Negocierile pentru plățile directe ale fermierilor se reiau pe 28 iunie 2021 la Bruxelles, la Consiliul Agrifish. Dezbaterile sunt intense pentru că Parlamentul European și Comisia Europeană nu mai vor să dea subvenții agricole de zeci de milioane de euro unei singure ferme. Cea mai mare fermă din România a primit anul trecut subvenții directe de peste 10 milioane de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
În România sunt 420 de ferme mari, iar proprietarii acestora se tem că vor avea probleme financiare dacă subvențiile de la Bruxelles vor fi plafonate.
Maximum 500.000 de euro vor mai primi marile ferme din România, dar și din restul statelor membre ale Uniunii Europene, dacă oficialii europeni vor adopta la finalul lunii variantă votată în Parlamentul European privind limitarea subvențiilor, subliniază Europa Liberă.
Cea mai mare fermă din România a primit anul trecut subvenții directe de peste 10 milioane de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), conform datelor obținute de Europa Liberă. Banii oferiți de APIA sunt, de fapt, alocări bugetare de la Bruxelles. Însă, din 2023, ferma respectivă ar putea primi maximum 500.000 de euro.
Aceasta pentru că Parlamentul European a decis ca statele membre să aplice o plafonare de până la 500.000 de euro la plăți directe (subvenții europene). Limita poate scădea și sub 100.000 de euro dacă țara ca ansamblu nu își asumă susținerea micilor fermieri. Plafonul crește la un milion de euro doar pentru sumele alocate pentru finanțări pentru investiții.
Această plafonare este solicitată de Parlamentul European, dar și de Comisia Europeană, pe toată perioada de aplicare a noii reforme a Politicii Agricole Comune (PAC), adică în perioada 2023-2027.
„În privința plafonării voluntare, se insistă de către Parlamentul European ca investițiile să aibă o plafonare de un milion de euro, iar plățile directe să fie de până în 500.000 de euro”, a declarat, pentru Europa Liberă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Ministrul agriculturii a precizat că România respinge această poziție a Parlamentului European. Inițiativa mai trebuie aprobată printr-un acord între Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul European. Până în acest moment nu s-a reușit atingerea unei înțelegeri privind noua Politică Agricolă Comună. Însă, este de așteptat ca negocierile să fie reluate cu prilejul Consiliului AgriFish din 28 iunie.