Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a explicat cum sunt selectați fermierii pentru eșantionul de control, care sunt metodele, de ce unii fermieri sunt în fiecare an controlați, iar alții, nu, cine sunt fermierii care nu scapă de controlul APIA. Șeful APIA a explicat și când intră pe listele de plăți fermierii care sunt în eșantionul de control.
"În ceea ce privește controlul pe teren, fluxul este în felul următor: în momentul în care, noi știm foarte bine, 1 martie-15 mai se primesc cererile de plată fără penalități, pe urmă cu penalități până-n data de 9 iulie, penalități de la 1 % pentru fiecare zi de întârziere, am închis primirea acestor cereri și cumva am implementat, să spun așa, cu picătura chinezească, haideți, depuneți, haideți depuneți (cererea n.r.) și presiune cumva pe județe, astfel încât aceste cereri să fie depuse, iar în momentul în care s-a închis campania de depunere a acestor cereri, urmează, să-i spun așa, bucătăria internă, prin care se stabilesc eșantioanele, controale administrative, toată bucătăria internă, verificare cereri. Categoric sunt obligatorii, la fel cum este obligatorie și eșantionarea și controlul pe teren.
Controlul pe teren se împarte în două: unu, avem controlul clasic pe teren în care inspectorii de teren dacă merg pe vegetal, cei de la serviciile de specialitate din cadrul centrelor județene APIA, cele 42 de centre județene, în care merg și verifică efectiv pe teren, măsoară cu GPS, verificînd suprafața sau controalele delegate către ANSVSA, în care verifică bunăstarea animalelor sau la cei de la Agenția Națională pentru Zootehnie, unde verifică partea de zootehnie sau ai noștri (angajați APIA n.r.) care verifică efectiv suprafețele. Vorbim de eșantionul clasic. Iar cel pe teledetecție, în care sunt acele imagini satelitare pe care noi le avem, se achiziționează de către Comisia Europeană, ele se prelucrează cu spectrul de culori, e o chestiune interesantă pentru cei care lucrează cu ele, în care vedem efectiv suprafața ce și cum.
Întotdeauna a fost discuția, o dată, că domle, iar sunt la controlul pe teren, nu neapărat că omul era supărat că e la controlul pe teren, pentru că primește banii mai târziu. Cei care nu au nicio problemă la controlul pe teren, acest lucru s-a implementat cumva, cam de doi ani am adus acest decalaj la zi. În ce sens? S-a stabilit, și este reglementat și printr-un ordin de ministru, prin care sunt niște termene stabilite, normal conform legislației în vigoare, prin care aceste controale pe teren sunt obligatorii, noi le extragem cumva la timp și acest lucru categoric nu sunt alese de către nimeni, și o să explic de ce un fermier poate ieși la control an de an și altul, niciodată, pentru că eșantioanele de control se fac aleatoriu sau pe baza analizei de risc.
Ce înseamnă risc? Poate fi și acel fermier cu un hectar, care este la limita eligibilității, sau cel care are o multitudine de scheme de plată, pentru că știm foarte bine, dacă în 2007, APIA a început cu 5 scheme de plată, astăzi avem peste o sută de scheme de plată. Și atunci, un fermier foarte mare, o sumă mare, cu multe scheme de plată, și acela reprezintă un risc. Deci, între cei doi poli. Și atunci, fermierul foarte mare care a accesat, să zicem, 10 scheme de plată, poate în anul 2020 a fost ales la control pe o schemă, anul următor pe altă schemă și acum poate ieși pe o altă schemă de plată. Dar el ce știe? Eu sunt controlat în fiecare an. Asta pot să-i asigur pe fermieri, nimeni nu alege, nimeni nu decide, alege calculatorul.
Într-adevăr, facem și selecții manuale, și anume, când sunt anumite sesizări pe care le avem de la alți fermieri, dar și acestea, să nu creadă nimeni, am reclamat pe X și gata l-am și băgat în control pe teren. Nu. Se fac niște verificări preliminare, în care noi verificăm dacă cele spuse de X se confirmă sau nu și dacă există o suspiciune, automat este selectat la controlul manual și scos în controlul pe teren. Lucrul pe care trebuie să-l aibă în vedere mai ales fermierii care sunt sub angajament, adică, pe lângă plățile directe accesează și măsurile de dezvoltare rurală și au un angajament de 5 ani, acel fermier, cu siguranță, cel puțin o dată va fi verificat. Și dacă va intra în eșantionul de control în anul 5, ultimul an, și l-am găsit cu neregulă, toți banii îi dă înapoi pe toți anii anteriori", a explicat șeful APIA, la TVR1.
Când își primesc subvențiile fermierii care sunt în eșantionul de control?
"Eșantionul de control este extras undeva la sfârșitul lui iunie și întotdeauna asta știu cei de la control că iulie și august sunt lunile în care ei nu pot să-și ia concediu, pentru că trebuie să finalizăm acest control teren. Este cumva implementat și statuat și colegii, fie că sunt de la instituțiile delegate (ANSVSA, ANZ) sau cei din subordinea mea, care știu că în luna septembrie se finalizează controlul pe teren, iar până-n data de 15 octombrie, că din 16 octombrie începe plata în avans, se introduc acele rapoarte de control în sistemul informatic. Astfel, că nu există niciun decalaj pentru plată și ei intră normal la plată ca și fermierul care nu a fost în eșantionul de control. Deci, nu există, am fost la control și iau banii mai târziu. Într-adevăr, sunt și cei care iau banii mai târziu, din eșantionul de control, pentru că, fie au contestat controlul, fie sunt probleme și automat acela are un pic de decalaj la plată. Dar nu mai există ca-n urmă cu 4-5 ani, în care, într-adevăr, cei de la control, mergînd greu controalele, făcându-le greu, atunci ei primeau doar în anul următor acei bani," a mai spus șeful APIA.