Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat marți seara, în emisiunea Agricultura o șansă pentru România că au fost deja operate transferuri de bani către conturile fermierilor, crescătorilor de animale, aflați pe lista de plată a avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an.
"Deja avem două zile (de când a început plata avansului APIA n.r.) și aproape 100.000 de fermieri au fost deja autorizați la plată și-n primele două zile avm 94.342 de fermieri, pe care noi i-am autorizat la plată, dar au fost și plătiți. Avem deja peste 197 de milioane de euro în două zile, autorizați și plătiți. Astăzi (19 octombrie n.r.) au fost duse ordinele de plată și pentru ziua de astăzi inclusiv. De acum o să intrăm în normal și anume, în cursul zilei vor fi autorizări la plată din partea județelor, transferuri în contabilitate, după-amiază se încheie și intrăm deja într-un ritm normal. Au fost două zile de bum ca să, cumva, să decongestionăm această treabă", a declarat șeful APIA, în emisiunea Agricultura o șansă pentru România.
Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, a plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și al plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine și sunt următoarele:
⦁ Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha;
⦁ Plata redistributivă:
primul interval 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha
al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha
⦁ Plata pentru înverzire – 57,8931;
⦁ Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514;
⦁ Sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine – 17,2430 euro/cap animal.
Fermierii, crescătorii de animale primesc în avans 70% din aceste cuantumuri plus 85% din plățile compensatorii acordate pe măsurile de dezvoltare rurală.