Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Șeful APIA anunță ACUM fermierii, crescătorii de animale: Schimbare uriașă la plata subvențiilor APIA!

Publicat: 20 octombrie 2021 - 07:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță schimbări majore la plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale nu vor mai trebui să se prezinte la APIA pentru semnarea cererilor unice de plată. Din 2022, se va aplica semnătura electronică.

"În momentul în care în anul 2020, știm foarte bine că a trebuit să întrerupem primirea cererilor, pentru că erau obișnuiți fermierii să primească acea invitație acasă, veneau la centrel locale, centrele județene, fiecare funcționar avea undeva programat între 10 și 15 (pe zi n.r.) erau toate centrele județene asaltate, pentru că știm că până-n 50 de hectare merg la centrele locale, după 50 de hectare la centrele județene și așa mai departe. A venit pandemia, automat nu mai puteau fi acele înghesuieli la ușă, a trebuit să întrerupem și am întrerupt undeva, sper să rețin bine, 2-3 săptămâni, și am stat și ne-am gândit, domle, ce facem. Că dacă noi nu primim cererile de la oameni, adică nu ne mai avem rostul, nu putem face plăți și noi ce facem, că fără cereri primite noi nu mai aveam obiectul muncii. Și de acolo încolo, nu neapărat că nu aveam noi ce face, dar sunt anumiți bani alocați de către Comisia Europeană, doar nimeni nu te lasă să faci de capul tău, și ne-am gândit, domle, trebuie să găsim o procedură, iar aici au fost foarte receptive și autoritățile locale, prefecturile, consiliile județene, primării, au pus toți umărul, unii pe lângă alții și am făcut cumva, în 2020, o procedură internă împreună cu Ministerul Agriculturii și mai mult a fost ca o rugăminte, să fiți alături de noi, pentru că nu se puteau încropi nu știu ce acte normative, astfel încât toți acei fermieri pe care APIA îi are în baza de date, s-au transmis calupuri către primării, iar primăriile au transmis adeverințele către APIA. A decurs foarte bine, ici-colo mici sincope unde a trebuit, eventual, să intervenim cu un telefon, colegii de la centrele județene, că erau tot felul de divergențe strict locale între fermieri și primăria respectivă. Dar nu au fost probleme.

colaj-valoare-subventii_b

În 2021 deja am implementat acest lucru cumva și-n ordonanța de urgență și-n ordinul de ministru astfel încât s-a legiferat deja că se pot primi aceste cereri și online, văd că a mers foarte bine. Unul la mână, nici fermierul nu trebuia să se plimbe de o sută de ori să vină la APIA, totul se poate rezolva telefonic, că acum toată lumea are fie un telefon mobil sau un scan, și atunci automat toți, și salariații APIA au lucrat mult mai liniștiți pentru că nu aveau pe nimeni să vină peste ei, având în vedere și pandemia, plus că era și mai liniște. Singura problemă a fost și-n 2020, și-n 2021, că până la data de 1 octombrie toate cererile trebuie să fie semnate. De ce? De exemplu, cele care sunt cu angajamente de agro-mediu, acestea automat trebuie semnate, pentru că tu te angajezi la ceva, semnătura certifică angajamentul tău. Nicio cerere de plată nu poate intra la plată dacă nu este semnată.

Și acum, a venit tot de la fermieri și le mulțumesc, unii dintre noi avem semnături electronice. Într-adevăr, anul acesta, și aici ne asumăm, nu am reușit să implementăm lucrul acesta cu semnătura electronică. De ce? În momntul în care o cerere a unui fermier se apropie deja de luna septembrie, deja el are foarte multe operațiuni în spate și semnături, nu ale fermierului, ale funcționarilor care fac controalele administrative, controlul vizual, etc, sunt foarte multe operațiuni în spate până ajunge efectiv să o semneze fermierul și să ajungă la plată. Și atunci prin normele impuse de către Ministerul Finanțelor și ANAF, pe o cerere nu pot fi semnături, fie olograf, fie electronică, trebuie să fie șnur, toate la fel, sau așa, sau așa. Și atunci nu puteam implementa astăzi, când toate cererile erau cu semnătură olograf și nu toți funcționarii APIA au semnături electronice. Nici chiar în aparatul central, dar am făcut un protocol cu serviciul de telecomunicații speciale (STS) care ne pun la dispoziție, și au fost foarte drăguți că au luat calupuri de funcționari și se pregătesc să facă aceste semnături electronice, protocoale care le-au încheiat cu fiecare centru județean, astfel încât să fim pregătiți ca noi toți să avem semnături electronice și atunci, da, am și spus, dar repet, începând cu cererea anului 2022 se va implementa și semnătura electronică pentru fermieri", a declarat șeful APIA, în emisiunea Agricultură o șansă pentru România, difuzată de Agro TV. 

Șeful APIA a precizat că fermierii care nu au semnătură electronică vor beneficia de subvențiile APIA în continuare și vor semna personal cererea, olograf, iar fermierii care au semnătură electronică, vor apela la aceasta.

 

Vizualizat: 13142 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Terteci
|
10. 21, 2021. Thursday 07:01
Daca nu se revine la suma anterioara septelu de animale va scadea drastic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii