Sunt fermieri puși cu mâna în fiecare an în eșantionul de control pentru plata subvențiilor APIA, a spus directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, marți seara, la Agricultura o șansă pentru România. Acești fermieri nu sunt selectați aleatoriu de calculator, sunt incluși intenționat la controlul în teren, prin teledetecție, iar cei care sunt la control, mai ales la teledetecție, își primesc mai târziu subvențiile APIA.
"Am explicat de multe ori, în emisiuni, întrevederi cu fermierii, cine pică la control. Nu-i alege nici Pintea, nici Ionescu, nici Georgescu, sunt niște proceduri foarte clare, categoric sunt și fermieri care sunt puși cu mâna, să-i spun așa, în control, dar ăștia sunt fie pentru sesizări sau anumite organe care ne solicită sau în cazul în care se fac anumite autosesizări, dar doar în situații foarte clare, altfel nimeni nu-și permite sau nu există așa ceva. Sunt într-un număr extrem de mic, de ordinul zecilor într-un an de zile", a declarat șeful APIA, în emisiunea Agricultura o șansă pentru România.
"Sunt fermieri care nu pot intra acum la plată", a mai anunțat șeful APIA, referindu-se la plata avansului la subvențiile aferente acestui an, demarată pe data de 18 octombrie 2021. El a precizat că aceștia sunt crescătorii de vaci care beneficiază de sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, pentru că perioada de retenție a animalelor în exploatațiile agricole declarate la APIA se încheie la 15 noiembrie, fermierii aflați la controlul prin teledetecție, cei care beneficiază doar de ajutorul național tranzitoriu, ANT, și cei care beneficiază de sprijin cuplat vegetal pentru care termenul limită de depunere a documentelor la APIA se întinde până-n mai 2022.