Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat luni seara, la Agro TV, lista de subvenții APIA care le vor fi achitate fermierilor, crescătorilor români încă de la începutul anului 2022.
Șeful APIA a anunțat că de la începutul anului 2022 le sunt achitate fermierilor plățile directe pe suprafață, aferente anului 2021, fără niciun blocaj, pe listele de plată vor fi atât fermierii care au încasat deja avansul de 70% din cuantumul acestor subvenții, cât și cei care s-au aflat la controlul clasic, prin teledetecție și nu au încasat avansul APIA. Pe lângă plățile directe pe suprafață, schema unică de plată pe suprafață, plata pe înverzire, plata redistributivă, plata tineri fermieri, crescătorilor de animale le va fi achitat sprijinul cuplat zootehnic, pentru ovine/caprine, crescătorii au încasat deja un avans de 70% din cuantumul SCZ, APIA le achită acum restul de 30%, dar intră la plată și sprijinul cuplat zootehnic acordat pentru bovine și bivolițe de lapte.
"În anul 2022, vor continua plățile aferente cererii unice de plată (depusă de fermieri în anul 2021 n.r.), știm că începe plata finală în 2 decembrie 2021 și trebuie finalizată conform reglementărilor europene și naționale la data de 30 iunie a anului următor, respectiv 30 iunie 2022. Dar, pe lângă aceste lucruri, ceea ce înseamnă plățile efective, deja am început să pregătim primirea cererilor unice aferente anului 2022, care trebuie să înceapă, știm că este ultimul an de tranziție, anul 2022, la 1 martie și se încheie la 15 mai, când vom primi acele cereri unice.
Și-n paralel cu acest lucru, fiind și o dispoziție a domnului ministru Chesnoiu, de a încerca să se găsească pentru toate formele de sprijin o simplificare a acestor în sens documentar, să luăm cât mai puține documente sau aceste documente, acest lucru fiind deja implementat de către APIA, să se facă doar online. Pentru că știm foarte bine că încă din anul 2020 am început mai timid, dar în anul 2021 s-a implementat și din punct de vedere legislativ, ca toate documentele să fie depuse de către fermieri și-n format electronic, iar și acele adeverințe de la primării, APIA le preia electronic de la toate unitățile administrativ-teritoriale.
Toate cererile care sunt depuse la APIA trebuie semnate olograf (de mână n.r.) de fiecare fermier, iar din 2022 vom introduce semnătura electronică", a anunțat șeful APIA.