BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.
„Aș vrea să reducem importurile și prefer să dau 1 leu în plus pe un produs autohton, care are gust și este curat. Ne lipsește o capacitate de stocare pe termen lung, pentru a păstra produsele de bază în România. Asocierea materiei prime, cumpărarea și vânzarea inputurilor într-un mod asociativ, poate aduce multe beneficii, care ar trebui să cântărească suficient de mult încât să dea un argument fermierilor la întrebarea .” Spune șeful AFIR.
Despre depășirea obiectivelor AFIR în 2020:
„Când am preluat această poziție aveam obiectivul ca anul acesta (2020) să dăm fonduri europene nerambursabile de 550 de milioane de euro, obiectiv pe care l-am depășit. Acum, obiectivul meu pe termen mediu este maximizarea plăților până la un grad de absorbție de minimum 90% pentru următorii trei ani și vreau să gândim, împreună cu ceilalți factori de decizie, viitoarea strategie a noului Program National Strategic (PNS) 2021-2027, astfel încât să dezvoltăm agricultura.“
Despre bugetul alocat în viitorul exercițiu financiar 2021-2027:
„În noul PNS avem 6,7 miliarde de euro bani nerambursabili, la care se va adăuga suma de 750 de milioane de euro pentru spatii de colectare, procesare și depozitare, un lucru vital pentru viitorul agriculturii românești. Asta ne lipsește, o capacitate de stocare pe termen lung, pentru a păstra produsele de bază în România. Avem lacune, ca stat, ca mediu privat, care ne restrâng. Aș
vrea să reducem importurile și prefer să dau 0,5 - 1 lei în plus pe un produs autohton, care are gust și este curat.“
Despre depășirea obstacolelor birocratice în accesarea fondurilor:
„Sunt, poate, prea multe avize, acorduri, autorizații pentru un proiect şi aici cred că ar trebui lucrat la nivel macroeconomic, noi vom încerca să avem colaborare cu celelalte instituții ca să aibă în vedere termene rezonabile.“
Despre evoluția profesională și personală:
„E important în viață să tinzi spre obiective mari, să ai un orizont. Am început pe postul de inspector debutant pentru recuperarea datoriilor și am ajuns director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în Suceava. Profesional am luat-o pe etape și am văzut unde se pot face lucrurile mai bine, dar e nevoie de timp. Anul acesta s-au făcut mai multe plăți ca în ultimii ani,
în pofida situației actuale. Am dat 656 de milioane de euro.”
„De anul acesta, personal, am învățat că familia este mai importantă decât orice, mai ales că avem un nou membru, iar lecția instituțională pe care am învățat-o este că in viață trebuie să-ți construiești obiective după cum ești tu ca om”, mai spune omul care are pe mână un buget de 6,7 mld. euro pentru finanțarea investițiilor rurale.
Informații puse la dispoziția AGROINFO de către AFIR.