Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri seara, la Agricultura la raport, când va fi demarată plata avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an. Șeful APIA a explicat și cum va fi extras eșantionul de control și pe baza căror criterii sunt selectați fermierii care intră la controlul în teren și prin teledetecție.
"Până la sfârșitul acestei luni (iunie n.r.), noi vom face toate controalele administrative, se fac verificările cererilor, toate controalele preliminare și pregătim eșantionul de control, astfel ca la începutul lunii iulie să putem demara controalele în teren, care se vor desfășura pe cele două paliere, și anume controlul clasic pe teren, unde inspectorii din cadrul centrelor județene APIA, un serviciu specializat, vor efectua aceste controale la fața locului și acel eșantion de teledetecție, unde un anumit număr de fermieri vor fi eșantionați și verificați prin acele imagini satelitare.
Tot acest control trebuie să fie încheiat până la sfârșitul lunii septembrie, iar din 1 octombrie până-n data de 15 octombrie, toate rapoartele de control să fie introduse în sistemul informatic, astfel încât întreaga populație de fermieri să poată intra la plata în avans începând cu 16 octombrie.
Dar lucrul ce trebuie să fie reținut de către fermierii noștri, în ceea ce privește eșantionarea pe teren, eșantionarea controalelor și verificările efectuate pe teren, întreaga populație de fermieri, deci, toți cei 798.000 de fermieri care au depus cererile, toți vor intra în acest malaxor, să-i spun așa, iar conform procedurilor și a reglementărilor europene și naționale, maxim 5% din numărul de fermieri vor fi controlați. Extragerea eșantionului de control, repet din întreaga populație de fermieri, se face strict în format electronic pe cele două modalități, pe analiză de risc, ce înseamnă analiză de risc, fermierul care este la limita eligibilității, unde știm foarte bine că și acesta prezintă un risc, iar fermierul foarte mare, unde are foarte multe scheme de plată sau toate schemele de plată, cu sume foarte mari de bani, și acesta este unul dintre criteriile pentru care este selectat pentru controlul pe teren. Și cealaltă modalitate, una analiza de risc și una aleatoriu, în care, la fel, sunt puși anumiți parametrii și fermierii pot fi extrași pentru a fi verificați pentru controlul în teren.
Deci, nu există și aici, indiferent cine le-ar spune, domle, că te bag la control sau te scot de la control, nici eu nu pot pe cineva să introduc sau să scot de la control, că așa vreau eu. Sunt anumite reguli foarte stricte, astfel încât acești fermieri să poată să fie controlați. Deci nu există niciun fel de intervenție umană în extragerea eșantionului de control.
Lucru îmbucurător este că de la an la an, rata de eroare per total este mai mică, astfel încât în eșantionul de control, unul dintre factori este și raportul rata de eroare. Cu cât este mai mică, cu atât eșantionul de control este mai mic, astfel încât în 2021 față de 2020, la fel și 2022 față de 2021, eșantionul de control va fi mai mic, pentru că și rata de eraoare a anului 2021 a fost mai mică prin comparație cu anul anterior", a explicat șeful APIA.