Adama

Sindicatul APIA avertizează: Plățile APIA pentru fermierii care lucrează până-n 50 ha, blocate!

Publicat: 14 septembrie 2023 - 12:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA și AFIR, restructurate! Tensiuni în cele două agenții de plăți din agricultură care stau sub amenințarea Ordonanței de Urgență a Guvernului care stabilește desființarea multor posturi de șefi de birou din ambele agenții. Sindicatul Național APIA avertizează, într-o scrisoare deschisă, că șefii de birou APIA din teritoriu sunt cei care autorizează plățile APIA pentru fermierii, crescătorii de animale care lucrează până-n 50 de hectare.

Agroinfo publică un punct de vedere, la care anexăm scrisoarea deschisă a sindicatelor din care fac parte cele două agenții de plăți transmisă Federației AGROSTAR și demersul făcut de Federația AGROSTAR pentru o întâlnire, pe acest subiect sensibil, cu ministrul agriculturii.

"În privința desființării funcțiilor publice de șef de birou și a structurilor subordonate acestora, apreciem că este de natură a duce la pierderea acreditării Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar și de punere în împosibilitate a acesteia de a finaliza cererile unice depuse de beneficiari în campania 2023, având în vedere resposabilitatea șefilor de centre locale de a autoriza plățile pentru cererile unice de plăți care nu depășesc 50 ha," este subliniat în scrisoarea deschisă a sindicatelor APIA și AFIR, transmisă Agroinfo

apia scris spt_bscris apia sind_b

Proiectul Ordonanței de Urgență vizează desființarea a circa 262 de posturi șef birou APIA și 144 posturi de conducere și execuție din Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

agrostar bun_b

"Agricultura românească trece în ultimii doi ani prin ample frământări și provocări. Dacă anul 2022 a fost un an extrem de secetos pentru fermierii din estul Moldovei si din sudul țării, colac peste pupăză a început și conflictul ruso-ucrainean care a dus la scumpiri de nemaivăzut ale energiei și inputurilor. Astfel, dacă un ha de cereale se înființa cu aproximativ 2500-3000 de lei, s-a ajuns acum la sume fabuloase, undeva între 5500 și 7000 de lei la ha. Acest lucru înseamnă că, de la 40 de bani cât te costa să produci un kg de grâu, acum s-a ajuns undeva la cel puțin 1 leu. Și asta nu este tot, ”Coridorul de solidaritate”, în loc să tranziteze România, și-a revărsat ”cornul abundenței” la noi în bătătură și au ajuns fermierii nostri să vândă cerealele sub prețul de producție. Și prețul ca prețul, dar din surse de pe teren, oaia se uită cam cruciș la cerealele ucrainiene și cică același sentiment de greață a fost împărtășit și de înaripatele care au fost servite cu ”asemenea bunătăți”.

Dar să trecem la oile noastre și să lăsăm bârfele pe altă data. Așadar, pe lângă faptul că fermierul este pe margiena râpei din cauza conflictului de la graniță, în zona Moldovei și în sud se mai simte un pui de secetă, în plus, este posibil ca fermierul român să fie blocat și financiar și aici este vorba de plățile derulate de APIA. După cum știm, pentru unii fermieri, aceste plăți, pentru anul 2022 și anul 2023, au reprezentat colacul de salvare de la faliment și închiderea fermelor mici și mijlocii. S-au gândit unii prin birouri întunecate să realizeze marea reformă, să rămână înscriși în analele istroriei ca mari făuritori de țară și de binefacere, dar tipic românește - tăiem fără să gândim. Deci despre ce este vorba: varianta x de reformă, scăpată pe surse, atacă această instituție în coloana ei vertebrală, din punct de vedere organizatoric. Așa cum în armată coloana vertebrală este subofițerul, în APIA coloana vertebrală, ce asigură finanțare la peste 700000 de fermieri mici și mijlocii, este structura de birou, în speță șefii de birou.

Stau strâmb și încerc să judec drept, cum să modifici un lucru care merge foarte bine (a se vedea absorbție de peste 98 la sută, plăți efectuate în termen, cu recunoaștere europeană și națională cu privire la activitatea acestei instituții). Mecanismul de funcționare pus la punct în cei 18 ani de activitate, cu proceduri avizate/acreditate care au demonstrat eficiența mecanismului, sunt aruncate la gunoi pentru că unii vor să rămână în istorie. Trebuie să spunem că în istorie sunt înscriși mulți, dar mai ales în coșul de gunoi al istoriei. Deci atenție în care parte vor cădea. Așadar orice oprire a mecanismului APIA va însemna blocarea plăților pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Iar fermierilor noștri fix asta le mai trebuie.
Costi Viscol"

 

Vizualizat: 23001 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

13 ianuarie 2025 - 05:32

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, pe hectar și pe cap animal, cuvenite pentru cererile depuse anul trecut, după aprobarea bugetului de stat a României pentru acest an, 2025. ANT se achită din bugetul național al anului următor anului depunerii cererilor la APIA.

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

13 ianuarie 2025 - 05:08

Fermele de creștere a porcilor din România au nevoie de noi ajutoare pentru a-și reveni după valul de pestă porcină africană. O plată diferențiată a calității carcaselor este unul dintre intervențiile care i-ar ajuta pe crescători, consideră europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere