MAI MULTE ZILE DE LUCRU PENTRU ZILIERI. Senatul a adoptat, pe 24 octombrie 2017, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Iniţiativa legislativă adoptată de senatori cu 70 de voturi pentru şi o singură abţinere le permite zilierilor din agricultură să lucreze maximum 180 de zile pe an, faţă de numai 90 de zile pe an, cât prevede Legea 52/2011.
Concret, actul normativ prevede că nici un zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul agricol, viticol, pomicol, legumicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere, în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe-Ionescu Şişeşti”, institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi a Institutelor Naţionale, a instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic. În cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. (art. 4, alin. 4)
Actul normativ mai prevede că registrul de evidenţă a zilierilor care lucrează în aceste domenii va fi întocmit săptămânal, şi nu zilnic. (art. 8, alin. 1)
De asemenea, ASAS, institutele, centrele și stațiunile de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa, Institutul de Stat pentru Testarea și înregistrarea Soiurilor, precum și oficiile de studii pedologice și agrochimice județene şi Institutele Naţionale şi Staţiunile didactice ale universităţilor şi ale liceelor agricole vor putea angaja zilieri şi pentru activităţi de comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, de cercetare-dezvoltare în biotehnologie şi în alte științe naturale și inginerie, precum şi pentru activităţi de creștere a materialului săditor şi de creștere și reproducție a animalelor semidomesticite și a altor animale. (art. 1, alin 3, lit.c)
Proiectul legislativ adoptat de senatori va ajunge în Camera Deputaţilor, care va lua decizia finală.
(Foto: Cramele Recaş)