Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță micii fermieri că din anul 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună, schema pentru micii fermieri va fi înlocuită de eco-scheme. Prin accesarea schemei pentru micii fermieri, aceștia încasau anual maxim 1.250 euro/fermier în contul subvențiilor cuvenite pe suprafața și cap de animal.
"Nu există modificări majore în ceea ce privește schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru această nouă perioadă de programare. În ceea ce privește FEGA (plățile directe pe suprafață, cap animal n.r.), nu va mai exista această schemă pentru micii fermieri și vor fi introduse așa-numitele eco-scheme. Propunerile ministerului vizează practicile benefice pentru mediu, aplicabile în terenul arabil, practicile pentru agricultură prietenoasă, unde ne referim la gospodăriile tradiționale, înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere sau pentru plantațiile de hamei, creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte și o măsură ar fi de bunăstare a tineretului bovin la îngrășat.
După cum se poate observa au fost avute în vedere și măsuri menite să sprijine sectorul zootehnic și să se asigure o complemntaritate, să-i spun așa, a două sectoare, vegetal și zootehnic. Practic, fiecare fermier poate alege din aceste variante, în funcție de nevoile specifice", a explicat șeful APIA, luni seara, la Agro TV.
Schema pentru micii fermieri este încă valabilă anul acesta și presupune o plată anuală sub forma unei sume forfetare care nu depășește 1.250 de euro/fermier, în funcție de hectarele eligibile la plată și de efectivele de animale. Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin. În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere. Practic, această plată înlocuiește subvențiile agricole pe hectar și pe cap de animal, iar cei pentru care totalul acestor subvenții depășește 1.250 de euro/fermier și sunt deja în schema pentru micii fermieri pot să renunțe la această schemă și să încaseze plățile directe pe suprafață și cap animal.