Cuantumul ajutorului Covid 19 pentru crescătorii de bovine este anunțat într-un proiect de Ordonanță de Urgență, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Fermierii vor primi 142,08 lei/cap de bovină și 232,3 lei/tona de lapte. Dar nu toți crescătorii de bovine vor încasa acest ajutor, iar între cei care vor beneficia de bani vor fi crescători de bovine care vor lua mai puțini bani decât așteaptă. De ce?
Explică specialistul APIA, ec. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, într-o scrisoare transmisă pentru Agroinfo.
"CAPCANA ODONANȚEI DE URGENȚĂ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19
Ajutorul de stat acordat crescătorilor de bovine pe criteriul efectivelor existente la data 31.01.2013, ajutor care a generat nemulțumirea crscătorilor adevărați de bovine, se acordă în acest an în mod simbolic pentru a respecta constângerile impuse de legislația europeană în domeniu.
Sumele disponibilizate se vor acorda sub formă de ajutor COVID 19 așa cum se propune de către MADR prin publicarea pe site în data de 21.04.2021 a proiectului de Ordonanță de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.
În Nota de fundamentare a ordonanței de urgență, la Secțiunea a 2-a Motivarea emiterii actului normativ, se arată că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de COVID 19, datele furnizate de ICEADR arătând o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest sector economic.
Suma propusă a fi alocată acestui ajutor este de 225.537.713,79 lei, cuantumul urmând a fi calculat în funcție de efectivul de bovine eligibil și de cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct.
Pentru bovine se alocă suma de 182.708.014,97 lei, iar pentru lapte suma de 42.829.698,82 lei și se acordă pentru efectivele eligibile existente in exploatație la data de 31.01.2021, respectiv pentru cantitățile de lapte livrat/vândut în luna ianuarie 2021.
Ajutorul acordat prin acest act normativ nu va putea depăși echivalentul în lei a sumei de 225.000 euro/beneficiar, plafon din care se va scădea ajutorul primit prin următoarele OUG : 149/2020;150/2020;151/2020;205/2020 și Măsura 21.
Pentru a stabili cuantumurile pe cap de animal și pe tona de lapte APIA va parcurge următorii pași:
1. se stabilesc efectivele de animale eligibile și cantitățile de lapte prin control administrativ la nivel de centre județene și locale.
2. se centralizează datele la nivel de APIA central și se calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafonului de 182.708.014,97 lei la efectivul total de bovine eligibil, respectiv cuantumul pe tona de lapte prin raportarea plafonului de 42.829.698,82 lei la cantitatea totală de lapte eligibil.
După stabilirea cuantumurilor, centrele județene/locale ale APIA stabilesc și aprobă pentru fiecare beneficiar sumele cuvenite sub forma ajutorului de stat după cum urmează:
a. se calculează echivalentul în lei al sumei de 225.000 euro la cursul stabilit;
b. din valoarea rezultată se vor scădea sumele în lei achitate prin ajutoarele acordate în anul 2020 ca ajutor COVID 19;
c. dacă sumele acordate prin ajutoarele din 2020 au atins deja plafonul de 225.000 euro, pentru prezenta schemă de ajutor de stat nu se va acorda plată;
d. dacă suma cuvenită conform cererii de ajutor de stat este mai mică decât suma rămasă în urma deducerii ajutoarelor acordate în 2020, suma acordată va fi suma rezultată din aplicarea cuantumurilor pentru efectivele de bovine și/sau cantitățile de lapte eligibile din cerere;
e. dacă suma cuvenită conform cererii de ajutor de stat este mai mare decât suma rămasă în urma deducerii calculate pentru anul 2020, valoarea ajutorului de stat va fi plafonată la suma calculată în urma deducerii.
Capcana la care mă refeream în titlu constă în faptul că, în urma acestui mod de calcul și plată, sume importante din plafon nu vor fi acordate.
La calcularea derpturilor de plată, vor fi sigur beneficiari care vor primi mai puțini bani decât suma calculată pe baza efectivelor eligibile și cantităților de lapte din 2021 deoarece au beneficiat de ajutoare în 2020 și depășesc plafonul de 225.000 euro, fie suma calculată pentru efectivele deținute și cantitatea de lapte livrată în 2021 depășește plafonul aprobat.
Având în vedre că în Nota de fundamentare au fost calculate cuantumurile pentru bovine la 142,08 lei/cap, respectiv pentru lapte la 232,3 lei/tonă, la controlul administrativ care se face la nivel de centre județene/locale APIA se pot identifica atât beneficiarii care prin cumularea ajutoarelor primite în 2020 și a cererii actuale, cât și cei care prin cumularea efectivelor și a cantității de lapte livrat în 2021 depășesc plafonul, putând calcula efectivele de bovine, respectiv cantitatea de lapte eligibile care nu pot fi plătite la acești beneficiari.
Aceste efective și/sau cantități de lapte se scad din efectivele/cantitățile solicitate în cerera solicitantului, centralizarea la nivel de APIA central luând în calcul efectivele/cantitate de lapte eligibile rămase.
În acest mod sumele rămase neutilizate ca urmare a depășirii plafonului de 225.000 euro pe solicitant ar fi minime.
Cu stimă,
Economist Dan Sergiu MOROȘANU"