Adama
Vinasa Rompak

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

Publicat: 11 iunie 2021 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tragedie pentru apicultorii botoşăneni. Milioane de albine din zona comunei Unţeni dar şi din împrejurimi au murit în ultima perioadă. Stupii au rămas aproape goi iar apricultorii spun că au rămas fără munca de o viaţă, scrie adevărul.ro

Ion Ungureanu, unul dintre apicultorii cu experienţă din Unţeni spune că este o adevărată dramă  şi că anul acesta va rămâne fără jumătate din cantitatea de miere preconizată.  În situaţia sa se află toţi apicultorii din zonă. Aceştia îi acuză pe fermierii din împrejurimi că au împrăştiat erbicide şi mai mult decât atât că le-au folosit când planta era deja înflorită. Totul fără să anunţe autorităţile aşa cum spune legea. Dacă ar fi fost anunţaţi, spun apicultorii, şi-ar fi protejat albinele. În aceste condiţii există şi riscul unor dezechilibre în mediul înconjurător. Reprezentanţii autorităţilor locale din Unţeni spun că au trimis deja la Bucureşti, probe de la stupii respectivi pentru a se vedea dacă într-adevăr albinele au fost otrăvite cu substanţe de ierbicidare.

albine-ucise_b


Mai mulți apicultori au comentat:

Și în Gorj e dezastru. În comuna Dănești, sat Dănești, un polițai, Popescu Marius, a omorît toate albinele din sat, stropește pomii de cîteva ori pe săptămînă, chiar cînd pomii sunt înfloriți. Locuitorii din sat sînt exasperați de individ.

Peste tot e dezastru de cand proștii au acces la otravuri carora le dubleaza doza si nu respecta instructiunile insa un muc de tigara, plasat cand trebuie, le va arata chimistilor din agricultura cum e sa ti se naruiasca totul. De 30 de ani, nu se mai poate folosi apa din put, oare pana unde va merge aceasta chimizare excesiva?

Oricum, lumea renunta la albinarit. Abandoneaza. Nu se mai pot realiza venituri din asta. Au mai ramas mai putin de un sfert din cite familii de albine erau acum 5-6 ani . Mierea este preluata de intermediari le preturi scazute datorita exportului de miere din Ucraina, care nu mai poate exporta in Rusia, romanii nu maninca miere . Exista sute de anunturi de vinzare albine ; lumea le vinde sau le lasa sa moara, dar uite ca mai ajuta si fermierii . Albinele sint extrem de sensibile la lipsa varietatii florale, ce sa mai vorbim de pesticide . Statul Roman , campion la produs legi proaste sau deloc nu poate sa creeze o lege a subventiei directe pe familia de albine. O sa o faca probabil - ca in toate domeniile - cind va fi prea tirziu si o va face degeaba . Oricum, la cita competenta exista in parlament si minister - unde decid oameni care nu au vazut albine sau care nu au fost printre apicultori niciodata - disparitia acestei profesii va atrage dupa sine si disparitia albinelor.

Vizualizat: 4177 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii