Ajutoarele naționale tranzitorii sunt subvenții agricole care se plătesc din bugetul de stat, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie. Cei mai mulți dintre crescătorii de animale, ovine, caprine, bovine, beneficiază doar de ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenția APIA mică, așa cum e cunoscută de crescători.
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a spus astăzi că este o diferență între numărul de fermieri, crescători de animale care au depus cererea unică de plată pentru anul 2021 și numărul de fermieri aflați pe listele de plată avans subvenții APIA. Concret, pe listele de plată avans APIA se regăsesc mai puțini fermieri, crescători de animale. De ce este această diferență? Pentru că fermierii care au solicitat doar ANT, de exemplu, nu beneficiază de avans la subvenții, crescătorii de bovine care au solicitat, pe lângă ANT, și sprijin cuplat zootehnic, la fel, și fermierii care beneficiază de sprijin cuplat vegetal, a explicat șeful APIA.
"Sunt acei fermieri care și-au depus cererea de plată, dar au depus, fie doar pentru ajutoarele naționale tranzitorii care, cum bine știm, vor intra la plată doar începând cu anul 2022, fiind plătite din bugetul național, vor fi plătite din bugetul național pentru anul 2022. De asemenea, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic la specia bovină, care nu intră la plata în avans, pentru că-n momentul de față este perioada de retenție, astfel că aceștia vor avea prioritate începând cu data de 2 decembrie, odată cu data plății finale, și de asemenea, sunt cei care sunt cu sprijin cuplat în sectorul vegetal, care vor intra la plată după expirarea termenelor în care trebuie să depună documente. Dar mă bucur că deja 602.000 de fermieri sunt autorizați la plată și marea majoritate a acestora sunt și plătiți", a declarat astăzi șeful APIA, la Agricultura la raport, Agro TV.
Vă reamintim că avansul APIA pentru acest an este plătit în procent de 70% din plățile directe pe suprafață și sprijinul cuplat la ovine/caprine și-n procent de 85% din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.