Din 15 miliarde de euro alocate României prin noua Politică Agricolă Comună, în perioada 2023-2027, 12 miliarde de euro sunt gestionate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), spune directorul general APIA, Adrian Pintea.
"Am încheiat anul 2022 cu satisfacția că ne-am făcut treaba cu conștiinciozitate, ne-am îndeplinit obiectivele asumate față de fermieri, efectuând toate plățile așa cum ne-am angajat: la timp, corect și transparent.
În acest fel, efortul susținut al întregii echipe APIA a făcut ca în conturile fermierilor să ajungă, în perioada octombrie – decembrie 2022, peste 2 miliarde de euro, reprezentând plăți aferente Campaniei 2022.
Tot sfârșitul anului 2022 a venit și cu vestea bună de la Comisie, aceea a aprobării la data de 7 decembrie a Planului Național Strategic al României pentru perioada 2023-2027, cadrul general care asigură continuitatea finanțării agriculturii românești prin fonduri europene în noua perioadă de programare.
Astfel că, pe lângă efectuarea plăților, am încheiat anul 2022 pregătind cadrul sistemic si procedural pentru punerea în aplicare a noilor intervenții pe care le vom gestiona din PNS, participând la acțiunile de informare conduse de domnul Ministru Petre Daea prin „Caravana Cunoașterii”, demarând elaborarea ghidurilor și broșurilor menite să crească gradul de conștientizare în rândul fermierilor în ceea ce privește noile oportunități de finanțare și condițiile de accesare a acestora.
Având în vedere faptul că din cele 89 de intervenții incluse în noul PNS, 62 vor fi implementate de APIA, iar din cele 15 miliarde de euro alocate României, mai mult de 12 miliarde vor fi gestionate de APIA, avem o responsabilitate uriașă față de fermieri și față de agricultura românească, pe care o tratăm cu maximă responsabilitate și implicare.
Cu fiecare campanie de plată gestionată am demonstrat prin rezultatele obținute că am atins o maturitate instituțională capabilă să ofere un grad ridicat de predictibilitate și să garanteze un parcurs ascendent în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, agenția având an de an indici de performanță care au validat-o drept un lider al administrației publice din România.
Astfel, am convingerea că vom răspunde eficient provocărilor noii Politici Agricole Comune și vom reuși împreună cu fermierii noștri să aducem în țară fondurile europene destinate dezvoltării sectorului agricol românesc, tot mai dinamic, mai competitiv și mai conectat la realitățile globale." Adrian Pintea, director general APIA, revista APIAGRICULTURĂ ianuarie 2023.