O nouă subvenție APIA pe hectar în cuantum de 176,80 euro/ha este anunțată astăzi de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, într-un mesaj Facebook adresat fermierilor.
"Le mulțumesc colegilor pentru ceea ce au reușit să realizeze în săptămâna care tocmai se încheie! Sunt aspecte importante din activitatea noastră, pe care vreau să le trec succint în revistă.
Sosesc alte vești bune și importante pentru fermierii noștri: implementăm o nouă schemă de acordare a unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în baza Hotărârii nr.1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.817 din 18 august 2022.
Grantul financiar este în cuantum de 875 lei /ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei și reprezintă suma care se acordă pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie 2022 - 12 august 2022 pentru achiziția de resurse materiale respectiv de produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină, necesare în anul 2022 activităților pe suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar cererea de plată se depune în perioada 19.08-02.09.2022, la centrele locale/ județene APIA la care fermierul a depus cererea unică de plată.
Plata ajutorului excepțional se efectuează de către APIA Central până la data de 30 septembrie 2022, în baza cererilor autorizate la plată de către centrele județene APIA.
Beneficiarii sunt producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/ sau cu arbuști fructiferi și/ sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv și achiziționează resursele materiale necesare.
Condițiile de eligibilitate și detalii suplimentare se regăsesc în Ghidul solicitantului privind acordarea unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, disponibil pe pagina oficiala a APIA www.apia.org.ro.
Totodată, continuăm eliberarea de adeverințe beneficiarilor Campaniei 2022, pentru schemele de plăți directe, măsurile de mediu şi climă, măsura privind bunăstarea animalelor și ajutoarele naționale tranzitorii și/ sau sprijinul cuplat în sectorul zootehnic.
Până la această dată, APIA a eliberat un număr de 16.719 de adeverințe pentru schemele de plăți directe, 12.182 de adeverințe pentru măsurile de mediu şi climă, 150 de adeverințe pentru măsura privind bunăstarea animalelor și 150 de adeverințe pentru ajutoarele naționale tranzitorii și/sau sprijinul cuplat în sectorul zootehnic.
De asemenea, continuăm autorizarea la plată pentru toți fermierii care au depus cereri de plată eligibile, în perioada 18.10.2021 – 18.08.20223 fiind alocată suma de 3,08 miliarde euro, din care:
2,75 miliarde euro pentru Campania 2021, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) + cofinanțare şi Bugetul National;
333,31 milioane euro pentru Măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole și ajutoare de stat.
Concomitent cu autorizarea la plată, în această perioadă este în plină desfășurare campania de control pe teren pentru fermierii care au depus cerere în anul 2022 și care fac parte din eșantionul de control, precum și pregătirea sistemului informatic în vederea demarării plăților în avans începând cu data de 16 octombrie 2022.
Am adus și clarificări importante pentru beneficiarii de Microgranturi în domeniul agroalimentar.
Beneficiarii Măsurii 1 – ”Microgranturi în domeniul agroalimentar”, implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), NU sunt obligați să publice anunţuri de presă," informează șeful APIA, în Jurnal de fermier.