Adama
Agreena
AGRICOVER

Șeful APIA ACUM: Fermierii care intră sigur în eșantionul de control APIA anul acesta!

Publicat: 27 ianuarie 2022 - 07:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a explicat cum sunt selectați fermierii pentru eșantionul de control, care sunt metodele, de ce unii fermieri sunt în fiecare an controlați, iar alții, nu, cine sunt fermierii care nu scapă de controlul APIA. Șeful APIA a explicat și când intră pe listele de plăți fermierii care sunt în eșantionul de control. 

"În ceea ce privește controlul pe teren, fluxul este în felul următor: în momentul în care, noi știm foarte bine, 1 martie-15 mai se primesc cererile de plată fără penalități, pe urmă cu penalități până-n data de 9 iulie, penalități de la 1 % pentru fiecare zi de întârziere, am închis primirea acestor cereri și cumva am implementat, să spun așa, cu picătura chinezească, haideți, depuneți, haideți depuneți (cererea n.r.) și presiune cumva pe județe, astfel încât aceste cereri să fie depuse, iar în momentul în care s-a închis campania de depunere a acestor cereri, urmează, să-i spun așa, bucătăria internă, prin care se stabilesc eșantioanele, controale administrative, toată bucătăria internă, verificare cereri. Categoric sunt obligatorii, la fel cum este obligatorie și eșantionarea și controlul pe teren.

Controlul pe teren se împarte în două: unu, avem controlul clasic pe teren în care inspectorii de teren dacă merg pe vegetal, cei de la serviciile de specialitate din cadrul centrelor județene APIA, cele 42 de centre județene, în care merg și verifică efectiv pe teren, măsoară cu GPS, verificînd suprafața sau controalele delegate către ANSVSA, în care verifică bunăstarea animalelor sau la cei de la Agenția Națională pentru Zootehnie, unde verifică partea de zootehnie sau ai noștri (angajați APIA n.r.) care verifică efectiv suprafețele. Vorbim de eșantionul clasic. Iar cel pe teledetecție, în care sunt acele imagini satelitare pe care noi le avem, se achiziționează de către Comisia Europeană, ele se prelucrează cu spectrul de culori, e o chestiune interesantă pentru cei care lucrează cu ele, în care vedem efectiv suprafața ce și cum.

control-apia-ferme-animal_b

Întotdeauna a fost discuția, o dată, că domle, iar sunt la controlul pe teren, nu neapărat că omul era supărat că e la controlul pe teren, pentru că primește banii mai târziu. Cei care nu au nicio problemă la controlul pe teren, acest lucru s-a implementat cumva, cam de doi ani am adus acest decalaj la zi. În ce sens? S-a stabilit, și este reglementat și printr-un ordin de ministru, prin care sunt niște termene stabilite, normal conform legislației în vigoare, prin care aceste controale pe teren sunt obligatorii, noi le extragem cumva la timp și acest lucru categoric nu sunt alese de către nimeni, și o să explic de ce un fermier poate ieși la control an de an și altul, niciodată, pentru că eșantioanele de control se fac aleatoriu sau pe baza analizei de risc.

Ce înseamnă risc? Poate fi și acel fermier cu un hectar, care este la limita eligibilității, sau cel care are o multitudine de scheme de plată, pentru că știm foarte bine, dacă în 2007, APIA a început cu 5 scheme de plată, astăzi avem peste o sută de scheme de plată. Și atunci, un fermier foarte mare, o sumă mare, cu multe scheme de plată, și acela reprezintă un risc. Deci, între cei doi poli. Și atunci, fermierul foarte mare care a accesat, să zicem, 10 scheme de plată, poate în anul 2020 a fost ales la control pe o schemă, anul următor pe altă schemă și acum poate ieși pe o altă schemă de plată. Dar el ce știe? Eu sunt controlat în fiecare an. Asta pot să-i asigur pe fermieri, nimeni nu alege, nimeni nu decide, alege calculatorul.

