Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Șeful APIA ACUM: Plată avans subvenții APIA și fermierii controlați anul acesta de APIA!

Publicat: 16 iunie 2022 - 10:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri seara, la Agricultura la raport, când va fi demarată plata avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an. Șeful APIA a explicat și cum va fi extras eșantionul de control și pe baza căror criterii sunt selectați fermierii care intră la controlul în teren și prin teledetecție. 

"Până la sfârșitul acestei luni (iunie n.r.), noi vom face toate controalele administrative, se fac verificările cererilor, toate controalele preliminare și pregătim eșantionul de control, astfel ca la începutul lunii iulie să putem demara controalele în teren, care se vor desfășura pe cele două paliere, și anume controlul clasic pe teren, unde inspectorii din cadrul centrelor județene APIA, un serviciu specializat, vor efectua aceste controale la fața locului și acel eșantion de teledetecție, unde un anumit număr de fermieri vor fi eșantionați și verificați prin acele imagini satelitare.

Tot acest control trebuie să fie încheiat până la sfârșitul lunii septembrie, iar din 1 octombrie până-n data de 15 octombrie, toate rapoartele de control să fie introduse în sistemul informatic, astfel încât întreaga populație de fermieri să poată intra la plata în avans începând cu 16 octombrie.

control-apia-ferme-animal_b

Dar lucrul ce trebuie să fie reținut de către fermierii noștri, în ceea ce privește eșantionarea pe teren, eșantionarea controalelor și verificările efectuate pe teren, întreaga populație de fermieri, deci, toți cei 798.000 de fermieri care au depus cererile, toți vor intra în acest malaxor, să-i spun așa, iar conform procedurilor și a reglementărilor europene și naționale, maxim 5% din numărul de fermieri vor fi controlați. Extragerea eșantionului de control, repet din întreaga populație de fermieri, se face strict în format electronic pe cele două modalități, pe analiză de risc, ce înseamnă analiză de risc, fermierul care este la limita eligibilității, unde știm foarte bine că și acesta prezintă un risc, iar fermierul foarte mare, unde are foarte multe scheme de plată sau toate schemele de plată, cu sume foarte mari de bani, și acesta este unul dintre criteriile pentru care este selectat pentru controlul pe teren. Și cealaltă modalitate, una analiza de risc și una aleatoriu, în care, la fel, sunt puși anumiți parametrii și fermierii pot fi extrași pentru a fi verificați pentru controlul în teren.

Deci, nu există și aici, indiferent cine le-ar spune, domle, că te bag la control sau te scot de la control, nici eu nu pot pe cineva să introduc sau să scot de la control, că așa vreau eu. Sunt anumite reguli foarte stricte, astfel încât acești fermieri să poată să fie controlați. Deci nu există niciun fel de intervenție umană în extragerea eșantionului de control.

Lucru îmbucurător este că de la an la an, rata de eroare per total este mai mică, astfel încât în eșantionul de control, unul dintre factori este și raportul rata de eroare. Cu cât este mai mică, cu atât eșantionul de control este mai mic, astfel încât în 2021 față de 2020, la fel și 2022 față de 2021, eșantionul de control va fi mai mic, pentru că și rata de eraoare a anului 2021 a fost mai mică prin comparație cu anul anterior", a explicat șeful APIA.

 

Vizualizat: 16261 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii