KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Șeful APIA anunță ACUM fermierii, crescătorii de animale: Schimbare uriașă la plata subvențiilor APIA!

Publicat: 20 octombrie 2021 - 07:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță schimbări majore la plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale nu vor mai trebui să se prezinte la APIA pentru semnarea cererilor unice de plată. Din 2022, se va aplica semnătura electronică.

"În momentul în care în anul 2020, știm foarte bine că a trebuit să întrerupem primirea cererilor, pentru că erau obișnuiți fermierii să primească acea invitație acasă, veneau la centrel locale, centrele județene, fiecare funcționar avea undeva programat între 10 și 15 (pe zi n.r.) erau toate centrele județene asaltate, pentru că știm că până-n 50 de hectare merg la centrele locale, după 50 de hectare la centrele județene și așa mai departe. A venit pandemia, automat nu mai puteau fi acele înghesuieli la ușă, a trebuit să întrerupem și am întrerupt undeva, sper să rețin bine, 2-3 săptămâni, și am stat și ne-am gândit, domle, ce facem. Că dacă noi nu primim cererile de la oameni, adică nu ne mai avem rostul, nu putem face plăți și noi ce facem, că fără cereri primite noi nu mai aveam obiectul muncii. Și de acolo încolo, nu neapărat că nu aveam noi ce face, dar sunt anumiți bani alocați de către Comisia Europeană, doar nimeni nu te lasă să faci de capul tău, și ne-am gândit, domle, trebuie să găsim o procedură, iar aici au fost foarte receptive și autoritățile locale, prefecturile, consiliile județene, primării, au pus toți umărul, unii pe lângă alții și am făcut cumva, în 2020, o procedură internă împreună cu Ministerul Agriculturii și mai mult a fost ca o rugăminte, să fiți alături de noi, pentru că nu se puteau încropi nu știu ce acte normative, astfel încât toți acei fermieri pe care APIA îi are în baza de date, s-au transmis calupuri către primării, iar primăriile au transmis adeverințele către APIA. A decurs foarte bine, ici-colo mici sincope unde a trebuit, eventual, să intervenim cu un telefon, colegii de la centrele județene, că erau tot felul de divergențe strict locale între fermieri și primăria respectivă. Dar nu au fost probleme.

colaj-valoare-subventii_b

În 2021 deja am implementat acest lucru cumva și-n ordonanța de urgență și-n ordinul de ministru astfel încât s-a legiferat deja că se pot primi aceste cereri și online, văd că a mers foarte bine. Unul la mână, nici fermierul nu trebuia să se plimbe de o sută de ori să vină la APIA, totul se poate rezolva telefonic, că acum toată lumea are fie un telefon mobil sau un scan, și atunci automat toți, și salariații APIA au lucrat mult mai liniștiți pentru că nu aveau pe nimeni să vină peste ei, având în vedere și pandemia, plus că era și mai liniște. Singura problemă a fost și-n 2020, și-n 2021, că până la data de 1 octombrie toate cererile trebuie să fie semnate. De ce? De exemplu, cele care sunt cu angajamente de agro-mediu, acestea automat trebuie semnate, pentru că tu te angajezi la ceva, semnătura certifică angajamentul tău. Nicio cerere de plată nu poate intra la plată dacă nu este semnată.

Și acum, a venit tot de la fermieri și le mulțumesc, unii dintre noi avem semnături electronice. Într-adevăr, anul acesta, și aici ne asumăm, nu am reușit să implementăm lucrul acesta cu semnătura electronică. De ce? În momntul în care o cerere a unui fermier se apropie deja de luna septembrie, deja el are foarte multe operațiuni în spate și semnături, nu ale fermierului, ale funcționarilor care fac controalele administrative, controlul vizual, etc, sunt foarte multe operațiuni în spate până ajunge efectiv să o semneze fermierul și să ajungă la plată. Și atunci prin normele impuse de către Ministerul Finanțelor și ANAF, pe o cerere nu pot fi semnături, fie olograf, fie electronică, trebuie să fie șnur, toate la fel, sau așa, sau așa. Și atunci nu puteam implementa astăzi, când toate cererile erau cu semnătură olograf și nu toți funcționarii APIA au semnături electronice. Nici chiar în aparatul central, dar am făcut un protocol cu serviciul de telecomunicații speciale (STS) care ne pun la dispoziție, și au fost foarte drăguți că au luat calupuri de funcționari și se pregătesc să facă aceste semnături electronice, protocoale care le-au încheiat cu fiecare centru județean, astfel încât să fim pregătiți ca noi toți să avem semnături electronice și atunci, da, am și spus, dar repet, începând cu cererea anului 2022 se va implementa și semnătura electronică pentru fermieri", a declarat șeful APIA, în emisiunea Agricultură o șansă pentru România, difuzată de Agro TV. 

Șeful APIA a precizat că fermierii care nu au semnătură electronică vor beneficia de subvențiile APIA în continuare și vor semna personal cererea, olograf, iar fermierii care au semnătură electronică, vor apela la aceasta.

 

Vizualizat: 12556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru fermieri!

29 noiembrie 2021 - 18:23

"Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a declarat astăzi premierul Nicolae Ionel Ciucă, după ce a făcut o vizită într-o fermă de păsări. 

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

APIA astăzi: Lista de plată cu crescătorii de ovine/caprine din fiecare județ!

29 noiembrie 2021 - 16:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de ovine/caprine suma totală de 45.204.154,53 euro, reprezentînd plata avansului la sprijinul cuplat zootehnic achitat pentru speciile ovine și caprine, pentru acest an.

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

OFICIAL APIA ASTĂZI: Banii transferați în conturile crescătorilor de oi și capre!

29 noiembrie 2021 - 13:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 29 noiembrie 2021, că a transferat către conturile crescătorilor de oi și/sau capre suma de 45,20 milioane de euro.

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

29 noiembrie 2021 - 13:17

Final de Campanie a plăților în avans pentru anul de cerere 2021! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2021. Din 2 decembrie 2021, APIA demarează plățile finale!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

Rasa de câini crescută de un cioban, considerată cea mai eficientă pentru paza stânelor de oi!

29 noiembrie 2021 - 09:06

„Câinele ciobănesc caucazian este un câine de munte, puternic, catalogat drept cea mai eficientă rasă pentru pază și apărare. Acesta are o neîncredere față de străini, de aceea este destul de greu pentru început să te apropii de un astfel de câine. În schimb, dacă devii stăpânul lui și îi câștigi încrederea, devine cel mai ascultător și docil prieten”, spune oierul Ion Leuntean, din Căușeni, Republica Moldova.

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

Date meteo de ASTĂZI: Lapoviță și ninsoare în această săptămână!

29 noiembrie 2021 - 08:24

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, mai exact aproape întreaga lună decembrie.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Terteci
|
10. 21, 2021. Thursday 07:01
Daca nu se revine la suma anterioara septelu de animale va scadea drastic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

Curtea Brăneană - ferma de vaci ultramoderna (robot de muls DeLaval, robot de remixat furaje)

La zece minute de mers pe jos de Castelul Bran, am descoprit o fermă ultramodernă, în care aproape toată treaba o fac roboţii DeLaval. Automatizarea a fost singura soluţie ca să nu renunţe la vacile de lapte, ne-a spus tănărul fermier Vlad Enescu.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

Chelner...

Chelner...
Chelner ai picioare de broască? Detalii