SUBVENȚII APIA 2021-2027. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că negociază cu asociațiile fermierilor, atât din zootehnie, cât și din vegetal, care sunt sectoarele în dificultate care vor beneficia începînd de la anul de subvenții APIA suplimentare, sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, și ajutorul național tranzitoriu plătit de la bugetul de stat.
Ministrul agriculturii a declarat, pentru Jurnal FM, că subvenția pe hectar acordată fermierilor români va ajunge la media europeană abia în 2026. Ca să compenseze faptul că fermierii români beneficiază de o subvenție mai mică pe hectar decât media europeană, aceștia vor beneficia în continuare de sprijin cuplat, subvenție din fonduri europene, și ajutor național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat. În această perioadă, a spus șeful de la Agricultură, sunt discuții cu asociațiile fermierilor pentru a stabli cine va beneficia de aceste subvenții suplimentare.
Atunci când s-a negociat intrarea în Uniunea Europeană, s-a negociat și calendarul prin care subvențiile acordate fermierilor români să ajungă la media europeană, iar calendarul agreat atunci, înainte de 2007, a fost ca în 2026 să apară această convergență. Sigur că noi, miniștrii țărilor care avem acea situație, cum este România, care am intrat mai târziu în Uniunea Europeană, la fiecare întâlnire a miniștrilor agriculturii spunem acest lucru, că vrem ca această convergență să fie de la anul. Noi acum negociem Programul Național Strategic 2021-2027, am cerut și în scris atunci când am fundamentat acest program și am trimis idei prin care se scriu regulamentele după care vom creiona noi, în interiorul țării noastre, programul, am spus că prima prioritate a noastră ar fi ca această convergență să fie începând din 2021. Din ce simt eu, nu se va accepta pentru că a fost un calendar semnat și asumat de autoritățile statului din acea perioadă. Deci, aici nu putem discuta.
Tocmai de aceea, noi venim și anul acesta, când creionăm Programul Național Strategic, cu forme suplimentare de acordare a subvențiilor, și anume acel sprijin cuplat voluntar, fie în sectorul zootehnie, fie în vegetal, unde sectoarele aflate în dificultate le putem finanța consistent. Dar asta înseamnă că tot din anvelopa generală a plăților, din Pilonul 1, luăm o anumită sumă care este reglementată ca procent și să încercăm să identificăm acele sectoare care sunt în dificultate, și asta facem acum, am făcut o analiză SWOT, am făcut o analiză a nevoilor și acum, cu fiecare asociație, cu fiecare mediu asociativ în parte discutăm unde anume, pentru că trebuie să fim foarte echilibrați, foarte responsabili, nu trebuie să fim populiști, pentru că ce astăzi gândim, timp de 7 ani de zile va fi finanțat, și să dăm acel sprijin cuplat și acest ajutor național tranzitoriu care este din bani de la bugetul de stat, astfel încât să ajutăm acele domenii care se află în dificultate. Altfel, nu putem corecta această diferență, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în județul Neamț, în timpul vizitei de lucru pe care a făcut-o în acest județ săptămâna trecută.