Într-adevăr, facem și selecții manuale, și anume, când sunt anumite sesizări pe care le avem de la alți fermieri, dar și acestea, să nu creadă nimeni, am reclamat pe X și gata l-am și băgat în control pe teren. Nu. Se fac niște verificări preliminare, în care noi verificăm dacă cele spuse de X se confirmă sau nu și dacă există o suspiciune, automat este selectat la controlul manual și scos în controlul pe teren. Lucrul pe care trebuie să-l aibă în vedere mai ales fermierii care sunt sub angajament, adică, pe lângă plățile directe accesează și măsurile de dezvoltare rurală și au un angajament de 5 ani, acel fermier, cu siguranță, cel puțin o dată va fi verificat. Și dacă va intra în eșantionul de control în anul 5, ultimul an, și l-am găsit cu neregulă, toți banii îi dă înapoi pe toți anii anteriori", a explicat șeful APIA, la TVR1.

Când își primesc subvențiile fermierii care sunt în eșantionul de control?

colaj-pintea-plata_b

"Eșantionul de control este extras undeva la sfârșitul lui iunie și întotdeauna asta știu cei de la control că iulie și august sunt lunile în care ei nu pot să-și ia concediu, pentru că trebuie să finalizăm acest control teren. Este cumva implementat și statuat și colegii, fie că sunt de la instituțiile delegate (ANSVSA, ANZ) sau cei din subordinea mea, care știu că în luna septembrie se finalizează controlul pe teren, iar până-n data de 15 octombrie, că din 16 octombrie începe plata în avans, se introduc acele rapoarte de control în sistemul informatic. Astfel, că nu există niciun decalaj pentru plată și ei intră normal la plată ca și fermierul care nu a fost în eșantionul de control. Deci, nu există, am fost la control și iau banii mai târziu. Într-adevăr, sunt și cei care iau banii mai târziu, din eșantionul de control, pentru că, fie au contestat controlul, fie sunt probleme și automat acela are un pic de decalaj la plată. Dar nu mai există ca-n urmă cu 4-5 ani, în care, într-adevăr, cei de la control, mergînd greu controalele, făcându-le greu, atunci ei primeau doar în anul următor acei bani," a mai spus șeful APIA. 

Vizualizat: 8592 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

12 aprilie 2024 - 13:24

Cum demonstrează fermierii că terenul pentru care cer subvenții se află la dispoziția lor? În Ghidul APIA pentru subvențiile aferente acestui an se găsește lista de dovezi obligatoriu de prezentat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

11 aprilie 2024 - 20:26

Crescătorii de porci din Polonia primesc subvenţii de 1,7 ori mai mari pentru bunăstarea porcilor decât cei din România, scrie Ziarul Financiar.

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

11 aprilie 2024 - 20:03

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, care acuză UE că-i trădează pe fermierii din țara sa, informează AP, preluat de Agerpres.

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

11 aprilie 2024 - 15:11

Sprijin financiar în valoare de peste 51 milioane lei pentru crescătorii de bovine! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță acum că face plata ajutorului de 100 euro/bovină.

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

11 aprilie 2024 - 14:11

Procurorii anticorupție au trimis în judecată 21 de apicultori care ar fi încasat bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe baza unor acte false. Concret, apicultorii ar fi achiziționat doar pe hârtie familii de albine.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lege contract de arendă!

Lege contract de arendă!

10 aprilie 2024 - 19:28

Propunerea de modificare, în Codul Civil, a prevederilor privind contractul de arendă a fost respinsă de Camera Deputaților cu 164 de deputați au votat „pentru”, 60 au votat „împotrivă”, iar 18 s-au abținut. Nemulțumiți, fermierii ne-au transmis un comunicat.

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

10 aprilie 2024 - 18:30

A luat subvențiile APIA pe hectar care i s-ar fi cuvenit fermierului care lucrează terenul. Procuorii DNA au trimis-o în judecată pentru încasarea fără drept a sumei de peste 400.000 de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

10 aprilie 2024 - 17:40

Președintele unei asociații de crescători de animale din Bistrița Năsăud a recunoscut în fața procurorilor anticorupție că a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) tabele și declarații false cu scopul de a încasa subvenția APIA pe hectarul de pășune. Suma încasată circa 390.000 euro care ar fi trebuit să ajungă la crescătorii de animale. 

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

10 aprilie 2024 - 13:26

Din acest an, crescătorii de vaci beneficiază de o nouă subvenție pe hectar, sprijin cuplat pentru venit - porumb pentru siloz (PD-26). Una dintre condiții este asigurarea unei încărcături minime de 3 UVM/ha de cultură/an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii