Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Șeful Gărzii de Mediu, semnal de ALARMĂ legat de arderile de miriști!

Publicat: 10 august 2021 - 08:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit luni seara la Digi24 despre miriștile incendiate intenționat de oameni. Șeful Gărzii de Mediu atrage atenția că obiceiul este unul periculos care poate duce la pierderi de vieți omenești, materiale și, în plus, poluează grav aerul, iar fermierii sunt excluși de la plata subvențiilor APIA. De asemenea, Berceanu a spus că dacă „dăm foc la o miriște ucidem dintr-un foc câteva sute de animale” care trăiesc în apropierea acesteia.

"Nu suntem în Grecia şi totuşi miriştile iau foc, focul se întinde cu viteză foarte mare şi nu avem echipe suficiente de intervenţie. Avem echipe, să zicem, în primele 24 de ore, dar oamenii ăia sunt epuizaţi, pe urmă, nu poţi să le ceri acelaşi randament. Avem Garda de Mediu în teren, avem alte instituţii în teren, Garda de Mediu nu poate stinge incendiile, amenzile nu sting incendiile, ci doar partea asta de prevenţie. Oamenii trebuie să conştientizeze pentru că, dacă te urci pe un vârf de deal şi numeri zece incendii în jurul tău, e clar că autorităţile nu vor face faţă, nu au cum”, a afirmat Octavian Berceanu, luni seară, la Digi 24.

El a atras atenţia asupra faptului că acea cenuşă provenită de la incendiile de mirişte poate afecta inclusiv marile localităţi.

"Ai turbionări ale aerului. Aceste turbioane ridică cenuşa foarte repede şi o împrăştie pe distanţe mari. Nu poţi să controlezi şi pe urmă toată lumea e supărată de ce avem un indice de calitate a aerului atât de scăzut. Nu mai poţi să controlezi lucrurile astea. Cenuşa şi praful din Oltenia pot ajunge în Bucureşti, în Craiova, şi nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, a afirmat şeful Gărzii Naţionale de Mediul, Octavian Berceanu.

foc-culturi-agricole_b

El a menţionat că incendiile de mirişte afectează inclusiv fauna din zonă.

"Am văzut atâtea focuri pe miriște... Nu-i OK, comunitatea de acolo trebuie să ia măsuri. Nu mai avem voie să ardem miriștile. Nu-i bine pentru sănătatea noastră. Am văzut pui de fazan care alergau, am văzut pui de căprioară care încercau să scape. Asta se întâmplă, arzi toată biodiversitatea de acolo. Degeaba ne mândrim că suntem protectivi cu un animal, cu un câine, alte animale, dacă noi dăm foc la o miriște și ucidem dintr-un foc câteva sute de animale.

Sunt alte condiții acum, alți termeni în momentul de față, temperatura solului ajunge acum la 65-70 de grade Celsius, pârlește totul oricum. În momentul când ai dat foc, nimic din jur nu mai are nicio șansă la viață. Nicio vietate. Și nici noi șansa la un aer curat", a spus șeful Gărzii de Mediu.

Zeci de incendii de mirişte, lăstăriş şi vegetaţie uscată au fost anunţate, în ultima perioadă, în zonele de câmpie.

În judeţul Dolj, în ultimele trei zile pompierii au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a douăzeci şi opt incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mirişti şi lăstăriş în zona localităţilor Afumaţi - sat Boureni, Leu - sat Zănoaga, Brabova - sat Voiţa, Drăgoteşti - sat Popânzăleşti, Vârvoru de Jos - sat Ciutura, Leu - sat Zănoaga, Sălcuţa - sat Plopşor, Melineşti - sat Odoleni, Greceşti - sat Gropanele, Bistreţ - sat Bistreţul Nou, Ciupercenii Noi, Segarcea, Calafat - sat Golenţi, Filiaşi şi Filiaşi - sat Răcarii de Sus, Valea Stanciului - sat Horezu Poenari, Izvoare, Almăj, Malu Mare - sat Preajba, Lipovu, Craiova (zona cimitirul Sineasca, str. Dorna, str. Iasomiei), Şimnicu de Sus - sat Mileşti, Bistreţ, Negoi, Bechet şi Şimnicu de Sus - sat Cornetu.

Suprafaţa totală incendiată la care au intervenit echipajele de pompieri este de aproximativ 148 hectara de vegetaţie uscată, mirişte şi lăstăriş. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise, conform ISU Dolj.

În Vâlcea, în cursul zilei de luni au ars 20 de hectare de vegetaţie uscată - livadă, poiană şi zece hectare de fond forestier - lăstăriş şi mărăciniş într-o pădure de stejar. Cercetările preliminare arată că incendiul s-ar fi declanşat in urma folosirii focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, transmite ISU Vâlcea.

Atenție, fermieri! Arderea miriștilor vă exclude de la plata subvențiilor APIA!

Vizualizat: 1639 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii