Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță schimbări majore la plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale nu vor mai trebui să se prezinte la APIA pentru semnarea cererilor unice de plată. Din 2022, se va aplica semnătura electronică.
"În momentul în care în anul 2020, știm foarte bine că a trebuit să întrerupem primirea cererilor, pentru că erau obișnuiți fermierii să primească acea invitație acasă, veneau la centrel locale, centrele județene, fiecare funcționar avea undeva programat între 10 și 15 (pe zi n.r.) erau toate centrele județene asaltate, pentru că știm că până-n 50 de hectare merg la centrele locale, după 50 de hectare la centrele județene și așa mai departe. A venit pandemia, automat nu mai puteau fi acele înghesuieli la ușă, a trebuit să întrerupem și am întrerupt undeva, sper să rețin bine, 2-3 săptămâni, și am stat și ne-am gândit, domle, ce facem. Că dacă noi nu primim cererile de la oameni, adică nu ne mai avem rostul, nu putem face plăți și noi ce facem, că fără cereri primite noi nu mai aveam obiectul muncii. Și de acolo încolo, nu neapărat că nu aveam noi ce face, dar sunt anumiți bani alocați de către Comisia Europeană, doar nimeni nu te lasă să faci de capul tău, și ne-am gândit, domle, trebuie să găsim o procedură, iar aici au fost foarte receptive și autoritățile locale, prefecturile, consiliile județene, primării, au pus toți umărul, unii pe lângă alții și am făcut cumva, în 2020, o procedură internă împreună cu Ministerul Agriculturii și mai mult a fost ca o rugăminte, să fiți alături de noi, pentru că nu se puteau încropi nu știu ce acte normative, astfel încât toți acei fermieri pe care APIA îi are în baza de date, s-au transmis calupuri către primării, iar primăriile au transmis adeverințele către APIA. A decurs foarte bine, ici-colo mici sincope unde a trebuit, eventual, să intervenim cu un telefon, colegii de la centrele județene, că erau tot felul de divergențe strict locale între fermieri și primăria respectivă. Dar nu au fost probleme.
În 2021 deja am implementat acest lucru cumva și-n ordonanța de urgență și-n ordinul de ministru astfel încât s-a legiferat deja că se pot primi aceste cereri și online, văd că a mers foarte bine. Unul la mână, nici fermierul nu trebuia să se plimbe de o sută de ori să vină la APIA, totul se poate rezolva telefonic, că acum toată lumea are fie un telefon mobil sau un scan, și atunci automat toți, și salariații APIA au lucrat mult mai liniștiți pentru că nu aveau pe nimeni să vină peste ei, având în vedere și pandemia, plus că era și mai liniște. Singura problemă a fost și-n 2020, și-n 2021, că până la data de 1 octombrie toate cererile trebuie să fie semnate. De ce? De exemplu, cele care sunt cu angajamente de agro-mediu, acestea automat trebuie semnate, pentru că tu te angajezi la ceva, semnătura certifică angajamentul tău. Nicio cerere de plată nu poate intra la plată dacă nu este semnată.
Și acum, a venit tot de la fermieri și le mulțumesc, unii dintre noi avem semnături electronice. Într-adevăr, anul acesta, și aici ne asumăm, nu am reușit să implementăm lucrul acesta cu semnătura electronică. De ce? În momntul în care o cerere a unui fermier se apropie deja de luna septembrie, deja el are foarte multe operațiuni în spate și semnături, nu ale fermierului, ale funcționarilor care fac controalele administrative, controlul vizual, etc, sunt foarte multe operațiuni în spate până ajunge efectiv să o semneze fermierul și să ajungă la plată. Și atunci prin normele impuse de către Ministerul Finanțelor și ANAF, pe o cerere nu pot fi semnături, fie olograf, fie electronică, trebuie să fie șnur, toate la fel, sau așa, sau așa. Și atunci nu puteam implementa astăzi, când toate cererile erau cu semnătură olograf și nu toți funcționarii APIA au semnături electronice. Nici chiar în aparatul central, dar am făcut un protocol cu serviciul de telecomunicații speciale (STS) care ne pun la dispoziție, și au fost foarte drăguți că au luat calupuri de funcționari și se pregătesc să facă aceste semnături electronice, protocoale care le-au încheiat cu fiecare centru județean, astfel încât să fim pregătiți ca noi toți să avem semnături electronice și atunci, da, am și spus, dar repet, începând cu cererea anului 2022 se va implementa și semnătura electronică pentru fermieri", a declarat șeful APIA, în emisiunea Agricultură o șansă pentru România, difuzată de Agro TV.
Șeful APIA a precizat că fermierii care nu au semnătură electronică vor beneficia de subvențiile APIA în continuare și vor semna personal cererea, olograf, iar fermierii care au semnătură electronică, vor apela la aceasta.