Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.
"Începând cu acest an, fermierii mari care depășesc 50 de hectare nu mai primesc plata redistributivă. Adică, aici vorbim de o sumă de 56 de euro/ha (PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) are un cuantum de 51,1365 euro pe hectar, stabilit înainte de plata avansului APIA n.r.). Sumă care a deranjat foarte mult, pentru că, dacă ai 1000 hectare, și pierzi 56 euro pe hectar vorbim de 56.000 de euro, e o sumă mare. Nu mai primesc. Deci, fermierii mici, până-n 10 hectare primesc o sumă mai mare de bani, fermierii de la 0 ha la 50 ha primesc o sumă mai mică decât fermierii foarte mici, adică cei până-n 10 ha, iar fermierii care depășesc 50 ha nu mai beneficiază de această schemă de plată," a declarat șefa APIA Hunedoara.
Plata redistributivă a existat și-n fostul exercițiu financiar, fermierii români, mari și mici, au primit această plată și anul trecut, în 2022. Însă plata redistributivă nu s-a făcut niciodată pentru întreaga exploatație. Plata redistributivă s-a făcut, în fosta politică agricolă comună, până la limita de 30 hectare, indiferent de mărimea exploatației agricole, și a fost împărțită pe două paliere, de la 1 - 5 ha cuantumul pe hectar a fost invariabil de 5 euro, iar de la 5 ha până la 30 ha inclusiv cuantumul s-a învârtit în jurul sumei de 50 euro/ha.