Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit luni seara la Digi24 despre miriștile incendiate intenționat de oameni. Șeful Gărzii de Mediu atrage atenția că obiceiul este unul periculos care poate duce la pierderi de vieți omenești, materiale și, în plus, poluează grav aerul, iar fermierii sunt excluși de la plata subvențiilor APIA. De asemenea, Berceanu a spus că dacă „dăm foc la o miriște ucidem dintr-un foc câteva sute de animale” care trăiesc în apropierea acesteia.
"Nu suntem în Grecia şi totuşi miriştile iau foc, focul se întinde cu viteză foarte mare şi nu avem echipe suficiente de intervenţie. Avem echipe, să zicem, în primele 24 de ore, dar oamenii ăia sunt epuizaţi, pe urmă, nu poţi să le ceri acelaşi randament. Avem Garda de Mediu în teren, avem alte instituţii în teren, Garda de Mediu nu poate stinge incendiile, amenzile nu sting incendiile, ci doar partea asta de prevenţie. Oamenii trebuie să conştientizeze pentru că, dacă te urci pe un vârf de deal şi numeri zece incendii în jurul tău, e clar că autorităţile nu vor face faţă, nu au cum”, a afirmat Octavian Berceanu, luni seară, la Digi 24.
El a atras atenţia asupra faptului că acea cenuşă provenită de la incendiile de mirişte poate afecta inclusiv marile localităţi.
"Ai turbionări ale aerului. Aceste turbioane ridică cenuşa foarte repede şi o împrăştie pe distanţe mari. Nu poţi să controlezi şi pe urmă toată lumea e supărată de ce avem un indice de calitate a aerului atât de scăzut. Nu mai poţi să controlezi lucrurile astea. Cenuşa şi praful din Oltenia pot ajunge în Bucureşti, în Craiova, şi nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, a afirmat şeful Gărzii Naţionale de Mediul, Octavian Berceanu.
El a menţionat că incendiile de mirişte afectează inclusiv fauna din zonă.
"Am văzut atâtea focuri pe miriște... Nu-i OK, comunitatea de acolo trebuie să ia măsuri. Nu mai avem voie să ardem miriștile. Nu-i bine pentru sănătatea noastră. Am văzut pui de fazan care alergau, am văzut pui de căprioară care încercau să scape. Asta se întâmplă, arzi toată biodiversitatea de acolo. Degeaba ne mândrim că suntem protectivi cu un animal, cu un câine, alte animale, dacă noi dăm foc la o miriște și ucidem dintr-un foc câteva sute de animale.
Sunt alte condiții acum, alți termeni în momentul de față, temperatura solului ajunge acum la 65-70 de grade Celsius, pârlește totul oricum. În momentul când ai dat foc, nimic din jur nu mai are nicio șansă la viață. Nicio vietate. Și nici noi șansa la un aer curat", a spus șeful Gărzii de Mediu.
Zeci de incendii de mirişte, lăstăriş şi vegetaţie uscată au fost anunţate, în ultima perioadă, în zonele de câmpie.
În judeţul Dolj, în ultimele trei zile pompierii au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a douăzeci şi opt incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mirişti şi lăstăriş în zona localităţilor Afumaţi - sat Boureni, Leu - sat Zănoaga, Brabova - sat Voiţa, Drăgoteşti - sat Popânzăleşti, Vârvoru de Jos - sat Ciutura, Leu - sat Zănoaga, Sălcuţa - sat Plopşor, Melineşti - sat Odoleni, Greceşti - sat Gropanele, Bistreţ - sat Bistreţul Nou, Ciupercenii Noi, Segarcea, Calafat - sat Golenţi, Filiaşi şi Filiaşi - sat Răcarii de Sus, Valea Stanciului - sat Horezu Poenari, Izvoare, Almăj, Malu Mare - sat Preajba, Lipovu, Craiova (zona cimitirul Sineasca, str. Dorna, str. Iasomiei), Şimnicu de Sus - sat Mileşti, Bistreţ, Negoi, Bechet şi Şimnicu de Sus - sat Cornetu.
Suprafaţa totală incendiată la care au intervenit echipajele de pompieri este de aproximativ 148 hectara de vegetaţie uscată, mirişte şi lăstăriş. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise, conform ISU Dolj.
În Vâlcea, în cursul zilei de luni au ars 20 de hectare de vegetaţie uscată - livadă, poiană şi zece hectare de fond forestier - lăstăriş şi mărăciniş într-o pădure de stejar. Cercetările preliminare arată că incendiul s-ar fi declanşat in urma folosirii focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, transmite ISU Vâlcea.
Atenție, fermieri! Arderea miriștilor vă exclude de la plata subvențiilor APIA!