Trei controale face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anul acesta, la fermierii, crescătorii de animale care cer subvențiile agricole aferente acestui an. Un control în plus prin comparație cu anul trecut. Anunțul este făcut de directorul general APIA, Adrian Pintea.
"Vine o perioadă grea pentru salariații agenției. De ce? Este perioada în care s-au închis toate cererile care s-au primit. Acum urmează perioada controalelor adminsitrative în care se verifică toate documentele, tot ceea ce a fost depus, pe urmă se extrage un eșantion de control pentru toți fermierii, nu există fermieri care să fie exclus din acest eșantion de control. Vor fi anul acesta, ca o noutate, în loc de două controale, vor fi trei controale. Și anume, este controlul clasic, unde fermierii vor fi verificați de către serviciile de specialitate din cadrul centrelor județene ale APIA, unde se verifică pe bază de GPS toate suprafețele care au fost declarate și categoric extrase din eșantionul de control. De asemenea, sunt controalele, așa-numitele controale prin teledetecție, unde primim imagini de la Comisia Europeană, în care se verifică cu spectrul de culoare, asta însemnînd teledetecția, în care verificăm culturile care au fost declarate dacă corespund cu realitatea și, de asemenea, începînd cu anul 2023, s-a introdus un nou tip de control și anume, un control de monitorizare.
foto Bună ziua Iași
Acesta a început încă de la depunerea cererii, care, efectiv pe înțelesul tuturor, să spun așa, că, fermierul dacă vrea să declare într-o anumită zonă și spune că, depunînd cerere pe suprafața respectivă, aici am porumb, automat deja sistemul vede avînd imagini foarte proaspete și aproape în timp real, că acolo nu este o cultură de porumb, că este pus, nu știu, altceva, grâu, dăm un exemplu aiurea. Și acest lucur, o dată, nu este venit din faptul în sensul să prindem hoții, în sensul în care, dacă din momentul depunerii cererilor, acestea sunt depuse corect, se evită erorile și se evită suprapuneri, supradeclarări, care îngreunează activitatea. Și dacă ai vrea să fii rău intenționat, să faci lucrul acesta (să încalci legea n.r.) nu poți să-l faci încă de la început. Și atunci, ăsta este scopul acestui control de monitorizare și aceasta este pe teritoriul întregii țări," a explicat șeful APIA, miercur, 5 iulie, la TVR Info.
Șeful APIA a adăugat că pentru anul de cerere 2023 au fost depuse 759.000 cereri pentru o suprafață de 9.986.000 de hectare.