. Zona de odihnă în condiții superioare de bunăstare trebuie să fie în condiții de confort sporit prin aplicarea suplimentară a 1 kg/cap/zi de material absorbant (așternut)
3. Monitorizarea activității zilnice a animalelor:
- monitorizarea fără soft: minim 3 observații/zi.
- monitorizarea cu soft: ingesta, timp de rumegare, timp de odihnă, timp de activitate (hiperactivitate), temperatura (abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile

Cuantum total anual estimat:
1. creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație
76,57 euro/UVM * 200.000 UVM =15.314.000 euro
2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor
10,91 euro/UVM * 200.000 UVM= 2.182.000 euro
3. monitorizarea activității zilnice a animalelor
22,04 euro/UVM * 200.000 UVM =4.408.000
Total =15.314.000 + 2.182.000 +4.408.000 =21.904.000

tineret-bovin-ingrasat_b

plan-tineret-bovin_b

Beneficiarii intervenției trebuie să respecte la nivelul întregii exploatații agricole condiționalitățile stabilite în temeiul Regulamentului(UE) 2021/2115 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și prevăzute în legislaţia naţională.
Cerințele de bază și cerințele specifice se aplică la nivelul întregii exploatații cu angajamente de bunăstare a animalelor.
O clauză de revizuire este prevăzută pentru angajamentele încheiate în cadrul acestei intervenții pentru a asigura ajustarea acestora în cazul modificării cerinţelor de bază pe care angajamentele trebuie să le depășească. În cazul în care adaptarea nu este acceptată de beneficiar, angajamentul încetează și rambursarea nu este solicitată pentru perioada în care angajamentul a produs efecte", este precizat în Planul Național Strategic. 

Vizualizat: 12968 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii