Adama
Agreena
AGRICOVER

Sindicatul APIA avertizează: Plățile APIA pentru fermierii care lucrează până-n 50 ha, blocate!

Publicat: 14 septembrie 2023 - 12:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APIA și AFIR, restructurate! Tensiuni în cele două agenții de plăți din agricultură care stau sub amenințarea Ordonanței de Urgență a Guvernului care stabilește desființarea multor posturi de șefi de birou din ambele agenții. Sindicatul Național APIA avertizează, într-o scrisoare deschisă, că șefii de birou APIA din teritoriu sunt cei care autorizează plățile APIA pentru fermierii, crescătorii de animale care lucrează până-n 50 de hectare.

Agroinfo publică un punct de vedere, la care anexăm scrisoarea deschisă a sindicatelor din care fac parte cele două agenții de plăți transmisă Federației AGROSTAR și demersul făcut de Federația AGROSTAR pentru o întâlnire, pe acest subiect sensibil, cu ministrul agriculturii.

"În privința desființării funcțiilor publice de șef de birou și a structurilor subordonate acestora, apreciem că este de natură a duce la pierderea acreditării Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar și de punere în împosibilitate a acesteia de a finaliza cererile unice depuse de beneficiari în campania 2023, având în vedere resposabilitatea șefilor de centre locale de a autoriza plățile pentru cererile unice de plăți care nu depășesc 50 ha," este subliniat în scrisoarea deschisă a sindicatelor APIA și AFIR, transmisă Agroinfo

apia scris spt_bscris apia sind_b

Proiectul Ordonanței de Urgență vizează desființarea a circa 262 de posturi șef birou APIA și 144 posturi de conducere și execuție din Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

agrostar bun_b

"Agricultura românească trece în ultimii doi ani prin ample frământări și provocări. Dacă anul 2022 a fost un an extrem de secetos pentru fermierii din estul Moldovei si din sudul țării, colac peste pupăză a început și conflictul ruso-ucrainean care a dus la scumpiri de nemaivăzut ale energiei și inputurilor. Astfel, dacă un ha de cereale se înființa cu aproximativ 2500-3000 de lei, s-a ajuns acum la sume fabuloase, undeva între 5500 și 7000 de lei la ha. Acest lucru înseamnă că, de la 40 de bani cât te costa să produci un kg de grâu, acum s-a ajuns undeva la cel puțin 1 leu. Și asta nu este tot, ”Coridorul de solidaritate”, în loc să tranziteze România, și-a revărsat ”cornul abundenței” la noi în bătătură și au ajuns fermierii nostri să vândă cerealele sub prețul de producție. Și prețul ca prețul, dar din surse de pe teren, oaia se uită cam cruciș la cerealele ucrainiene și cică același sentiment de greață a fost împărtășit și de înaripatele care au fost servite cu ”asemenea bunătăți”.

Dar să trecem la oile noastre și să lăsăm bârfele pe altă data. Așadar, pe lângă faptul că fermierul este pe margiena râpei din cauza conflictului de la graniță, în zona Moldovei și în sud se mai simte un pui de secetă, în plus, este posibil ca fermierul român să fie blocat și financiar și aici este vorba de plățile derulate de APIA. După cum știm, pentru unii fermieri, aceste plăți, pentru anul 2022 și anul 2023, au reprezentat colacul de salvare de la faliment și închiderea fermelor mici și mijlocii. S-au gândit unii prin birouri întunecate să realizeze marea reformă, să rămână înscriși în analele istroriei ca mari făuritori de țară și de binefacere, dar tipic românește - tăiem fără să gândim. Deci despre ce este vorba: varianta x de reformă, scăpată pe surse, atacă această instituție în coloana ei vertebrală, din punct de vedere organizatoric. Așa cum în armată coloana vertebrală este subofițerul, în APIA coloana vertebrală, ce asigură finanțare la peste 700000 de fermieri mici și mijlocii, este structura de birou, în speță șefii de birou.

Stau strâmb și încerc să judec drept, cum să modifici un lucru care merge foarte bine (a se vedea absorbție de peste 98 la sută, plăți efectuate în termen, cu recunoaștere europeană și națională cu privire la activitatea acestei instituții). Mecanismul de funcționare pus la punct în cei 18 ani de activitate, cu proceduri avizate/acreditate care au demonstrat eficiența mecanismului, sunt aruncate la gunoi pentru că unii vor să rămână în istorie. Trebuie să spunem că în istorie sunt înscriși mulți, dar mai ales în coșul de gunoi al istoriei. Deci atenție în care parte vor cădea. Așadar orice oprire a mecanismului APIA va însemna blocarea plăților pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Iar fermierilor noștri fix asta le mai trebuie.
Costi Viscol"

 

Vizualizat: 22889 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii