Adama
Agreena
AGRICOVER

Șeful Gărzii de Mediu, semnal de ALARMĂ legat de arderile de miriști!

Publicat: 10 august 2021 - 08:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit luni seara la Digi24 despre miriștile incendiate intenționat de oameni. Șeful Gărzii de Mediu atrage atenția că obiceiul este unul periculos care poate duce la pierderi de vieți omenești, materiale și, în plus, poluează grav aerul, iar fermierii sunt excluși de la plata subvențiilor APIA. De asemenea, Berceanu a spus că dacă „dăm foc la o miriște ucidem dintr-un foc câteva sute de animale” care trăiesc în apropierea acesteia.

"Nu suntem în Grecia şi totuşi miriştile iau foc, focul se întinde cu viteză foarte mare şi nu avem echipe suficiente de intervenţie. Avem echipe, să zicem, în primele 24 de ore, dar oamenii ăia sunt epuizaţi, pe urmă, nu poţi să le ceri acelaşi randament. Avem Garda de Mediu în teren, avem alte instituţii în teren, Garda de Mediu nu poate stinge incendiile, amenzile nu sting incendiile, ci doar partea asta de prevenţie. Oamenii trebuie să conştientizeze pentru că, dacă te urci pe un vârf de deal şi numeri zece incendii în jurul tău, e clar că autorităţile nu vor face faţă, nu au cum”, a afirmat Octavian Berceanu, luni seară, la Digi 24.

El a atras atenţia asupra faptului că acea cenuşă provenită de la incendiile de mirişte poate afecta inclusiv marile localităţi.

"Ai turbionări ale aerului. Aceste turbioane ridică cenuşa foarte repede şi o împrăştie pe distanţe mari. Nu poţi să controlezi şi pe urmă toată lumea e supărată de ce avem un indice de calitate a aerului atât de scăzut. Nu mai poţi să controlezi lucrurile astea. Cenuşa şi praful din Oltenia pot ajunge în Bucureşti, în Craiova, şi nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, a afirmat şeful Gărzii Naţionale de Mediul, Octavian Berceanu.

foc-culturi-agricole_b

El a menţionat că incendiile de mirişte afectează inclusiv fauna din zonă.

"Am văzut atâtea focuri pe miriște... Nu-i OK, comunitatea de acolo trebuie să ia măsuri. Nu mai avem voie să ardem miriștile. Nu-i bine pentru sănătatea noastră. Am văzut pui de fazan care alergau, am văzut pui de căprioară care încercau să scape. Asta se întâmplă, arzi toată biodiversitatea de acolo. Degeaba ne mândrim că suntem protectivi cu un animal, cu un câine, alte animale, dacă noi dăm foc la o miriște și ucidem dintr-un foc câteva sute de animale.

Sunt alte condiții acum, alți termeni în momentul de față, temperatura solului ajunge acum la 65-70 de grade Celsius, pârlește totul oricum. În momentul când ai dat foc, nimic din jur nu mai are nicio șansă la viață. Nicio vietate. Și nici noi șansa la un aer curat", a spus șeful Gărzii de Mediu.

Zeci de incendii de mirişte, lăstăriş şi vegetaţie uscată au fost anunţate, în ultima perioadă, în zonele de câmpie.

În judeţul Dolj, în ultimele trei zile pompierii au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a douăzeci şi opt incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mirişti şi lăstăriş în zona localităţilor Afumaţi - sat Boureni, Leu - sat Zănoaga, Brabova - sat Voiţa, Drăgoteşti - sat Popânzăleşti, Vârvoru de Jos - sat Ciutura, Leu - sat Zănoaga, Sălcuţa - sat Plopşor, Melineşti - sat Odoleni, Greceşti - sat Gropanele, Bistreţ - sat Bistreţul Nou, Ciupercenii Noi, Segarcea, Calafat - sat Golenţi, Filiaşi şi Filiaşi - sat Răcarii de Sus, Valea Stanciului - sat Horezu Poenari, Izvoare, Almăj, Malu Mare - sat Preajba, Lipovu, Craiova (zona cimitirul Sineasca, str. Dorna, str. Iasomiei), Şimnicu de Sus - sat Mileşti, Bistreţ, Negoi, Bechet şi Şimnicu de Sus - sat Cornetu.

Suprafaţa totală incendiată la care au intervenit echipajele de pompieri este de aproximativ 148 hectara de vegetaţie uscată, mirişte şi lăstăriş. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise, conform ISU Dolj.

În Vâlcea, în cursul zilei de luni au ars 20 de hectare de vegetaţie uscată - livadă, poiană şi zece hectare de fond forestier - lăstăriş şi mărăciniş într-o pădure de stejar. Cercetările preliminare arată că incendiul s-ar fi declanşat in urma folosirii focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, transmite ISU Vâlcea.

Atenție, fermieri! Arderea miriștilor vă exclude de la plata subvențiilor APIA!

Vizualizat: 1785 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii