Până la această dată au fost depuse 462.272 de cereri pentru un număr de 2,94 milioane de hectare, anunță acum Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-o informare Facebook.
"Când părea că primăvara pune stăpânire pe țară, aprilie a dat peste cap toate prognozele și părea că avem o a patra lună de iarnă în România.
Însă, după debutul capricios, cu variaţii largi de temperatură şi căderi inegale de precipitaţii, iată că incepe să se încălzeazcă.
Noi continuăm să implementăm măsuri de sprijin adresate fermierilor noștri.
Astfel, începînd cu 24 aprilie am început să primim cereri de acordare a sprijinului financiar pentru producătorii agricoli din sectorul cereale.
Această schemă de susținere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.
Cererile se depun/transmit (prin fax/poştă/eletronic) la centrele APIA, până la 11 mai 2023, inclusiv.
Resursele financiare totale alocate sunt de 99.233,700 mii lei şi reprezintă echivalentul sumei de 20.100,00 mii euro stabilit la cursul de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro.
O altă veste importantă pentru fermierii nostri este aceea că am început în data de 26 aprilie primirea cererilor de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol.
Beneficiari pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2023 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, până la data de 4 august a.c, la centrele judeţene ale APIA şi al Municipiului Bucureşti sau la sentrul județean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei.
Valoarea sprijinului alocat intervențiilor apicole pentru anul 2023 este de 12.163.260 euro din care 50% contribuția Uniunii Europene și 50% contribuția României, de la bugetul de stat.
Reamintesc și cu acest prilej fermierilor că în perioada 01 martie - 15 mai 2023 pot depune la centrele județene și locale APIA cererile de plată, prin simpla accesare a aplicației IPA-Online. Toți colegii mei implicați în această activitate sprijină fermierii pentru ca această campanie să decurgă fără dificultăți.
Până la această dată au fost depuse 462.272 de cereri pentru un număr de 2,94 milioane de hectare.
În toate activitățile desfășurate, principiile noastre sunt corectitudinea, transparența și profesionalismul," spune șeful APIA.